Tokį sprendimą, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro perduotą nusikaltimų valstybės tarnybai baudžiamąją bylą, priėmė Biržų rajono apylinkės teismas.

Taip pat teismas atskira nutartimi pranešė Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui apie įtariamus nusikaltimo dėl melagingų parodymų požymius dviejų liudytojų – T. U. ir R. P. veiksmuose.

Prokurorų kaltinimus patvirtinęs teismas pripažino, kad Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato Viešosios policijos patrulių būrio vadas S. Valaitis kartu su kitu pareigūnu M. A., Biržų mieste sulaikęs automobilį „Mercedes Benz 316“ vairavusį neblaivų pažįstamą vairuotoją, su kuriuo anksčiau buvo kartu sportavęs, piktnaudžiaudamas tarnyba siekė jam padėti išvengti už šį administracinį nusižengimą sankcijoje numatytų gresiančių pasekmių ir palenkė kartu dirbusį pareigūną suklastoti dokumentą. Į administracinio teisės pažeidimo protokolą ir jo priedą – administracinį nurodymą buvo įrašytos melagingos žinios, kad neblaivus T. U. vairavo dviratį.

Teismo posėdyje apklausti liudytojais R. P. ir T. U. davė teismui, įtariama, melagingus parodymus, kad T. U. įvykio metu nevairavo R. P. priklausančio automobilio „Mercedes Benz 316“. Liudytoja tikino, kad pažeidėjas vairavo jai priklausantį dviratį, kurį jis buvo pasiėmęs iš vakaro. Tačiau byloje surinktais įrodymais nustatyta, kad dviratį į įvykio vietą tą rytą sulaikytam neblaiviam T. U. prašymu atvežė automobilio savininkė R. P.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, tyrimui vadovavo, jį organizavo ir kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Už piktnaudžiavimą tarnyba baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.