Pirmasis labai skubantis pas alkanus klientus įkliuvo maistą į namus pristatantis vairuotojas.

„Norėjau greičiau pristatyti užsakymą“, – sakė Geležinio Vilko gatve apie 21 val. 97 kilometrų per valandą greičiu lėkęs „Hyundai Getz“ vairuotojas.

Vietoje, kur greitį matavo pareigūnai, leistinas greitis yra 60 kilometrų per valandą. Tad gerokai greitį viršijusiam vairuotojui teko už skubėjimą palaukti, kol pareigūnai surašys protokolą ir tik tuomet jis galėjo tęsti kelionę. Jaunas vyras sakė, kad šiaip gatvėmis „neskraido“, tačiau jautęs būtinybę kuo greičiau įvykdyti užsakymą. Nepavyko. Ir tai dar kainuos.

Vos išrašę vieną protokolą, pareigūnai netrukus jau turėjo rašyti antrą. „VW Golf“ vairuotojas į pareigūnų greičio matavimo vietą atlėkė 96 kilometrų per valandą greičiu. Taip pat buvo „apdovanotas“ bauda ir pasižadėjo pasidaryti išvadas. Anot jauno vairuotojo, už greitį jis įkliuvo pirmą kartą.

Vos atidavę antrą protokolą, pareigūnai sulaukė trečio greituolio. Ir kur kas rimtesnio. Įkliuvo per šventes artimuosius aplankęs emigrantas su BMW. Greitis buvo 100 kilometrų per valandą, o vairuotojo pažymėjimas negalioja, mat už greitį jau buvo jį praradęs 2013 metais. Jaunas vyras sakė, kad susimokėjo už kursus ir juos lankė, tačiau duomenų bazė išdavė, kad nesumokėta bauda, o vairuotojo pažymėjimo vairuotojas vis dar neturėjo. Nesusitvarkė visų reikiamų dokumentų dėl kursų baigimo. Jaunas vyras prisipažino, kad vairuotojo pažymėjimą už greičio viršijimą jis prarado beveik toje pačioje vietoje, kur buvo ir dabar sustabdytas.

„Buvau išvažiavęs į užsienį. Turiu dokumentus, kad lankiau kursus“, – teisinosi vyras.

Visgi jam teko ieškoti vairuotojo, kuris toliau galėtų vairuoti bei jį ir keleivį pristatyti į reikiamą vietą.

87 kilometrų per valandą greičiu Geležinio Vilko gatve tiesiai į pareigūnų greičio matavimo vietą atskubėjo ir mikroautobuso vairuotojas.

„Darbas toks – skubėti“, – paaiškino su šypsena vyras ir pridūrė, kad už greitį tenka mokėti baudas.

O štai „VW Passat“ automobilio vairuotojas 91 kilometro per valandą greičiu skubėjo namo.

„Nereikėjo skubėti, – įkliuvęs šyptelėjo jaunas vyras. – Nė nepajutau, kad viršiju greitį, nepažiūrėjau į spidometrą. Visi čia taip važiuoja“.

Vakaro „lyderiu“ tapo „Audi“ vairuotojas, kuris irgi važiavo namo ir taip pat nepajuto, kaip paspaudė daugiau, nei leistina. O paspaudė tikrai drąsiai – 108 kilometrai per valandą. Jaunas vyras sakė, kad nedaug tenka bendrauti su pareigūnais, tekę vos kelis kartus. Be to, nemažai teks dirbti, tad išgėręs nevažinėja. Tik vieną kartą už greitį ir vieną kartą ant žalios vejos pastatęs automobilį gavęs baudas.

Atvirumu visus pralenkė taksi vairavęs dvidešimtmetis – nors vaikinas nebuvo „lyderis“ greičio viršijime, jam tai buvo skaudžiausia. Už greitį jau praradęs vairuotojo pažymėjimą jį turėjo perlaikyti. Sąžiningai perlaikė, gavo kitą, tačiau su nauju vairuotojo pažymėjimu ir prievolę nepažeidinėti taisyklių dvejus metus. Nepavyko. Pareigūnams nė nereikėjo aiškinti, kad vairuotojo pažymėjimą jis vėl praras. Jis ėmė maldauti švelniausios baudos ir klausinėjo, ar niekaip negalima kitaip išspręsti jo „pasiskraidymo“. Vaikinas net domėjosi, ar negalima pasinaudoti kartu važiavusio draugo gerumu ir baudą išrašyti jam.

„Na taip, prisidirbau, labai galiuosi“, – kiek aprimęs atgailavo jaunuolis.

Jis patikino, kad nevengia mokėti baudų. Policijos duomenų bazėje buvo aiškiai matyti, kad vaikinas ne tik nevengia mokėti baudų – nevengia jų ir prisirankioti. Per gana neilgą vairavimo patirtį jų turėjo apie 30.

Gavęs laikiną vairuotojo pažymėjimą jaunuolis nudžiugo.

„Spėsiu užsidirbti baudai“, – pasirašė ir padėkojo pareigūnams, kad bent jau ne maksimaliam laikui atimtas vairuotojo pažymėjimas ir pažadėjo vėl sąžiningai vaikščioti į kursus, kad kuo greičiau susitvarkytų reikiamus dokumentus.

Dar vienas kelių erelis su „Volvo“ net pats nustebo pamatęs greičio matuoklio užfiksuotą skaičių – 103.

„Oho“, – išsprūdo, kai pareigūnas jam parodė greičio matuoklio rodmenis. Vėl gi, viršijo netyčia.

Dar vienas toks greituolis įkliuvo ir Konstitucijos prospekte su taksi. Čia leidžiamas greitis 50 kilometrų per valandą, o užfiksuota greitis – 80. Taksi vairuotojui pateikus dokumentus paaiškėjo, kad pamiršo ne tik pažiūrėti į spidometrą, bet ir važiavo automobiliu, kuriam pasibaigusi techninė apžiūra. Už visa tai teks susimokėti baudą.

Dauguma vairuotojų tikino girdėję, kad pareigūnai lyg ir atsisakė greičio matuoklių ir likę tik stacionarūs. Tačiau Vilniaus kelių policijos valdybos pareigūnai neketina padėti į stalčius greičio matuoklių ir vairuotojai bus akylai tikrinami. Kur, kada ir kaip ir apie reidus iš anksto nepranešama. Visur, kur tik galima viršyti greitį, nemenka tikimybė, kad greičio mėgėjams teks pabendrauti su policija.