Sukčiavimo nusikaltimus tiriantys policijos pareigūnai nuolat informuoja visuomenę apie galimus sukčiavimo atvejus ir aktyvėjančią aferistų veiklą. Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai žmonės elektroniniu paštu gauna įvairaus pobūdžio informaciją apie neva užsienyje atsiradusius juridinius faktus, susijusius su atsiradusiu palikimu ar kitokio pobūdžio turtiniais santykiais.

Piliečių prašoma susisiekti su asmeniu ar įmone, neva administruojančia palikimą ar vykdančia kitokius juridinius veiksmus. Dažnai prašoma nurodyti savo asmens ir kitokius duomenis.

Šių metų lapkričio 4 d. Anykščių rajono gyventojas elektroninių paštu gavo laišką iš Ganos Respublikos, kuriame pranešama, kad laiško gavėjas gali būti 2011 metais Afrikoje žuvusio asmens giminaitis.

Vakarų Afrikoje esančios šalies teisininku prisistatęs laiško siuntėjas paaiškino, kad jo klientas avarijoje žuvo kartu su žmona ir trimis vaikais. Žuvęs giminaitis esą paliko 18,7 mln. JAV dolerių vertės palikimą. Laišką pasirašė teisininku ir naftos paskirstymo įmonės Ganos Respublikoje dirbantis Peter LARBI. Jis Anykščių rajono gyventojui siūlė 45 proc. palikimo. Likusius 45 proc. jis norėtų pasilikti sau už paslaugas ir 10 proc. paaukoti našlaičių namams.

Peter LARBI perspėjo, kad bankas grasina konfiskuoti sąskaitoje esančius žuvusio giminaičio pinigus, jeigu neatsiras paveldėtojų. Tolimos Afrikos šalies gyventojas prašė laiško gavėjo pateikti tikslius asmens duomenis, adresą, pareigas bei nurodyti telefono numerį. Buvo prašoma kuo skubiau atsakyti į laišką, žadėta vėliau susisiekti.

Tokį ar panašų laišką yra gavę ar ateityje gali gauti ne vienas rajono gyventojas.

Anykščių rajono policijos komisariato pareigūnai, atsižvelgdami į galimas sukčiavimo tendencijas, aktyvina prevencinį darbą ir įspėja gyventojus neprarasti budrumo.

Taip pat policija primena, kad neteisėtos veikos, tarp jų ir sukčiavimai, vis dažniau perkeliamos į elektroninę erdvę. Sukčiai įvairiais būdais kėsinasi užvaldyti žmonių kontaktinius duomenis, užmegzti ryšį su asmenimis, vėliau panaudoti juos nusikalstamiems tikslams. Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, neskubėkite vykdyti jo prašymų ir nedelsdami skambinkite į Anykščių r. PK telefonu (8 381) 58 140 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.