Ministras neatskleidė detalių, kaip sulaikytasis Igoris Molotkovas pagrobė policijos automatą. Taip pat S. Skvernelis neįvardijo, kiek kainavo ginkluoto bėglio paieška, kurioje dalyvavo tūkstančiai pareigūnų.

Į politikų kalbas, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguotas vidaus reikalų ministras po šių įvykių turėtų atsistatydinti, S. Skvernelis sakė reaguojantis „normaliai“. Savo noru jis atsistatydinti neketina. ir kitiems policijos vadovams nesiūlo: „Ne ta situacija, kurioje reikėtų galvoti apie kieno nors atsistatydinimą“.

Ministras teigė, kad ne visos Vilniaus policijos pajėgos dalyvavo ieškant bėglio – žmonių saugumas liko užtikrintas.

Kalbėdamas apie savo telefoninį pokalbį su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene vėlų ketvirtadienio vakarą, ministras sakė. jog pokalbis buvo „keistas, emocingas ir nekonstruktyvus“. Ministras sakė to pokalbio metu stengęsis išlaikyti ramų toną, tačiau L. Graužinienė net nesuprato, kas jai sakoma. Todėl galų gale S. Skvernelis pokalbį su Seimo pirmininke užbaigė prašymu netrukdyti dirbti.

„Šiandien yra galimybė paspardyti policiją. Tuo pasinaudos dalis politikų“, – penktadienį sakė vidaus reikalų ministras.

Paklaustas. ar prieš išduodant patruliams automatus (tai padaryta po teroro aktų Paryžiuje) buvo surengti mokymai, nes pareigūnai nepratę patruliuoti su automatiniais šautuvais, ministras sakė, kad tokios pratybos vyksta pagal iš anksto sudarytą planą:„Daryti mokymus, kad pareigūnai nepamirštų ginklo automobilyje, atrodytų keistai“.

Policija: informacija, kad automatas buvo išplėštas iš pareigūno rankų, buvo klaida

Policijos platinta informacija apie tai, kad pagrobtas automatas buvo išplėštas iš pareigūno rankų, buvo techninė klaida, sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK)atstovas.
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus VPK viešai skelbtoje informacijoje buvo nurodoma, kad „Igor Molotkov pavyko pabėgti iš patrulinio automobilio, iš pareigūno rankų išplėšus automatinį ginklą“. Vėliau paaiškėjo, kad ginklas buvo tarnybiniame policijos automobilyje, kuriame sėdėjęs I.Molotkov jį paėmė nuo priekinės keleivio sėdynės ir nukreipė į pareigūnus.

Kaip BNS penktadienio rytą sakė Vilniaus VPK atstovas Paulius Radvilavičius, netiksli informacija buvo pateikta jam ne taip supratus įvykio aplinkybes.

„Atsižvelgiant į tam tikrą tvyrojusią įtampą, supratau gaunamą informaciją taip, kad tas asmuo ginklą pagrobė, bet ne tiesiog pasiėmė. Tai yra klaida, grynai techninė klaida“, – sakė jis.
Vilniuje ketvirtadienio vakarą po beveik 5 val. trukusios paieškos operacijos sulaikytas vyras, kuris buvo pabėgęs su automatiniu ginklu, pagrobtu iš policijos pareigūno.

Bėglio visoje Vilniaus apskrityje ieškojo maždaug 3 tūkst. pareigūnų, buvo pasitelkta policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, pasieniečių sraigtasparnis.

Pasak policijos, 1991 metais gimęs I.Molotkovas su automatu pabėgo iš policijos automobilio prie komisariato Laisvės prospekte. „Kalašnikov“ automatas buvo su viena apkaba - 30-čia - šovinių.

D. Grybauskaitė ir A. Butkevičius ragina atsakingai ištirti automato pagrobimą iš policijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį su generaliniu policijos komisaru Linu Pernavu aptarė ketvirtadienio vakaro įvykį, kai iš policijos pagrobęs automatą pabėgo sulaikytasis, BNS informavo prezidentės atstovė Daiva Ulbinaitė.

„Prezidentė su generaliniu komisaru kalbėjosi telefonu apie tai, kaip svarbu dabar labai atsakingai ištirti įvykio aplinkybes ir priimti būtinus sprendimus, kad visuomenė jaustųsi saugi“, – BNS penktadienio rytą sakė D.Ulbinaitė.

Pareigūnų, policijos automobilyje palikusių ginklą kartu su sulaikytuoju, aplaidumas negali būti pateisinamas, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Pareigūnų, palikusių ginklą, pasiekiamą sulaikytajam, aplaidumas negali būti pateisinimas. Yra nustatytos konvojavimo taisyklės, kurių kiekvienas pareigūnas privalo laikytis. Prieš gaudamas ginklą kiekvienas pareigūnas privalo pereiti specialią programą ir griežtai vadovautis ginklo naudojimo ir saugumo taisyklėmis“, - pranešime spaudai teigia A.Butkevičius.

Kartu jis paragino ateityje skirti didesnį dėmesį pareigūnų mokymams.

„Svarbiausia, kad pavyko išvengti aukų, niekas nenukentėjo. Tačiau ateityje turi būti griežčiau kontroliuojama, kaip vyksta pareigūnų praktiniai mokymai“, – tvirtino premjeras.

Jis pažymėjo, jog tai, ar taisyklių buvo laikomasi, atsakys tarnybinis tyrimas.

„Tačiau jau šiandien galiu pasakyti, jog kiekvienas pareigūnas privalo laikytis drausmės ir išlaikyti budrumą, kad tokių klaidų ateityje būtų išvengta“, – sako A.Butkevičius.

Jis teigiamai vertina pareigūnų ir atsakingų institucijų susitelkimą vykdant ginkluoto įtariamojo paiešką tvirtindamas, kad buvo nuolat informuojamas apie vykstantį procesą, o vidaus reikalų ministras, Valstybės saugumo departamentas, anot jo, „dirbo susitelkę ir operatyviai“.

Automatiniai šautuvai policijos pareigūnams išdalinti po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje praėjusį penktadienį. Tai jau antras incidentas per savaitę, kilęs dėl „Kalašnikov“ automatų naudojimo.

Šeštadienį policijos patrulis iš automato paleido šūvį į asocialų asmenį sostinės Pylimo gatvėje, apleistame kioske. Vilniaus policija teigia, kad šūvis paleistas netyčia.

V. Mazuronis: S. Skvernelis turi prisiimti politinę atsakomybę

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis stoja savo partietės L. Graužinienės pusėn. Jis įsitikinęs, kad vidaus reikalų ministras S. Skvernelis už šį įvykį turi prisiimti politinę atsakomybę.

„Jeigu automatu ginkluotas žmogus su antrankiais sugebėjo nuvykti 11 km viešuoju transportu, terorizuodamas visą Vilniaus miestą, tuo metu, kai į Vilnių buvo atvykę gretimų valstybių Parlamentų pirmininkai – kas būtų jeigu Vilniuje vyktų rimtas teroro aktas? Akivaizdu, kad vidaus reikalų ministro kalbos apie mūsų pasirengimą apsisaugoti nuo galimų teroro aktų, švelniai tariant, neatitinka realybės. Ministras yra atsakingas už visus policijos pareigūnus ir apsimesti, kad jis ne prie ko, yra daugiau nei įžūlu. Iki tapdamas vidaus reikalų ministru, S. Skvernelis ėjo generalinio policijos komisaro pareigas – taigi jo atsakomybė dviguba“, – pranešime spaudai sako V. Mazuronis.

Darbo partijos pirmininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad kai 2007 m. girtas kriminalistas Skuode sukėlė avariją ir pražudė du mažamečius, tuometinis vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys ilgai nedvejodamas įteikė Premjerui atsistatydinimo pareiškimą.

„Objektyviai vertindamas vakar dienos įvykį ir būdamas teisingu, principingu ir atsakingu ministru, S. Skvernelis turi ne tik siekti, kad įvykis būtų nuodugniai ištirtas, o kaltieji – nubausti, bet ir pats asmeniškai prisiimtų politinę atsakomybę“, – įsitikinęs V. Mazuronis.