63 metų J. A. Borkovskis ir 37 metų K. Stasaitis Lukiškėse dirbs ūkio darbus, DELFI sakė kalėjimo direktorius Alvydas Maknickas. Pasak jo, įvairius ūkio darbus Lukiškių TIK dirba apie 70 nuteistųjų.

Už jaunos merginos išžaginimą greitosios pagalbos automobilyje nuteisti vyrai patys pasiprašė leisti nevykti į pataisos namus – esą Lukiškėse jiems bus saugiau, be to, jų artimieji gyvena Vilniuje, todėl šiems bus paprasčiau atvykti į įkalinimo įstaigą.

„Norinčių atlikti bausmę Lukiškėse yra labai daug, tačiau visų prašymų negalime patenkinti – atsirenkame tik tuos, kurie ūkio dalyje bus naudingiausi“, – teigė įkalinimo įstaigos vadovas.

Nors K. Stasaičiui ir J. A. Borkovskiui apkaltinamasis nuosprendis jau įsiteisėjo, vyrai dar nenuleidžia rankų – jau ruošia kasacinius skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Greitosios pagalbos vairuotojas viliasi, kad jam bus sušvelninta bausmė – jis savo kaltę pripažino ir nukentėjusiajai jau iš dalies atlygino neturtinę žalą (sumokėjo 9 tūkst. Lt).

Tuo tarpu felčeris, kurio spermos buvo rasta ant nukentėjusios kelnaičių, lig šiol nepripažįsta kaltės ir viliasi, kad kasacinės instancijos teismas jį išteisins. Iš nuteistųjų merginai yra priteista 40 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimas.

Nukentėjusiajai merginai teisme nebereikės dalyvauti – LAT nagrinėja tik teisės taikymo aspektus. Šiuo metu ji yra išvykusi į užsienį.

Anksčiau ji teisėjams nurodė, kad po įvykių greitosios pagalbos automobilyje ji nuolat jaučia nerimą, įtampą, nepasitikėjimą savimi, negali normaliai bendrauti su savo vaikinu.

„Tai neigiamai įtakojo mano lytinį gyvenimą, po patirtos lytinės prievartos man prireikė ir psichologų pagalbos“, – pažymėjo mergina.

Dėl suleistų vaistų negalėjo pasipriešinti prievartautojams

Apklausta teisme ji pasakojo, kad 2009-ųjų spalio 24-osios vakarą, eidama su draugėmis į restoraną „McDonald’s” užkliuvo už bortelio ir parkrito veidu ant žemės, dėl ko susižalojo veidą ir dešinę ranką. Dėl sužalojimų jai labai smarkiai bėgo kraujas, todėl draugai iškvietė greitąją pagalbą.

Netrukus į įvykio vietą atvyko du medikai vyrai, kurie ją pakėlė nuo suoliuko ir nuvedė į greitosios pagalbos automobilį.

„Greitosios pagalbos automobilyje, kai buvau paguldyta ant neštuvų, medikas man į sėdmenis suleido kažkokius vaistus, – pasakojo mergina. – Po kurio laiko medikas prisitraukė mane prie savęs, norėjau jį atstumti, tačiau negalėjau pajudinti nei kojų, nei rankų. Prisitraukęs prie savęs, medikas man nutraukė „timpas“ ir kelnaites žemyn bei nusimovė savo kelnes ir kelnaites. Aš mačiau to vyro penį, po ko man aptemo sąmonė. Kai atsigavau, medikas jau segėsi savo kelnes ir, eidamas link vairuotojo kabinos, pasakė: „Dabar tavo eilė”. Tuomet atėjo kitas vyras, kuris buvo mažesnis ir stambesnis už pirmąjį, ir nusimovė kelnes, mačiau jo lytinius organus, po ko man vėl aptemo sąmonė. Atsibudau tik ligoninėje, kur mane surado draugė ir jos motina. Grįžusi pas ją į namus aš papasakojau, kad greitosios pagalbos automobilyje buvau išžaginta dviejų vyrų“.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad mergina buvo išgėrusi – alkotesteriu jai buvo nustatytas lengvas girtumas (0,80 prom.). Tiesa, medikai konstatavo, kad mergina nebuvo apsinuodijusi alkoholiu ir galėjo savo elgesį kontroliuoti, tačiau prievartautojams negalėjo pasipriešinti dėl suleistų vaistų.

Už merginos išžaginimą K. Stasaičiui teismas yra skyręs 7, o J. A. Borkovskiui – 5 metus ir 6 mėnesius laisvės atėmimo bausmes.