Pirmą kartą iš jo buvo pagrobti beveik 32 tūkst. eurų (110 tūkst. litų), o nepraėjus nė dviem mėnesiams jis neteko daugiau kaip 42 tūkst. Eur (146 tūkst. Lt). Šių pinigų vyras taip ir neatgavo.

„Mes labai ruošėmės apiplėšimui, viską suplanavome iki smulkmenų, nes žinojome, kad po nusikaltimo gali būti labai sunku pasprukti nepastebėtam, žinojome, kad būsime ieškomi“, – prisipažino naujos kartos Vilniaus mafijos padarytus nusikaltimus pareigūnams padėjęs atskleisti ir dėl to nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas dabar valstybės saugomas slaptas liudytojas.

Vilniaus apygardos teismas antradienį toliau tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai pateikti net 29 asmenims, nagrinėjimą – įtariama, kad nusikalstamas susivienijimas, kurį pareigūnai įvardija kaip senosios „Udavų“ („Smauglių“) grupuotės atšaką, įvykdė daugiau kaip šimtą nusikaltimų.

Šią grupuotę teisėsaugos pareigūnai pavadino „Mokesčių inspekcija“ – nuo jos narių nukentėdavo nelegalia veikla užsiimantys asmenys: kontrabandinių cigarečių gabentojai, mokesčius slepiantys verslininkai ir pan. Nuo nusikaltėlių nukentėję asmenys bijodavo kreiptis pagalbos į pareigūnus – taip būtų išaiškėjusi jų nelegali veikla.

Vienas šioje byloje nukentėjusiųjų – sostinės verslininkas Artūras Juršėnas. Grupuotės nariai turėjo informacijos, kad vyras dažnai būdavo prie sostinės Geležinkelio stoties, kur esą nelegaliai keisdavo valiutą. To teisme neneigė ir pats A. Juršėnas.

„Kartais manęs Stoties rajone paprašydavo pakeisti valiutą, todėl ir turėjau pinigų“, – apie galimai nelegalią veiklą vyras nebuvo linkęs kalbėti. Tačiau turėjo prisiminti apiplėšimą, kurio metu buvo nesunkiai sužalotas ir neteko įspūdingos pinigų sumos.

A. Juršėnas pasakojo, kad tuo metu, kai buvo apiplėštas, gyveno Vilniaus rajone, Valčiūnų kaime.

Kartą jį prie pat namų sustabdė policijos pareigūnais apsimetę vyrai (tik vėliau jis sužinojo, kad tai – nusikaltėliai, apsimetę policininkais) – parodę pažymėjimus jie nurodė, kad mieste buvo apiplėštas bankomatas, o jis galįs turėti vertingos informacijos, todėl paprašė leisti apžiūrėti jo namuose saugomus pinigus. Vyras neprieštaravo – į namus nusivedęs „pareigūnus“ atrakino seifą ir parodė pinigus.

„Jie žinojo, kad namuose turiu seifą ir jame laikau dideles sumas“, – sakė nukentėjusysis.

Maža to, A. Juršėnas „pareigūnams“ pasiūlė kyšį, kad šie užsimerktų prieš tai, jog jis saugo tokią didelę sumą namuose. Tačiau „policininkai“ kyšio neėmė ir verslininką paliko ramybėje.

Maždaug po mėnesio vieną naktį antrame aukšte nakvojęs A. Juršėnas išgirdo, kaip dūžta lango stiklai.

„Nespėjau nė atsibusti, kai prie manęs prišoko kaukėtas vyras, kelis kartus trenkė į veidą, uždengė galvą pagalve, surišo rankas, – teisme pasakojo nukentėjusysis. – Girdėjau, kad po kambarį vaikščiojo keli vyrai, kurie atsirakino seifą ir pavogė pinigus, o paskui pasišalino.“

Po apiplėšimo išsilaisvinęs A. Juršėnas kreipėsi į policijos pareigūnus bei medikus. Jam buvo nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Verslininkas tikino, kad didžioji dauguma pagrobtų pinigų priklausė jo tėvams bei pažįstamiems, kurių jis neįvardijo. „Nejau dabar turėčiau pasakyti jų pavardes“, – teisme klausė jis.

A. Juršėnas dar kartą buvo apiplėštas po pusantro mėnesio – prie namo sostinės Lazdynų mikrorajone. Kai tik vyras išėjo į lauką, prie jo pribėgo keli vyrai ir papurškę į akis dujų nuplėšė striukę, kurioje šis įvairia valiuta turėjo daugiau kaip 42 tūkst. Eur.

Seife rastų 100 tūkst. Lt nepaėmė

Kad pinigus A. Juršėnas laikydavo būtent striukėje, „Mokesčių inspekcijos“ gaujos nariams nebuvo jokia naujiena – valstybės saugomas liudytojas, dalyvavęs grupuotės veikloje, prisipažino tai ne kartą matęs slapto sekimo metu.

„Jis praskleisdavo striukę, o joje buvo daug kišenių, kuriose jis laikydavo skirtingą valiutą“, – sakė jis.

Būtent valstybės saugomo liudytojo pasakojimas atskleidė daugiau detalių apie itin įžūlų apiplėšimą A. Juršėno namuose. Kaukėtų pareigūnų į teismo salę atlydėtas liudytojas pasakojo, kad apie didelėmis sumomis disponuojantį A. Juršėną grupuotės nariai žinojo ne iš vieno asmens – tiesa, pirmuoju informatoriumi jie nepasitikėjo, nes informacija ne visada pasitvirtindavo.

Liudytojas pasakojo, kad be jo ir dar vieno valstybės saugomo liudytojo A. Juršėno apiplėšime dalyvavo grupuotės nariai Jaroslavas Vedrickis (Karbonado pravardę turintis vyras taip pat priskiriamas prie lyderių), Antanas Ambrasas, Andžejus Kirkevičius, Vitalijus Laptevas, Jevgenijus Fomčenka, o visą jų veiklą kontroliavo nusikalstamo susivienijimo lyderiu įvardijamas Ričardas Simonaitis, pravarde Proška.

„A. Juršėną stebėjome ne tik prie stoties, bet ir prie namų – labai ilgai, gal pusantro mėnesio, nenorėjome padaryti klaidų, – sakė slaptasis agentas. – Prieš jį apiplėšdami turėjome gauti R. Simonaičio leidimą, nes reikėjo įsitikinti, ar jo nesaugo kiti žulikai – juk taip laisvai prie stoties prekiavo valiuta.“

Prieš apiplėšdami A. Juršėną grupuotės nariai, pasak jo, norėjo įsitikinti, ar tikrai šis namuose laiko dideles sumas pinigų, todėl apsimetė policijos pareigūnais.

„Aš buvau apsirengęs policininku, turėjau pažymėjimą, kartą mes jį sustabdėme, apžiūrėjome jo namus – seife radome 100 tūkst. Lt, už tai jis mums siūlė kyšį, bet mes neėmėme“, – kalbėjo liudytojas.

Po apiplėšimo pinigus pasidalino

Jo teigimu, A. Juršėnas savo namuose buvo apiplėštas labai greitai – į teritoriją, kurioje jis tuo metu gyveno, grupuotės nariai pateko žirklėmis prakirpę tvorą, o paskui kopėčiomis užlipo į antrą aukštą, kuriame kaip tik miegojo nukentėjusysis.

Po apiplėšimo grupuotės nariai sugebėjo pasprukti nepastebėti ir nuvažiavę į A. Kirkevičiaus sandėliuką suskaičiavo grobį – 110 tūkst. Lt įvairia valiuta. Kitą dieną jie kuo ramiausiai važinėjo po valiutos keityklas ir pinigus išsikeitė į litus.

„R. Simonaičiui davėme 6 tūkst. Lt, dar kažkiek įnešėme į bendrą kasą, o kitus pasidalinome“, – sakė valstybės saugomas liudytojas, pažymėjęs, kad iš bendrame „obščiake“ esančių pinigų kartą grupuotės nariai pirko juodas uniformas, nes norėjo apsimesti „Aro“ pareigūnais.

Aptarinėjo dainuojančių seserų nuotraukas

Kaltę dėl A. Juršėno apiplėšimo pripažino tik du kaltinamieji, tuo metu kitu teisme nieko negalėjo paaiškinti apie šį nusikaltimą – esą apie tai sužinojo tik iš ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti grupuotės nariai teisme kaip įmanydami slėpė savo veidus nuo DELFI fotografo – vienas kaltinamųjų į posėdį atėjo nusipirkęs vieną apie Lietuvos ir užsienio garsenybes rašantį žurnalą, todėl norėdamas pagelbėti draugams net išplėšė popieriaus lapus, kad tik šie galėtų paslėpti savo veidus.

O teismo posėdžio metu, kai apie įvykdytus nusikaltimus pasakojo nukentėjusiuoju pripažintas A. Juršėnas ir valstybės saugomas liudytojas, kaltinamieji aptarinėjo žurnale išspausdintas dainininkių Natalijos Bunkės ir Kristinos Ivanovos nuotraukas.

„Mokesčių inspekcijos“ nusikalstamam susivienijimui priklausė ir merginų grupės „69 danguje“ atlikėjos Ingridos Martinkėnaitės dabar jau buvęs sutuoktinis Andrejus Velijevas. Jis kaltinamas ne tik dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis (jos buvo rastos namuose, kur tuo metu gyveno ir I. Martinkėnaitė), bet ir dėl to, kad jis užsakė pagrobti muzikos instrumentus už beveik 300 tūkst. eurų bei organizavo automobilių padegimą.

Daugiau apie grupuotės veiklą galite skaityti išskirtiniame valstybės saugomo liudytojo interviu DELFI – jis atskleidė, kaip grupuotės nariai vykdė nusikaltimus, taip pat papasakojo apie garsias Lietuvos dainininkes, kurios ypač mėgo „blogus vyrukus“. Arba jų pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)