Šis sprogmuo buvo rastas Kauno miesto Aleksoto mikrorajone atliekant kasimo darbus.

„Operacijos sudėtingumą lėmė tai, kad sprogmuo buvo rastas apgyvendintoje vietovėje, o tai sąlygojo ilgus pasiruošimo darbus. Taip pat prieš pradedant neutralizavimo operaciją, reikėjo iki minimumo sumažinti poveikį aplinkai, jei neutralizavimo metu įvyktų detonacija“, – apie operacijos subtilumus pasakojo Inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Arnoldas Anelauskas.

Pasak karininko, atliekant kasimo darbus mechaniškai buvo pažeistas bombos korpusas. „Nelaimei, pažeista buvo būtent ta vieta, kurioje būna nomenklatūriniai sprogmens numeriai, todėl buvo sunku nustatyti sprogdiklio tipą. Bombos nukenksminimo darbus teko vykdyti esant pačiai pavojingiausiai sprogdiklio modifikacijai. Atlikus neutralizavimą ir išpjovus sprogdiklį, spėjimas pasitvirtino, kad tai – pats pavojingiausias mechaninis, uždelsto veikimo sprogdiklis,“– pasakojo kpt. A. Anelauskas.

Kovo 12 d. pavakarę pradėtą ir visą naktį trukusią sprogmens neutralizavimo operaciją kariai baigė kovo 13 dienos rytą. Iš bombos pašalintos apie 125 kilogramai sprogstamosios medžiagos buvo nugabenta Rokų poligoną ir ten sunaikinta, pavojingąjį sprogdiklį kariai neutralizavimo vietoje, praneša KAM.

J. Vitkaus inžinerijos bataliono kariai tokią operaciją atliko jau antrą kartą – prieš dešimt metų tame pačiame Aleksoto mikrorajone jie neutralizavo 500 kg vokiečių gamybos aviacinę bombą.

Lietuvos kariuomenės išminuotojai tokioms situacijoms yra pasiruošę: neutralizavimo darbus atlieka su specialia įranga – aukšto slėgio ambrazyvine pjaustykle, kuria galima neutralizuoti sprogmenį, nesukeliant sprogimo arba sumažinant riziką iki minimumo. „Baltijos šalyse, kiek žinome, Lietuvos karo inžinieriai vieninteliai turi tokią sudėtingą ir profesionalią įrangą,“ – teigia kpt. A. Anelauskas.

Lietuvos kariuomenės išminuotojai kiekvieną dieną, susidurdami su standartiniais sprogmenimis Lietuvos teritorijoje, o taip pat misijos rajone Afganistane, yra įgiję neįkainojamą praktiką, todėl gali sėkmingai vykdyti užduotis įvairiomis sąlygomis.

„Paprastai kariai išminuotojai nakties metu neutralizavimo operacijų nevykdo dėl papildomos rizikos, tačiau, atsižvelgdami į gyventojų evakuaciją ir tai, kad daugeliui tikrai nėra lengva palikti savo namus, kariai kaip galėdami greičiau (aišku, saugumas – svarbiausia) stengėsi vykdyti operaciją be pertraukų,“ – kalbėjo Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas.

Pasak kariuomenės išminuotojų, pavasario, vasaros ir rudens metu, kai suaktyvėja ūkinė veikla, žmonės sprogmenų randa vis daugiau ir dažniau, nes Lietuvos Respublikos teritorijoje savo pėdsakus paliko net du pasauliniai karai ir sovietų okupacija. Todėl kariai prašo gyventojų radus daiktų, panašių į sprogmenis, jų neliesti, o nedelsiant kreiptis pagalbos telefonu. Juos neutralizuos profesionalai.