Pasak naujos kokybės rinktinės vadovų, ne paskutinį vaidmenį šioje rekordinėje “šienapjūtėje” suvaidino ir visuomenė, tampanti vis pilietiškesne.

Anonimo žygdarbis

Naktį į ketvirtadienį (buvo apie vidurnaktį) anonimu panoręs likti kaunietis policijos budėtojams pranešė apie trijų jaunuolių vienam surengtą egzekuciją visuomeninio transporto stotelėje ties buvusiu “Kauno” kino teatru. Teigta, kad šias muštynes jis mato pro savo buto langą.

Atvykus patruliams, rastas tik sumuštasis. Įtariamieji jau buvo pabėgę, tačiau anoniminis liudytojas buvo įsidėmėjęs ir jų pasišalinimo kryptį, ir išvaizdą. Vienam patrulių ekipažui likus laukti iškviestos greitosios, kitas pasuko į Dubingių gatvę, į kurią, anot liudytojo, nubėgo mušeikos.

Netrukus sulaikyti trys 19-mečiai - Jonas Skrebūnas, Gari Dambalakian ir Žilvinas Vaišvila. Pastarieji tradiciškai buvo linkę dėtis nekaltais avinėliais. Vėl neapsieita be anoniminio liudytojo pagalbos. Pareigūnams pavyko jį įkalbėti apsimesti nakties praeiviu. Prasilenkdamas su sulaikytaisiais, vyriškis juos atpažino. Kad tai - tie patys asmenys, kurie surengė egzekuciją visuomeninio transporto stotelėje, jis patvirtino, grįžęs į namus ir surinkęs policijos budėtojų numerį 112.

Įsilaužėliai pergudrauti

Ketvirtadienį, apie devintą ryto, vieno Raudondvario plento daugiabučio gyventojas policijai pranešė, kad grįžęs į namus rado sugadintą lauko durų spyną. Pasak Patrulių rinktinės vadovų, kiekvienas, konstatavęs tokį faktą, turėtų pirmiau skambinti į policiją ir klausti, ką daryti, o ne pirma eiti vidun, naikinant įsilaužėlių paliktus pėdsakus, o tik po to kviesti policiją.

Pranešimą apie galimą įsilaužimą į butą gavę patruliai atvyko labai operatyviai. 17-metis Edgaras V. iš to paties daugiabučio nutvertas lipantis pro apvogto buto langą su įkalčiais - dviem garso kolonėlėmis.

Jo bendrą, spėjusį pasprukti iš nusikaltimo vietos - 16-metį Aivarą R. iš Panerių gatvės sulaikė jau ikiteisminį tyrimą dėl šios vagystės pradėję Santakos policijos komisariato pareigūnai. Pastarųjų teigimu, Edgaras V. jau buvęs jų akiratyje, tačiau vis nepavykdavo jo nutverti su įkalčiais.

Linčo teismas turgavietės prieigose

Apie pusę dviejų dienos policijai pranešta apie įžūlų užpuolimą ties Dainavos turgaviete.

Užpulta pro ją ėjusi 58-erių metų bedarbė, gyvenanti Ukmergės gatvėje. Nukentėjusiosios teigimu, prie jos iš už nugaros pribėgo nepažįstama moteris, stvėrė už puspalčio apykaklės, ėmė tąsyti, koneveikti necenzūriniais žodžiais, apdraskė nagais veidą. Netrukus pasirodė ir vyriškis, kuris smogė kumščiu užpultajai į veidą, o, kai ši pargriuvo, dar kelis kartus spyrė į pilvą bei kojas.

Sunku įsivaizduoti, kuo visa tai būtų baigęsi, jeigu ne visuomenė, kuriai įsikišus, egzekucija nutraukta.

Policijos patrulius išsikvietė pati užpultoji. Ji pati nuvedė pareigūnus ir pas įtariamąją. Petrašiūnuose gyvenanti 55-erių metų Alevtina K. sulaikyta savo darbo vietoje - už turgavietės, kurioje prekiauja drabužiais, prekystalio. Pastaroji teigia surengusi šį gatvės linčo teismą, nes atpažinusi vagilę, prieš mėnesį nugvelbusią iš jos sijoną. Vyriškis, padėjęs kumščiais auklėti įtariamąją, vakar dar buvo nenustatytas. Ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo pradėjusi Girstupio nuovada aiškinasi, ar Alevtina K. neapsipažino.

Demaskuotas kaunietiškas “Boni ir Klaido” duetas

Apie penktą vakaro patruliams pranešta, kad jų pagalbos reikia dviem 14-mečiams, apiplėštiems Vyriausiojo policijos komisariato prieigose Laisvės alėjos ir Trakų gatvės susikirtime. Du bendraamžiai, panaudoję smurtą, iš vieno jų atėmė mobiliojo ryšio telefoną “Samsung X 480”.

Apiplėšti berniukai taip pat gerai įsidėmėjo užpuolikų išvaizdą bei papasakojo, kuria kryptimi jie nubėgo. Ja pasukusių patrulių ekipažas įtariamuosius sulaikė jau po penkių minučių - Geležinkelio stoties turgavietėje, kaip manoma, bandant parduoti šviežiausią savo grobį.

Tačiau pristačius sulaikytuosius į Centro policijos komisariatą, susidurta su siurprizu: paaiškėjo, kad įtariamieji - ne du berniukai, bet kaunietiškas “Boni ir Klaido” duetas. Tik po kelių dienų keturiolikos sulauksianti (tik nuo šio amžiaus Lietuvoje baudžiama už nusikaltimus) čigoniukė Ieva V. savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo berniuko. Tą vakarą ji sugrąžinta į Vaikų globos namus “Pastogė”, iš kurių buvo pabėgusi.

Su bėgle sulaikytas 15-metis Rolandas V. perduotas mamai, gyvenančiai kitaip kaip parako statine nebevadinamame Kauno savivaldybės bendrabutyje socialiai remtiniems asmenis, turinčiame Lampėdžių gatvės 10-ąjį numerį. Neatmetama, kad šis “Boni ir Klaido” duetas yra nuskriaudęs ne vieną mobiliuoju telefonu besipuikavusį bendraamžį.

Policininkas neleido skriausti kaimyno

Vakar apie pusę dviejų nakties gautas pranešimas apie apvogtą vieną Studentų gatvės butą. Policijos budėtojams paskambino vienas kolega, grįždamas į namus atkreipęs dėmesį į du įtartinus jaunuolius tokiu metu stovinčius su skalbimo mašina prie laiptinės. Ką tai reiškia, tapo aišku, užlipus laiptais: kaimyno buto durys buvo praviros.

Įtarimus dar labiau sustiprino tai, kad, išbėgus laukan, jaunuolių nebebuvo. Pasidalijus jais su policijos budėtojais, į įvykio vietą pasiųsti du patrulių ekipažai. Vienas - su tarnybiniu šunimi.

Nusikaltimo liudytoju tapęs kolega įsidėmėjo, kad ant vieno įtariamojo krūtinės - užrašas “Nike”. Tokį bliuzoną vilkintis įtariamasis su dar vienu asmeniu pastebėtas maždaug už penkiasdešimties metrų bėgantys. Į reikalavimus sustoti, jie nereagavo, todėl po taip pat ignoruoto perspėjimo, jog bus panaudotas tarnybinis šuo, pastarasis paleistas.

Vienas bėglių po kelių akimirkų jau gulėjo ant žemės ir niekaip negalėjo išsivaduoti nuo į jo koją įsikibusio tarnybinio keturkojo. Šio bendras po tokio draugo fiasko pasidavė pats. Sulaikytieji - 19-metis Paulius Tamulionis iš Savanorių prospekto bei metais jaunesnis Darius Sutkaitis iš Gražinos gatvės. Abu puikiai žinomi policijai. D.Sutkaitis - ne kartą teistas.

Pirminiais tyrimo duomenimis, juos į namus tąnakt parsivedė pats apvogtasis, tačiau išgertuvių įkarštyje linkusieji vagiliauti pergudravo svetingosios užstalės 27-erių metų šeimininką. Jo butas apvogtas, išsiuntus šeimininką atnešti dar vieną butelį. Pastarajam tiesiog pasisekė, kad jo svečių kėslams sutrukdė kaimynystėje gyvenantis policininkas. Bandyta pavogti skalbimo mašina, kurią policijos persekiojami ilgapirščiai pakeliui bandė paslėpti, rasta už poros namų nuo jų sulaikymo vietos.