Šie vaizdai sukėlė tautiečių pasipiktinimą, įrašu susidomėjo ir Lietuvos policija, kuri perdavė vaizdus kolegoms užsienyje. Anglijos lietuvių bendruomenė smerkia tokį vyro elgesį, o šalies vaiko teisių specialistai vardija pažeidimus.

Vaizdo įraše vyras lietuvius, pasilikusius tėvynėje, vadina kaimiečiais. Šalia esanti mažametė mergytė noriai atkartoja vaikino keiksmus. Negana to, mažametė mokoma ir nepadorių gestų, ir keiksmažodžių.

Veiksmas vyksta tikriausiai lovoje. Už besiplūstančio vaikino nugaros kartkartėmis galima pamatyti ir, spėjama, vaiko mamą. „Dukrytė“, kaip vadina pats vaikinas, sėdi greta.

– Kaimiečiai, puola kaimiečiai, ane?!
– Pažiūrėk, kiek puola kaimiečių.
– Kaimiečių puola, ne?
– Jo.
– Ką daryt su kaimiečiais? Šaudyt reik, ane? Statyt prie sienos ir šaudyt kaimiečius.

Paviešinta vaizdo medžiaga sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

„Transliuoja (jo) mylimoji. Kažin, ar atsirado besidominčių (jo) veiksmais, kalbomis ir vaiko auklėjimu? – rašo feisbuke įrašą išvydę žmonės. – Beje, mergaitei (jis) tik patėvis, tai kas dedasi motinos galvoje? Trūksta žodžių... Jonavos pavyzdys, kaip matau, ne visiems buvo pamoka. Filmukas perduotas policijai.“

Informacija perduota

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis pirmadienį DELFI darkart patikino, kad informacija apie vaizdo įrašą perduota kolegoms Londone. Tiesa, atsakymo dar nėra gauta.

Pasak R. Matonio, vaizdo įraše matomi vaikinas ir jo draugė Lietuvoje gyveno ne didmiestyje. Emigrantas gimtinės policijai nebuvo žinomas, tačiau jis sako girdėjęs, kad vyras galimai turėjo problemų su JK teisėsauga.

Pašnekovo teigimu, nustatyta, kad vaizdo įrašas buvo padarytas Londone arba jo apylinkėse.

„Informacija perduota, kas toliau bus daroma, nežinau. Greičiausiai bus perduota vaiko teisių apsaugos tarnybai. Didžiojoje Britanijoje taisyklės yra pakankamai griežtos, tikriausiai bus administracinis nusižengimas“, – svarsto policijos atstovas.

Bendruomenė smerkia

Jungtinės Karalystės (JK) lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė sako, kad tokie atvejai yra netoleruotini.

„Britanijoje gyvena labai daug įvairių žmonių, kaip ir pačioje Lietuvoje, – nuo žemiausio išsilavinimo iki aukščiausios kvalifikacijos ir kultūros. Tokie išsišokimai tarsi įprasti dėl to, kad, ne paslaptis, čia atvažiuoja daug vadinamų darbininkų darbui fabrikuose, gamyklose, laukuose.

Kai kurie žmonės, būdami šioje aplinkoje, pasijaučia geriau nei Lietuvoje ir jie leidžia sau reikšti mintis laisviau, jie nėra engiami, jaučiasi turtingesni, tada ir pradeda kelti tokius išsišokimus į feisbuką ir kitur“, – sako lietuvių bendruomenės pirmininkė.

D. Asanavičiūtė tokį emigranto elgesį vadina nesveikintinu ir nedarančiu garbės užsienyje gyvenantiems lietuviams.

Tarnybos nežiūri per pirštus

Britų vaiko teisių apsaugos įstaigos į panašius atvejus, tikina, žiūri atsakingai. Panašius atvejus emigrantų pamėgtos šalies specialistai traktuoja kaip potencialią grėsmę vaiko sveikatai.

„Čia vaikai tikrai labai prižiūrimi, jų teisės yra pirmoje vietoje. Tokie dalykai su vaikais negali vykti. Policija ir socialiniai darbuotojai iš karto turi reaguoti. Už menkiausią nusižengimą vaikai gali tapti prižiūrimi socialinių darbuotojų, tikrinami“, – apie panašių atsitikimų pasekmes pasakoja D. Asanavičiūtė.

Pasak pašnekovės, bendruomenės teisininkas dažnai konsultuoja tėvus, kuriems iškyla problemų dėl vaikų.

„Esame bendravę su ne viena šeima, kurios vaikai buvo ant atėmimo ribos. Dažnai tai vyksta dėl paprasčiausio nesusipratimo, kai šeima nemoka anglų kalbos. Neseniai turėjome atvejį, kai norėjo atimti net tris vaikus, vien todėl, kad socialinė darbuotoja teisingai nesuprato šeimos“, – pasakoja lietuvių bendruomenės JK pirmininkė.

Lietuvoje įrašas taip pat būtų tiriamas

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus sako, kad vaizdo įraše matomi ir girdimi pamokymai keiktis nesutinka su Lietuvos įstatymuose apibrėžtomis tėvų pareigomis. Dėl šios priežasties už panašius dalykus gali grėsti civilinė, administracinė arba net baudžiamoji atsakomybė.

Įstaigos atstovas teigia, kad išaiškėjus, jog vaiko teisės iš tiesų yra pažeistos, šeimai tektų mažų mažiausiai varstyti socialinių darbuotojų kabinetų duris.

„Atsižvelgiant į situaciją, įvertinus visą surinktą informaciją apie šeimą ir nustačius vaiko teisių ir interesų pažeidimus šeimoje, gali būti sprendžiamas klausimas dėl šeimos įrašymo į socialinės rizikos šeimų apskaitą ir toliau organizuojamas šeimos socialinių paslaugų poreikio nustatymą.

Nustačius socialinių paslaugų poreikį – skiriamos ir teikiamos skiria socialines paslaugas vaikui ir šeimai. Pažymėtina, jog vaikui ir šeimai gali prireikti įvairių priemonių bei socialinės, sveikatos priežiūros, švietimo pagalbos bei kitų paslaugų

Paminėtina, kad kraštutiniu atveju, įvertinus padėtį bei nustačius, kad vaiko buvimas šeimoje yra nesaugus ir tai kelia pavojų jo sveikatai ir gyvybei, gali būti skubiai vykdomas vaiko paėmimą iš šeimos“, – aiškina E. Meilus.

Komentare taip pat pabrėžiama, kad situacija, užfiksuota vaizdo įraše, gali atskleisti tik vieną šeimos problemų.

„Situacija, užfiksuota vaizdo medžiagoje, gali būti tik vienas epizodas, „ledkalnio viršūnė“, kuris gali atskleisti didesnes vaiko ir jo šeimos problemas, todėl negalima tokių atvejų ignoruoti, neįvertinti ir nespręsti klausimo dėl atsakomybės taikymo, pagalbos vaikui ir šeimai organizavimo ir teikimo“, – sako vaiko teisių kontrolierės patarėjas.

Neseniai buvo kitas atvejis

DELFI primena, kad Jonavoje praeitą savaitę girti tėvai taip jau prisidarė rimtų nemalonumų. Jonaviškiai paviešino tiesioginę transliaciją kai girtavo ir pykosi. Toks tiesioginės transliacijos vaizdo įrašas, rodytas feisbuke, pasiekė pareigūnus, kurie padarė tvarką – tėvai atsidūrė policijos komisariate, vaikai gydymo įstaigoje.

Londone gyvenančio vyro elgesį feisbuke pamatę žmonės neslepia, kad tokių pat veiksmų tikisi ir iš užsienio teisėsaugos, nes mergaitė auga akivaizdžiai ją žalojančią aplinkoje.

Apie Jonavos atvejį platesnę informaciją skaitykite čia.