Supratę, kad nuo vagių neapsaugo nei budėtojai, nei vaizdo kameros, sunerimę įstaigų vadovai ėmė svarstyti apie drastiškas saugumo priemones: gal reikėtų mokyklas paversti getais, kurių slenkstį būtų leidžiama peržengti tik personalui ir auklėtiniams? Sugriežtinus įėjimo į mokyklas tvarką, tėvams vaikų bei mokytojų tektų laukti lauke už durų.

Vogė vaikų akivaizdoje

„Kad ir kaip mes būtume apsisaugoję, šis įvykis parodė, kad mokyklos nėra visiškai saugios. Yra ir filmavimo kameros, ir budėtojai, tačiau to, matyt, per maža. Įvykęs akibrokštas mus privertė dar atidžiau tikrinti ateinančiųjų dokumentus, imtis papildomų saugumo priemonių“, – dienraščiui L.T. kalbėjo sostinės P.Vileišio pagrindinės mokyklos direktorė Danutė Kazakevičienė.

Įstaigos vadovę ir pedagogus pamokė vagis. Pamokų metu į mokyklą užsukęs vaikinas budėtojui pripūtė miglos, esą jis vieno iš mokinių giminaitis. Pašmirinėjęs po patalpas klasėje jis pamatė mokytojos Astos Š. piniginę. Ją vagis stvėrė net nekreipdamas dėmesio, kad klasėje yra vaikų.

Mokiniai sukėlė triukšmą, tačiau iš mokyklos ilgapirštis išlėkė kaip kulka, o prie paradinių durų jo laukė bendrininko automobilis. Nusikaltėlis tikriausiai nepagalvojo, kad jo vizitą į mokyklą nufilmuos kameros. „Aiškiai nufilmuotas, iš visų pusių, dabar tik policijai lieka jį už pakarpos pačiupti”, – sakė direktorė.

Telefonas – kaip į vandenį

Kur kas mažiau vilčių sučiupti nusikaltėlį turi sostinės lopšelio-darželio „Žuvėdra” auklėtoja Irena M., darbo metu netekusi vos prieš tris savaites pirkto mobiliojo telefono LG.

Aparatą moteris trumpam buvo padėjusi vaikų persirengimo kambaryje ant spintelės. Anot ponios Irenos, pašaliniai ten nešmirinėjo, drabužinėje buvo tik vaikai ir keli jų tėveliai.

„Nemaloniausia, kad apvogė darbe. Nesinori kaltinti savų, tačiau kitaip neišeina”, – piktinosi auklėtoja. Darbuotojos neskubėjo kviesti policijos – tikėjosi telefoną rasti pačios. „Darželyje mes viską apvertėme, bet neradome”, – apgailestavo Irena.

Vagiliauja savi?

Prieš kurį laiką darbo metu iš „Žuvėdros” virėjos kažkas nugvelbė 200 litų, dar anksčiau buvo apšvarintas net vedėjos kabinetas. Šių vagysčių kaltininkai taip ir nebuvo rasti.

„Žuvėdros” darželis nėra pereinamasis kiemas, svetimi po jį neslampinėja. „Paprastai mes jį uždarome. Bet per pietus kai kurių vaikų ateina pasiimti tėvai ir budėtojas įleidžia juos į pirmą aukštą. Tada jie užlipa į antrą aukštą pasiimti vaikų, o mes juos palydime iki pat durų ir jie išeina”, – apie įstaigos vidaus tvarką pasakojo auklėtoja Irena.

Jau septyniolika metų vaikus auklėjanti pedagogė tikino, kad jokiems įtartiniems tipams peržengti darželio slenksčio neleidžiama.

Vagysčių bumas

Šiomis dienomis vagys pamokė ir sostinės V.Grybo gatvėje esančios privačios T.Liubertienės mokyklos personalą. Iš nerakinto kabineto nuo stalo pavogtas įstaigai priklausantis mobilusis „Samsung”. Neką linksmiau ir kitoje Antakalnyje veikiančioje M.Daukšos mokykloje: kol sporto salėje žmonės liejo prakaitą, ilgapirščiai išlaužė medinį langą, pakliuvo į drabužinę ir išsinešė krūvą asmeninių daiktų.

Šią savaitę vagys lankė ir sostinės Justiniškių rajone esančią Sietuvos vidurinę – apie vidurdienį iš mokytojos Neringos Č. nuo stalo pavogė jos piniginę, kur buvo 2 nuolaidų ir 4 banko kortelės. Netrukus su viena iš jų paimti 25 litai.

Nebeįleisti tėvų?

P.Vileišio mokyklos direktorė D.Kazakevičienė svarstė, kad galbūt vertėtų remtis kitų šalių pavyzdžiu ir neleisti mokinių tėvelių į mokyklą.

„Ne veltui užsienyje tėveliai į mokyklą išvis neįeina. Jie turėtų laukti kur nors apačioje, prie budėtojo. Nes kai matau dokumentus su nuotraukomis ir pasitikiu žmonėmis, galiu bet ką praleisti ir paskui gali būti liūdnų pasekmių”, – griežtinti tvarką linkusi D.Kazakevičienė.

Ji mano, kad apsaugoti įstaigą nuo pašalinių yra geresnė išeitis nei bandyti keisti nusistovėjusią tvarką – mokykloje kabinetai bei spintelės nerakinamos, mokytojai ir mokiniai vieni kitais pasitiki, dėl paliktų be priežiūros daiktų nesijaudina.

„Surandu ir išprašau!”

Kolegės iš sostinės iniciatyvai pritaria ir Rudaminos miestelyje veikiančios „Ryto” gimnazijos direktorius Ramūnas Maniuška. „Manau, kad sprendimas neįleisti pašalinių asmenų į mokyklą būtų naudingas. Gyvenimas rodo, jog kuo toliau, tuo dažniau susiduriame su pavojais”, – sakė direktorius. Anot jo, vagysčių užfiksuota ir šioje mokykloje.

Keli pastarieji atvejai buvo atskleisti – paaiškėjo, kad svetimą turtą savinosi polinkių į kleptomaniją turintis mokinys.

„Svetimi čia ir neįleidžiami. O jei ir įleidžiami, aš greitai surandu ir išprašau!” – pareiškė R.Maniuška.

Padėtis dar nedramatiška

Direktoriui kalbant su žurnalistais, kurie, beje, pro budėtojos postą buvo praleisti nepateikę pažymėjimų ir neregistruoti, į mokyklą užsuko ir viena aukšta tamsiaplaukė moteris.

„Aš pas metodininkę”, – trumpai paaiškino viešnia ir vos išgirdusi „gerai” pasuko mokyklos koridoriumi. Išgirdęs repliką, kad ir ši moteris apsaugą įveikė ganėtinai lengvai, direktorius švelnino padėtį: „Ji čia ne pirmą kartą. Matote, ją čia pažįsta.”

Gimnazijos vadovas tikino turįs visas galias įvesti mokykloje naują tvarką – nebeįleisti tėvų ar kitų lankytojų. Tačiau tokių griežtų priemonių kol kas jis nesiryžta taikyti.

„Dar nesame susidūrę, kad pašalinis mokykloje dalytų kvaišalus, užsiimtų vandalizmu ar vogtų. Kol kas žmonėmis, kurie ateina, tikime. Čia tokia kaimo vieta, kur visi vieni kitus daugmaž pažįsta”, – kalbėjo 648 mokinių lankomos mokyklos direktorius.

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Šarūnas Bagdonas:

„Jei konkrečioje bendruomenėje tai padėtų užtikrinti tvarką, tai labai gerai! Svarbiausia, kad pati bendruomenė pritartų tokioms priemonėms. Nesupykčiau, jei mokykloje būtų gerai sutvarkytas priimamasis, kur tėvai galėtų palaukti savo vaikų. Bet viskas priklauso nuo konkrečios mokyklos, nuo to, kurioje kriminogeninėje zonoje yra ta mokykla. Juk kai kuriose šalyse žmonės net durų nerakina! Tik nereikėtų susidūrus su problema jos karštligiškai spręsti. Pirmiausia derėtų visiems pasitarti, pasidomėti, kokia tvarka kitose šalyse. Turi būti demokratiškai nuspręsta, ar reikia tokios priemonės.”

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis:

„Vagysčių mokyklose pasitaiko. Vagia ir svetimi, bet faktai tokie, kad dažniausiai iš savų, tarkim, mokiniai iš kitų klasių. Tokiais atvejais niekas nenori viešinti triukšmo, todėl dažniau kviečiami ne policininkai, o tėvai. Klausimas, ar mokyklų budėtojai atlieka savo funkciją. Kita vertus, kai mažų vaikų prie klasių ateina pasiimti tėvai, tas judėjimas sunkiai kontroliuojamas. Žinau, nes ir pats kartais imu savo vaiką. Bet kaip tuos tėvus sustabdysi? Juk mokykla nėra griežto režimo įstaiga. Net jei mokyklos turėtų daugiau pinigų ir samdytų saugos tarnybas, nemanau, kad apsaugininkai įsidėmėtų visų tėvų veidus.“