Šeštadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnai ties Varėnos rajono Žeimių kaimu sekė tris vyrus.

Nemuno krante jie buvo palikę savo automobilį „Opel Meriva“. Du iš jų gumine valtimi pradėjo irtis tarp lyčių skindamiesi kelią link upės vidurio, vienas liko krante.

Priplaukę prie vienos iš lyčių (kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo sniegu užmaskuotas kontrabandinių cigarečių krovinys), du vyrai bandė šį objektą tempti į krantą. To padaryti nepavyko, nes krovinys buvo prišalęs ir užstrigęs.

Tuomet vienas vyras išlipo iš valties ir stovėdamas ant lyties malkoms skaldyti skirtu kirviu ėmė kapoti ledą bei laisvinti kontrabandinį krovinį. Po tokios „operacijos“ Druskininkų pasieniečių sekami vyrai kontrabandą parvilko į krantą.

Kai jie ėmė lipti Nemuno skardžiu čia palikto „Opel Meriva“ link, pasaloje buvę pasieniečiai vyrus sulaikė. Netrukus į VSAT pareigūnų rankas pateko ir krante buvęs sulaikytųjų pagalbininkas, iš guminės valties išleidinėjęs orą.

Paaiškėjo, kad sulaikytieji – VSAT pareigūnams gerai žinomi du 23-ejų Varėnos ir Alytaus rajonų gyventojai bei 53-ejų Alytaus gyventojas. Jie jau anksčiau turėjo nemalonumų dėl kontrabandos.

Patikrinę į krantą parvilktą ryšulį Druskininkų pasieniečiai suskaičiavo, kad jame buvo 1 600 pakelių cigarečių „NZ Gold“ ir „Minsk Capital QS“ su baltarusiškomis banderolėmis. Neabejojama, kad šie rūkalai į Nemuną, kuriuo prieš tai eina siena su Baltarusija, buvo nuleisti būtent šios šalies krante.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką pasieniečiai pradėjo administracines teisenas. Ne pirmą kartą sučiuptai trijulei gresia baudos nuo 5 760 iki 6 000 eurų. Po apklausų Druskininkų užkardoje VSAT pareigūnai vyrus paleido, prieš tai įteikę jiems šaukimus atvykti į šį VSAT padalinį, kur bus nagrinėjamos jų administracinės bylos.

Sulaikytos cigaretės ir pripučiama guminė valtis saugomi Druskininkų užkardoje.

Nemunu 17 kilometrų eina Lietuvos siena su Baltarusija. Rūkalų kroviniai nuleidžiami į Nemuną Baltarusijos pusėje tikintis, kad srovė juos sėkmingai atneš iki Lietuvos krantų ar į jos gilumą. Čia veikiančių kontrabandininkų tikslas yra cigaretes kuo skubiau ištraukti iš upės ir nepastebėtiems jas išgabenti sausuma.

Šaltuoju metų laiku kontrabandininkai renkasi nekart išbandytą metodą – rūkalų plaustus bandoma užmaskuoti ir padaryti panašiais į plaukiančias ledo lytis. Jie apvyniojami balta polietileno plėvele arba medicinine marle, apkraunami sušalusiu sniegu, ledu bei purvu, o plūdrumui reguliuoti parenkamos įvairios statybinės medžiagos: plytos, betoniniai blokeliai, šaligatvio trinkelės ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją