Gausios Lietuvos policijos pajėgos, kartu su užsienio policijos pareigūnais, išaiškino tarptautinį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą.

Visą Europą šiurpinusi grupuotė buvo sulaikyta gegužės 15 – 16 dienomis, didžiąją dalį sulaikytųjų sudarė Lietuvos Respublikos piliečiai. Policijos duomenimis, šiam susivienijimui vadovavo taip pat lietuvis.

Lietuvos policijos surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai nedaugžodžiavo apie grupuotės vadeivą, pareigūnai atskleidė tik tai, kad 48 metų lietuvis buvo sulaikytas Ispanijoje.

Visgi, Ispanijos policija pasidalino vaizdo medžiaga, kurioje matomas ne tik grupuotės lyderio sulaikymas, bet ir namas, kuriame jis gyveno. Pasirodo, lietuvis išties prabangiai gyveno, Ispanijos pareigūnai konfiskavo nemažą kiekį pinigų ir kitų daiktų, padėsiančių ikiteisminiame tyrime.

DELFI primena, kad minima grupuotė, įtariama, įvykdė Deimanto Bugavičiaus nužudymą, kuris ir padėjo pareigūnams išaiškinti nusikalstamą susivienijimą.

Slaptos operacijos metu iš viso buvo sulaikyti net 22 (didžioji dalis Lietuvos piliečių) įtariamieji. LR generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir koprupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša informavo, kad Lietuvoje buvo suimti penki asmenys, kitus įtariamuosius pareigūnai sulaikė kitose užsienio šalyse.

Grupuotės nariai įtariami įvykdę nužudymą bei ginklų, narkotikų disponavimą dideliais kiekiais, be viso to jie, įtariama, plovė ir pinigus. Be to, minėtos grupuotės nariai įtariami tarptautiniu mastu organizavę ir sistemingai vykdę pinigų „plovimą“ labai didelėmis sumomis, t. y. nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą.

Įtariama „išplovė“ apie 680 mln. eurų

Tarptautinio tyrimo surinktais duomenimis organizuotas susivienijimas vien per paskutinį laikotarpį galėjo „išplauti“ apie 680 mln. eurų, gautų iš nusikalstamų veikų.

Gausios policijos pareigos įvykdė apie 40 kratų, anot pareigūnų, kompleksinių tyrimo veiksmų metu išimta daugiau nei 8 mln. eurų vertės grynųjų pinigų, juvelyrinių dirbinių, aukso luitų, deimantų, prabangių automobilių, rastos ir užfiksuotos narkotinių, psichotropinių medžiagų slėptuvės, kiti tyrimui reikšmingi objektai.


Pinigai gauti iš narkotikų

Pagrindinė gaujos veikla - cigarečių ir kokaino iš Kolumbijos bei hašišo iš Maroko kontrabanda.

Kaip rašoma Europolo pranešime, grupuotė gabeno narkotikus ir cigaretes į Jungtinę Karalystę, o gautus pinigus plovė Lenkijoje ir investavo juos į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje bei kitose šalyse.

Taip pat Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis žiniasklaidos atstovams pranešė, kad išaiškinant šį tarptautinį ginkluotą susivienijimą dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Ispanijos, Estijos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos pareigūnai.

Policija informavo, kad gausios pareigūnų pajėgos atliko slaptą policijos operaciją prieš pavojingiausios formos organizuotą nusikalstamumą – tarptautiniu mastu veikiantį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą. Operaciją koordinavo tarptautinės teisėsaugos agentūros – Europolas ir Eurojustas, o joje dalyvavo daugiau nei 450 pareigūnų.

Europolo vertinimu, tai stambiausia pastarojo meto tokio pobūdžio operacija Europoje.

Spaudos konferencijoje R. Kiškis pabrėžė, kad ši sulaikyta grupuotė nebuvo tradicinė. Anot jo, šiuolaikiniai grupuočių nariai migruoja iš grupuotės į grupuotę.

Pasirodo, kad sulaikymo operacija vyko gegužės 15 – 16 dienomis. Kol vieni pareigūnai krėtė įtariamųjų namus, kiti sulaikyti buvo vežami į Vilniaus miesto apylinkės teismą – čia ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų prašymus dėl sulaikytųjų suėmimo.

Prašymai buvo patenkinti – organizuotam nusikalstamam pasauliui priskiriami asmenys buvo suimti maksimaliam įstatyme numatytam trijų mėnesių laikotarpiui.

Daugiau skaitykite čia.