Vienai nepilnametei ir jai atstovavusiam advokatui bei prokurorams tik Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) pavyko įrodyti, kad teisėjai turi ginti nusikaltimų aukas, o ne jas tokiomis pavertusius sąvadautojus.

Tris nepilnametes (14-15 metų) mergaites prostitutėmis pavertę Mažeikių rajono gyventojai Petras Navickas ir Remigijus Motuzas, kurių teisėjai net „nepasodino“ už grotų, o tik nurodė per metus išdirbti po 150 val. senelių globos namuose, vėl bus priversti stoti prieš teismą.

LAT teisėjai Alvydas Pikelis, Gintaras Goda ir Aurelijus Gutauskas panaikino Šiaulių apygardos ir Lietuvos apeliacinio teismų nuosprendį, kuriuo sąvadautojams buvo skirtos švelnesnės nei įstatyme numatytos bausmės – nuteistiesiems grėsė įkalinimas nuo 2 iki 8 metų.

Teisėjai žiūrėjo vienpusiškai: aukas ne gynė, o kaltino

Galutinius ir neskundžiamus verdiktus priimantis kasacinės instancijos teismas nutarė, kad apeliacinės instancijos teisėjai privalo iš naujo įvertinti P. Navickui ir R. Motuzui skirtų bausmių dydžius – esą sąvadautojams suteikdami išskirtinę malonę teisėjai motyvus išdėstė vienpusiškai, išvados padarytos neatsižvelgus ir neįvertinus visų bylos aplinkybių, kurios galėjo turėti reikšmės teisingo sprendimo priėmimui.

Anot teisėjų, tik išimtiniais ir ypatingais atvejais gali būti skiriamos švelnesnės bausmės.

„Vien tik tokios aplinkybės kaip prisipažinimas ir nuoširdus gailėjimasis, iš dalies atlyginta padaryta nukentėjusiosioms žala, šeimos sukūrimas ar vaikų turėjimas, teigiamos darbdavių ir (ar) mokslo įstaigų charakteristikos nelaikytinos išimtinėmis, todėl nėra pagrindo daryti išvadą, kad sankcijoje numatytos bausmės skyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui“, – pažymėjo LAT.

Teisėjai taip pat pabrėžė, kad prostitutėmis priverstos dirbti nepilnametės buvo pažeidžiamos, socialiai nebrandžios bei naivios, troškusios kuo greičiau suaugti ir savarankiškai priimti sprendimus dėl savo gyvenimo, o P. Navickas ir R. Motuzas tuo savanaudiškais tikslais ir pasinaudojo.

„Nuteistieji P. Navickas ir R. Motuzas, pasinaudodami nukentėjusiųjų nepilnamečių nepatyrimu ir pažeidžiamumu, įkalbėjo jas verstis prostitucija bei vykdė nusikalstamas veikas, siekdami nusikalstamų tikslų ir motyvuojami nusikalstamų bei savanaudiškų paskatų“, – LAT pažymėjo, kad tarptautinėje bendruomenėje, kaip ir Lietuvoje, turi būti skiriamas ypatingas dėmesys vaikų apsaugai nuo seksualinės prievartos ir išnaudojimo.

Anot teisėjų, šioje baudžiamojoje byloje nepilnamečių įtraukimas į prostituciją pakenkė vaikų sveikatai, psichologiniam ir socialiniam vystymuisi.

„Vertimosi prostitucija žala nepilnametėms yra akivaizdi, tai neigiamai veikia nepilnamečių psichinę būklę – pažeidžia emocinę, dvasinę būseną, kelia gėdos bei kaltės jausmų plėtrą, depresiją, slopina empatiškumą, – grąžindamas bylą nagrinėti iš naujo pabrėžė LAT teisėjai. – Prostitucijos patirtis taip pat neigiamai veikia nepilnamečių socialinius ryšius – ugdo aukos sindromą, nesugebėjimą užmegzti ir palaikyti artimus ryšius, nepasitikėjimą aplinkiniais, skatina agresyvumą.“

Dėl to, kad buvo įtraukta į prostituciją, anot teismo, viena nukentėjusioji labai išgyveno, buvo save sužalojusi, gulėjo ligoninėje, o kita mergaitė pati tapo sąvadautoja.

Teisėja išsityčiojo: jas pamatytumėte, komentarų nereikėtų

Panaikinti sąvadautojas skirtas švelnes bausmes prašė Generalinės prokuratūros prokurorė Dainora Miliūtė, prašiusi vyrus nuteisti kalėti po pustrečių metų, ir vienos nukentėjusiosios advokatas Dalius Poviliauskas, manantis, kad sąvadautojai už grotų turi praleisti penkerius metus. Nukentėjusiąją merginą šiuo metu globoja prekybos žmonėmis aukomis besirūpinančios organizacijos „Caritas“ darbuotojos.

Mažeikių rajono gyventojams paskelbtas švelnus nuosprendis buvo sukėles ir žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimą – Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją (TEDK), prašydami Šiaulių apygardos teismo teisėjai Irenai Ivanovienei iškelti drausmės bylą.

Savo pareiškime instituto atstovai nurodė, juos pribloškė teisėjos DELFI pasakyti žodžiai apie nusikaltimo aukas. „Žeminantys ir užgaulūs teisėjos žodžiai nukentėjusiųjų atžvilgiu ne tik šokiruoja, bet ir verčia abejoti teisėjos etika, nešališkumu ir gebėjimu atlikti pagrindinę teismų funkciją – vykdyti teisingumą. Tokie pareiškimai liudija, kad švelnios bausmės – po 150 valandų viešųjų darbų – nusikaltusiems asmenims buvo skirtos būtent dėl teisėjos I. Ivanovienės išankstinių neigiamų nuostatų nukentėjusių mergaičių atžvilgiu, todėl kyla rimtų abejonių dėl viso teismo proceso nešališkumo“, – rašoma ŽTSI pareiškime.

Irena Ivanovienė
„Jeigu jūs būtumėte jas matęs, komentarų nereikėtų, be to, visa tai iš viso vyko 20 dienų“, - po nuosprendžio paskelbimo teisėja DELFI pareiškė, kad prieš ginant nukentėjusiųjų interesus pirmiausia reikėtų į jas pasižiūrėti.

Tačiau teisėjų etikos sargai nutarė, kad į pensiją išeiti tuo metu besiruošusi teisėja I. Ivanovienė nieko blogo nepadarė, tik išsakė savo poziciją. Be to, etikos komisija tada pažymėjo, kad dabar jau iš darbo išėjusios teisėjos nuosprendį paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas (kaip žinia, jis dabar panaikintas kaip nepagrįstas ir neteisėtas).

Dirbo „tik“ 20 dienų

Bylos duomenimis, mažeikiškiai P. Navickas ir R. Motuzas nuo 2009-ųjų gruodžio 22 iki 2010-ųjų sausio 13-osios į prostituciją įtraukė tris nepilnametes: vienai buvo 15, o dviem – po 14 metų.

Merginų, kurios „ieško dosnaus vyruko už paramą“, paslaugos buvo reklamuojamos Mažeikių regioninės televizijos eteryje. Į skelbimus atsiliepusiems vyrams nepilnametės teikdavo seksualines paslaugas už 100 litų – visa tai vykdavo ne tik išnuomotame bute, bet ir automobiliuose.

Gautą uždarbį kompanija dalydavo į tris dalis – merginai atitekdavo 40 Lt, o vaikinams – po 30 Lt.

Sąvadautojai buvo sulaikyti, kai jais susidomėjo Mažeikių policijos pareigūnai – viena nepilnametė kreipėsi į ligoninę, kur apie išnaudojimą papasakojo gydytojui, o šis – policijos komisarui. Netrukus pareigūnai apsimetė klientais – namuose buvusios dvi nepilnametės jiems nurodė, kad seksualines paslaugas suteiks už 200 Lt. Kai pareigūnai padėjo pinigus ant stalo, mergaitės ėmė nusirenginėti...

Paaiškėjo, kad vos per 20 dienų nepilnametės buvo aptarnavusios keliolika vyrų.

Patyrė tikrą košmarą: jie žinojo, kad neturiu tėvų

„Kartą žiūrėjome televiziją ir pamatėme skelbimus, kaip vyrai ieško merginų už materialinę paramą – tuomet sutarėme, kad taip galima užsidirbti pinigų pragyvenimui“, – vėliau pareigūnams prisipažins P. Navickas ir R. Motuzas. Tuo metu jie jau gyveno su 15-mete.

Ši nukentėjusiąja pripažinta mergina pareigūnams smulkiai papasakojo, kokiose vietose ir kada priiminėjo seksualinių paslaugų ištroškusius vyrus, kiek šie jai mokėjo ir kaip pinigus ji dalinosi su sąvadautojais.

Tuo metu kita mergaitė, pabėgusi iš socializacijos centro, sakė, kad draugė ją pakvietė atvažiuoti į Mažeikius, o kai čia atvyko, iš karto sulaukė pasiūlymo dirbti prostitute.

„Atsisakiau“, – sakė tuo metu 14 metų mergaitė. Tiesa, po savaitės ji sutiko su sąvadautojų pasiūlymu.

„Buvau moraliai, psichologiškai labai lengvai paveikiama, nes gyvenau socializacijos centre, neturėjau tėvų, o jie pasinaudojo mano lengvabūdiškumu, naivumu“, – dėl savo klaidos ašaras liejo nepilnametė. Ji teigė, kad po šios „draugystės“ su mažeikiškiais išgyveno tikrą košmarą – net buvo priversta gydytis.

Prostitute dirbti atsisakė ir kita keturiolikmetė, tačiau „po trijų dienų įkalbinėjimo“ sutiko.

„P. Navickas man liepė sakyti klientams, kad man jau 19 metų“, – pareigūnams kalbėjo maždaug 9 vyrus aptarnavusi nepilnametė. Ji, kaip ir kitos mergaitės, vyrams prisistatydavo išgalvotais vardais.

Keturiolikmetė taip pat prisipažino, kad kartą seksualinių paslaugų užsigeidė ir R. Motuzas – kadangi ši atsisakė jį patenkinti oraliniu būdu, buvo sumušta.

„Dėl visų šių dalykų patyriau išgyvenimus, buvau save susižalojusi“, – prisipažino nukentėjusioji. Būtent ji vienam gydytojui papasakojo, kaip yra verčiama dirbti prostitute – sąvadautojai to net neįtarė, nes mergaitė jiems nurodė, kad turi trumpam išvažiuoti savo reikalais.

Pasak nukentėjusiosios, sąvadautojai žinojo, kiek jai ir kitoms mergaitėms buvo metų.

Tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino ir kelis vyrus, kurie naudojosi nepilnamečių paslaugomis. Vienas jų – Nerijus G. teisinosi, kad nė neįtarė, jog bendrauja su mergaite. „Ji sakė, kad yra pilnametė“, – teisinosi vedęs vyras.

Likimo nuskriausti vaikai – potencialios aukos

Kad potencialiomis prekybos žmonėmis ar įtraukimo į prostituciją aukomis dažnai tampa nepilnametės merginos, augančios globos namuose ir socialinės rizikos šeimose, ne kartą yra pabrėžęs ir LAT.

Pasak teisėjų, gyvenimo, ugdymo bei auklėjimo sąlygos, dėmesio, emocinio bendravimo ir pan. stoka lemia tai, kad merginos tampa prekiautojų vaikais, sąvadautojų aukomis dėl patiklumo, susižavėjimo rodomu dėmesiu, šiltu ir artimu bendravimu, dovanomis, įtikėjimu pasakojimais apie lengvą uždarbį ir pan.

Taip pat potencialiomis aukomis yra specialiųjų mokyklų ugdytiniai (su intelekto sutrikimais), kurie tiek dėl aplinkos poveikio, tiek dėl savo negalios nesugeba įvertinti pavojaus. Potencialiomis prekiautojų vaikais aukomis yra socialinės rizikos šeimų vaikai, valkataujantys, elgetaujantys vaikai, „gatvės vaikai“.

„Darytina išvada, kad vaikai į prekybos žmonėmis, komercinio seksualinio išnaudojimo tinklą gali patekti ir dėl tėvų patiklumo, ir savo noru, suvilioti galimybės gauti gerą užmokestį, gyventi gerai aprūpintą gyvenimą, pamatyti pasaulį ir kt.“, – konstatavo LAT, analizavęs Lietuvos teismų praktiką.