80 tūkstančių litų nepakako, kad Kauno apygardos teismas už užstatą vakar į laisvę išleistų kontrabandos byloje teisiamą Mindaugo Silickio pusbrolį Vygaudą Vaznelį. Pastarasis prašė kardomąją priemonę - suėmimą pakeisti į švelnesnę, nes po Silickio mirties tardymo izoliatoriaus kameroje jis esą baiminasi dėl savo saugumo.

Bendrovei "Pilita" vadovavęs Vaznelis teigė, jog šiuo metu galėtų užstatyti 80 tūkstančių litų, o artimiausiomis dienomis galbūt pavyks daugiau surinkti. Nuosprendžio laukimą laisvėje Silickio bendrininkui Vazneliui, ko gero, gali atverti tik "milijoninė" suma.

Kalbama, kad Vaznelis nuogąstauja dėl savo gyvybės, nes nuo jo parodymų gali priklausyti įtakingų žmonių likimas.

Komisarai išsisuko

LŽ žiniomis, jis pusantrų metų slapstėsi nuo tardymo. Praėjusių metų sausio 17 dieną Vaznelis buvo sulaikytas Rygoje, turėjo suklastotą Latvijos piliečio pasą. Kartu buvusi žmona, kaip paaiškėjo, jau turėjo sąskaitą viename Latvijos bankų.

Kiti du Silickio nusikalstamam susivienijimui priklausę teisiamieji - buvęs Marijampolės teritorinės muitinės vyriausiasis inspektorius Kęstutis Kušlevičius ir Medicinos banko kasininkas Jonas Martišius - yra laisvėje.

Nusikalstamoje veikloje dalyvavę buvęs Kauno rajono kriminalinės policijos vadovas Juozas Leščiukaitis ir buvęs Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos komisaras Česlovas Sakalauskas atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes prisipažino dalyvavę nusikalstamoje veikloje ir suteikė vertingos informacijos.

Apmovė muitininkus

Kontrabandos iškrovimą organizavęs Leščiukaitis teismo posėdyje vakar detaliai dėstė, kaip veikė mokesčių policijos komisaro Silickio organizuotas cigarečių, spirito ir vištų šlaunelių kontrabandos modelis. Pasirodo, Silickis, kuris atsidūręs už grotų psichologiškai palūžo, iki tol buvo gana griežtas.

Pavyzdžiui, jis leido Leščiukaičiui parduoti krovinius skolon, bet neišmokėdavo jam atlyginimo tol, kol šis neišreikalaudavo skolos. Sykį dingus 10 litrų talpos spirito bakeliui komisaras tuoj pat "atleido" ten dirbusius krovikus.

Leščiukaitis papasakojo, kaip kartą Silickis apmovė kyšį imančius muitininkus. Kadangi už cigarečių krovinio praleidimą muitinėje reikėjo mokėti didesnį kyšį nei už spirito krovinį, cigarečių blokai buvo paslėpti po spirito talpyklomis. "Vėliau pasijuokėm iš Silickio išdaigos", - prisimena liudytoju tapęs bendrininkas.

Investuoti į kontrabandą po 50 tūkstančių JAV dolerių, pasak Leščiukaičio, Silickis siūlydavo ir savo bendrininkams, žadėdamas sugrąžinti trigubą sumą.

Sulaukė grasinimų

Leščiukaičio žiniomis, policijos pareigūnai ne kartą buvo sulaikę kontrabandą gabenusius Silickio "pavaldinius", bet mokesčių policijos komisaras sugebėdavo išsipirkti ir toliau tęsė nusikalstamą veiklą.

Vakarykščiame teismo posėdyje Leščiukaitis pareiškė, jog apie Silickio nusikalstamą veiklą nuo pat pradžių žinojo ne vienas aukšto rango pareigūnas.

Kontrabandai sandėliuoti buvo naudojamasi žinomų įmonių paslaugomis. Leščiukaitis pasakojo, kad sandėliai buvo nuomojami iš Kauno "Šilko" gamyklos, bendrovių "Helisota", "Kauno endokrininiai preparatai", "Higėja" ir kitų.

Po Silickio sulaikymo 2000 metų rugpjūtį kalbėta, kad jis išvengs kalėjimo. Kai Leščiukaitis nusprendė pasiduoti, sulaukė grasinimų, iš jo buvo reikalaujama pakeisti parodymus. Trys Leščiukaičio sūnūs, pasak tėvo, išties nukentėjo.

Net ir dabar, prieš prasidedant teismo posėdžiams, liudytojas teigė išgirdęs iš teisiamojo Martišiaus mandagių užuominų, jog nepavyks nieko įrodyti. Specialiosioms tarnyboms yra žinomi 22 atvejai, kai šis nusikalstamas susivienijimas organizavo cigarečių bei spirito kontrabandą.