Vakar Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį nuo 2005-ųjų nagrinėtoje byloje. Teismo sprendimu Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Pagėgių užkardos Sargybos būrio specialistas Arvydas Vendzelis ir Pagėgių rinktinės operatyvios veiklos specialistas Linas Gružas (gim. 1974 m.) išteisinti nepakakus įrodymų.

Paaiškėjo, jog kaltinimai L. Gružui rėmėsi tuo, kad nusikaltimo metu namuose miegodamas jis sulaukė telefoninio skambučio. Teismas konstatavo, kad vyras jokių nusikalstamų veiksmų neatliko.

A. Vendzelis, anot teismo verdikto, būdamas darbe gavo pasiūlymą nueiti pasidomėti, kas vyksta poste, tačiau tai daryti atsisakė.

Kaltinimą rašę prokurorai rėmėsi Muitinės kriminalinės tarnybos pateikta medžiaga, pastaroji - telefoniniais įrašais. Juos išklausius nuspręsta, jog kaltės įrodymų nepakanka.

2003 metų liepos 17 dieną organizuota grupė žmonių bandė į Lietuvą per Panemunės pasienio postą įvežti didelį kiekį - 340 tūkst. Lt vertės - nedeklaruotų cigarečių bei cukraus.

Į vilkiko priekaboje įrengtą slėptuvę buvo pakrauta 3 milijonai vienetų rusiškų cigarečių bei 17 tonų cukraus. Anot kaltinamojo akto, su čia dirbusiais pareigūnais iš anksto sutarta, kad jie šio krovinio nepastebės.

Prokurorai kontrabandos gabenimo organizavimu ir koordinavimu įtarė tauragiškį Joną Jankauską (gim. 1961 m.) ir vilnietį Antoną Grežėną (gim. 1968 m.). Esą jie įsigiję vilkiką su slėptuve puspriekabėje bei suderinę veiksmus su pareigūnais. Į teismą pateko ir vilkiką vairavęs Valdas Arnašius (gim. 1964 m.).

Kontrabandos gabenimu įtartas ir Pagėgių miestelio gyventojas Klaipėdos teritorinės muitinės pamainos viršininkas Vytautas Vilemas (gim. 1952 m.), o tarp įtariamų pasieniečių buvo ir šiuo metu jau nebedirbantis Arūnas Šulinskas (gim. 1968 m.).

Anot prokuroro, Lietuvos valstybei dėl nesumokėtų mokesčių galėjo būti padaryta 316 700 litų žala.

Atsižvelgus į tai, jog vyrai anksčiau neteisti, o nusikaltimas įvykdytas seniai, kaltinamieji į kalėjimą nepateko. Teismo sprendimu, J. Jankauskui, A. Grežėnui, ir A. Šulinskui skirta po 31 250 litų baudą, o V. Arnašiui ir V. Vilemui - po 18 750 litų baudą.

Teisme J. Jankauskas tikino, kad pažįstami rusai paprašę suorganizuoti menkaverčio krovinio - lentų - pervežimą per sieną be jokių dokumentų. Tąkart jis neva atsitiktinai važiavęs į Sovetską žvejoti ir tuo pačiu pasidomėjęs, ar sėkmingai sieną kerta krovinys. Taip ir atsiradę užfiksuoti telefoniniai pokalbiai su vežėjais bei pasieniečiais.

Teisėjui bandant sužinoti, ką reiškia tuo metu, kai buvo sulaikyta kontrabanda, šiuose pokalbiuose pasigirdęs žodis "chana", J. Jankauskas beviltiškai mindžikavo bei šluostėsi prakaitą.

Garsios pavardės

Bene daugiausiai ši byla kainavo tuometiniam Klaipėdos teritorinės muitinės vadovui Juozui Bučinskui, į šį postą patekusiam iš kontrabanda garsėjančios Tauragės.

Tąkart kalbėta, kad muitinės viršininkas gali būti susijęs su nusikaltėliais. Buvo net paruoštas sprendimas nušalinti J. Bučinską - tai padaryta Muitinės departamento vadovams susipažinus su ikiteisminio tyrimo medžiaga baudžiamojoje byloje dėl minėtos kontrabandos.

Sužinojęs apie tai, kad departamentas ruošiasi jį nušalinti, J. Bučinskas skubiai parašė pareiškimą jį atleisti iš užimamų pareigų. Prašymas buvo patenkintas.

Beje, šios kontrabandos partijos gabenimu buvo įtartas ir net sulaikytas Lietuvos ir Rusijos pilietybę turintis Augenijus Abarius, tačiau įrodymų jam pateikti kaltinimus nepakako.