Vilniuje pradėtas tyrimas prasidėjo nuo amfetamino gamybos išaiškinimo. Po to tyrimo gijos nuvedė kriminalistus iki 27 asmenų gaujos. Kaip sako Vilniaus apskr. policijos vadovas Kęstutis Lančinskas, nusikaltimams vadovavo trys broliai. Vienas jų turėjo legalų verslą, kuris tarnavo kaip priedanga. Jis turėjo medžio apdirbimo įmonę.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis pasakojo, kad nusikaltėliai buvo ginkluoti, gerai organizavę slėptuves. Narkotikų gamybai naudojamas medžiagas slėpė miškingose vietovėse. Broliai, kurie įtariami vadovavę nusikalstamai gaujai, kilę iš Kauno, vienas jų gyvena Vilniuje.

„Nepakanka pagaminti narkotikams buityje naudojamų medžiagų. Reikia turėti ir žinias, kaip tą padaryti. Jie gamino narkotines medžiagas miško sąlygomis - laboratorija įrengta miške. Kalbame apie metamfetamino gamybą. Taip pat ši grupė užsiėmė kanapių auginimu. Platinimas apėmė nemažą mūsų valstybės dalį, taip pat narkotikai buvo tiekiami į Norvegiją“, - pasakojo A. Roginskis.

Narkotikai surasti Ukmergės ir Anykščių rajonų sankirtoje, miškingose vietovėse. Jų platinimo kelias vedė net į Marijampolės pataisos namus.

„Nusikalstamas pasaulis turi pakankamai fantazijos, net gi atvykimas į šį mišką buvo konsperatyvus“, - aiškino A. Roginskis.

„Dalis jų buvo teisti, jie mokosi iš savo klaidų - darosi protingesni, daro viską kitaip. Tada policijos pareigūnams tenka taip pat įjungti fantaziją“, - aiškino K. Lančinskas.

Nusikaltėliai net sekė policijos pareigūnų automobilius, juos fotografuodavo, stebėjo, kur vyksta policijos pareigūnai.

Policijos departamentas informuoja, kad policijos pareigūnų pusantrų metų atkaklaus darbo vaisiai: išaiškinta ir likviduota Lietuvoje veikusi narkotikų gamybos laboratorija, išimta denatūruoto etilo alkoholio gaminimo įranga, rasta ir išimta daugiau kaip 11 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino, kurio mažmeninė „gatvės“ kaina siekia apie 100 000 eurų, apie 5,5 kg narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, kurių mažmeninė rinkos kaina – apie 65 000 eurų.

Ikiteisminis tyrimas organizuotas ir atliktas keliais etapais. Pirmajame tyrimo etape, 2015 m. gegužės mėn., Kaune buvo sulaikyti pirmieji penki, su šios organizuotos grupės nusikalstama veikla siejami įtariamieji. Narkotikų platintojai tikrai išradingi. Vieno namuose per kratą narkotinės medžiagos aptiktos šunų ėdalo pakuotėse, nors augintinio vyras nė neturėjo.

Antrajame tyrimo etape, tęsiant tyrimo veiksmus ir renkant duomenis organizatorių atžvilgiu, buvo nustatyta, kad šeši, su šia organizuota grupe siejami asmenys, ne tik platina narkotikus, bet ir organizuoja bei vykdo neteisėtą kanapių auginimą Kauno r. miškuose įrengtame šiam tikslui pritaikytame šiltnamyje.

2015 m. spalio mėn. viduryje, trečiajame tyrimo etape, surinkus pakankamai duomenų, pareigūnai organizavo ir įvykdė organizuotos nusikalstamos grupuotės branduolio (10 asmenų) sulaikymo operacijas. Šios operacijos metu Vilniaus ir Kauno miestuose buvo atlikta daugiau kaip 20 kratų įtariamųjų gyvenamosiose vietose, garažuose, automobiliuose, slėptuvėse.

2015 m. lapkričio mėn. tęsiant aktyvius tyrimo veiksmus, pareigūnai sutelkė ir koncentravo tyrimo veiksmus galutiniam tyrimo etapui – psichotropinių medžiagų gamybos laboratorijos paieškoms ir jos likvidavimui. Čia ir surasta slėptuvės bei laboratorija miške.

Pareigūnų turimais duomenimis, išaiškintoje ir likviduotoje narkotikų laboratorijoje gaminamas metamfetaminas buvo tiekiamas ir į Norvegijos Karalystę, kur bendradarbiaujant su Norvegijos policijos ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, šių medžiagų kontrabandos organizavimo ir vykdymo, buvo sulaikyta 18 šias nusikalstamas veikas organizavusių ir vykdžiusių asmenų grupė.