Klaipėdos apygardos teisme po pertraukos atversta baudžiamoji byla, kurioje tauragiškis Vidmantas Balseris kaltinamas bejėgiškos būklės žmogaus žiauriu nužudymu iš chuliganiškų paskatų. Auka – 64 metų Aloizas Benikis.

Tragedija nutiko šiemet vasarį Tauragėje. Į daugiabutį S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje buvo iškviesta policija. Bendrajam pagalbos centrui paskambinęs vyras tikino, kad kažkas jį nori pasmaugti.

Kai atvyko pareigūnai, pagalbos šaukęsis Ivanas Dadura jiems net nepasirodė. Policija ir greitosios pagalbos medikai į tą patį butą vėl buvo iškviesti dar po kurio laiko. Tuomet bute ir rastas žiauriai sumuštas žmogus.

V. Balseris savo kaltės dėl nužudymo nepripažįsta. Jis tikino pats iškvietęs greitosios pagalbos medikus, kai užėjęs į butą, rado sukniubusį A. Benikį.

Tačiau liudytojai teisme tvirtino, jog garbaus amžiaus vyrą žiauriai sumušė V. Balseris. Beje, nemažai liudytojų į teismą buvo atvesdinti, nes geranoriškai nepanoro atvykti.

„Aš dar noriu gyventi. Jis (kaltinamasis – DELFI) išeis į laisvę ir man galas“, – teisme tyliai prakalbo I. Dadura, kai paaiškėjo, jog jo duodami parodymai teisme nesutampa su tais, kuriuos jis davė ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

Teisme I. Dadura liudijo, kad nelaimės dieną bute buvo girtaujama. Kompanijoje buvęs jis, A. Benikis, V. Balseris, S. Jurgelienė.

„Staiga V. Balseris ranka vožė A. Benikiui per galvą ir šis nukrito. Kai pasakiau, kad nelįstų prie mano giminaičių, tas pacanas puolė mane smaugti, griebė už gerklės, pakėlė nuo žemės. Vos išsilaisvinau, pabėgau ir iškviečiau policiją. Mačiau, kad pareigūnai atvyko, bet nesirodžiau, bijojau. Kai jie išvažiavo, grįžau į butą, paskui nuėjau į parduotuvę, vėl grįžau, A. Benikis dar išgėrė alaus, nuėjome miegoti, o paryčiais girdėjau, kaip jis nuėjo į tualetą, kažkas subildėjo, o tada jau pamatėme, kad jis negyvas, šaltas“, – pasakojo I. Dadura.

Ikiteisminio tyrimo metu jis liudijo matęs, kaip V. Balseris A. Benikiui į galvą davė ne tik ranka, bet ir puodeliu, o kai vyras nukrito, ėmė ant jo šokinėti.

Teisme jis tokių savo parodymų nenorėjo prisiminti. „Aišku, kad bijau kaltinamojo, juk jis kada nors išeis į laisvę, o tada man galas. Todėl nenoriu detaliai čia visko pasakoti, nes jis girdi. Viskas, ką sakiau tyrėjams, yra tiesa“, – tvirtino I. Dadura.

V. Balserį tokie liudytojo žodžiai išties įsiutino. „Gal tyrėjai jums liepė taip sakyti, darė jums spaudimą? Tą tyrėją, kuri tyrė šią bylą, buvau padavęs į teismą, todėl man taip gal norima kerštauti?“, – vos valdėsi V. Balseris.

I. Dadura tvirtino, jog jam niekas jokio spaudimo nedarė, viskas, ką jis pasakė, yra tiesa.

Jo žodžius, nors ir graudžiai juokingai tai sekėsi, patvirtino liudytoja S. Jurgelienė. „Alių (A. Benikį – DELFI) pažįstu jau seniai, nes vienoje parduotuvėje dirbau valytoja, tai jis paprašydavo, jog kurias nors prekes atidėčiau. Tą dieną man reikėjo laukti autobuso grįžti namo, todėl ir užėjau pas Alių, nes jis gyveno netoli autobusų stoties. Ten dar buvo I. Dadura. Paskui atėjo tas pacanas, padaužė Aliui per veidą ir išėjo. Paryčiais Alių prie tualeto radau negyvą. Viskas“, – lyg žirnius į sieną savo liudijimą išbėrė S. Jurgelienė. Toks liudijimas prajuokino visus proceso dalyvius.

Tačiau teisėjai jai padėjo detaliau prisiminti tos dienos ir vakaro įvykius. „Taip, sėdėjome pas Alių. Išgėriau gal pusę stiklinės alaus, nes jo nemėgstu, dar šiek tiek vyno. Kompanijoje buvo ir tas pacanas – ilgas ir plonas. Jis Aliui kelis kartus sudavė į galvą, o kai šis nukrito ant žemės, spardė, šokinėjo ant jo, jį mindžiojo. Taip iš aukšto šokinėjo. Pašoka, nusileidžia ant Aliaus, vėl pašoka, vėl nusileidžia. I. Dadura dar puolė gelbėti, bet pacanas jį taip prismaugė, kad jis vos oro galėjo įkvėpti. Aš nieko nedariau, bijojau, drebėjau, kad man kas neatsitiktų. Paskui jis išėjo, mes nuėjome miegoti. Paryčiais išgirdau, kad Alius eina į tualetą. Nustebau, kad jis taip ilgai ten užtruko. Nuėjau patikrinti. Sakau: „Aliau, ar tu gyvas“. O jis – negyvas. Tada iš kažkur vėl atsirado tas pacanas. Prisiekiu, taip ir buvo“, – aiškino liudytoja.

Atvykę greitosios pagalbos medikai A. Benikį išgabeno į ligoninę, kur jis po paros mirė.

Su žmona išsituokęs A.Benikis gyveno vienas. Jo bute dažnai rinkdavosi išgerti mėgstančių žmonių kompanijos. Čia užsukdavo ir V. Balseris.

Liudytojai pasakojo, jog A. Benikis ir V. Balseris susiginčijo dėl kažkokių pinigų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad V. Balseris jau penkis kartus teistas už vagystes.