„Penkerius metus nematysi kaimo ir visą šį laiką praleisi rūsyje“, – Šalčininkų rajone gyvenančiai moteriai pareiškė A. Butkus.

Įbauginta moteris buvo priversta pasielgti taip, ko savo valia niekada nepadarytų – ji pasirašė vekselį dėl daugiau kaip 6 tūkst. eurų skolos. Ir tik dėl to, kad jos sugyventinis iš namų išnešė A. Butkaus daiktus – baimindamasis, kad juos gali pareigūnai konfiskuoti, vyras du didelius lagaminus buvo atvežęs savo motinai, o ši perdavė pasaugoti kaimynei, nes tuo metu ketino išvažiuoti dirbti į Kanarų salas.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus A. Butkaus ir jo bendrų baudžiamąją bylą.

Trijų teisėjų kolegija nutarė A. Butkų pripažinti kaltu dėl savavaldžiavimo – jam skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas dvejiems metams. Tačiau nuo to A. Butkui nė kiek nepalengvėjo – jis kitoje baudžiamojoje byloje yra nuteistas 8 metų laisvės atėmimo bausme.

Dėl savavaldžiavimo nuteistas ir A. Butkaus brolis Leonas Butkus – jam skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas taip pat atidėtas. Bet ir šis kitoje byloje nuteistas laisvės atėmimo bausme – dėl turto prievartavimo nuteistam vyrui skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

Apkaltinamasis nuosprendis paskelbtas ir Butkų bendrams – Valdemaras Rutovičius ir Stasys Butkus taip pat pripažinti kaltais dėl savavaldžiavimo, jiems skirta po 40 parų arešto bausmės. Tuo metu Butkų motina išteisinta dėl kaltinimų.

Nuteistieji nukentėjusiajai moteriai turės sumokėti 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis įsiteisėjo iš karto nuo paskelbimo – teisėjai pakeitė anksčiau paskelbtą dabar jau iš darbo išėjusios Šalčininkų rajono apylinkės teismo teisėjos verdiktą.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, bendrininkų grupėje veikę nuteistieji savavališkai vykdė A. Butkaus tikrą teisę į padarytos žalos atlyginimą, prieš nukentėjusiąją panaudojo ne tik fizinę, bet ir psichinę prievartą.

Viename Šalčininkų rajono kaime gyvenanti nukentėjusioji tuo metu buvo ganykloje, kai prie jos privažiavo automobilis. Jame buvo visi kaltinamieji – pagaliais apsiginklavę vyrai iš moters buvo pareikalauta sumokėti 22 tūkst. litų. Tiek A. Butkus įvertino savo daiktus, kuriuos lagaminuose laikė moters namuose.

Tačiau su tokiais reikalavimais moteris nesutiko – ji aiškino, kad pati daiktų nepradangino, juos pardavė jos sugyventinis, kuris ir turėtų už tai atsakyti.

Prieš moterį buvo panaudota prievarta – ji buvo įsodinta į automobilį, kur turėjo pasirašyti neprotestuotiną skolos vekselį. Pinigus ji įsipareigojo sumokėti per mėnesį.

Moteriai buvo prigrasinta, kad ji niekur nesikreiptų, nes nuo to bus tik blogiau.

Per mėnesį nesulaukęs pinigų, A. Butkus kreipėsi į antstolį. Jis pradėjo vykdyti skolos išieškojimą, bet greitai bylą sustabdė – moteris kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus.

O tada paaiškėjo, kad lagaminuose, kuriuos nukentėjusiosios sugyventinis buvo pardavęs nepažįstamam čigonui, buvo pasiklausymo aparatūra – kadangi tuo metu buvo pradėti kiti tyrimai dėl brolių galimai padarytų nusikaltimų, o namuose buvo atliekamos kratos, jie baiminosi, kad dėl to gali turėti dar didesnių problemų.

Kaimo žmonės teisme patvirtino, kad po A. Butkaus grasinimų nukentėjusioji moteris bijojo net nakvoti namuose – naktimis slėpdavosi ūkiniuose pastatuose. Ji buvo įsitikinusi, kad jeigu nepasirašys vekselio, bus nužudyta.

DELFI skelbė, kad kitoje byloje teismas yra nustatęs, nuo brolių Butkų nukentėjo du vyrai – vienas jų dvi savaitės gyveno negyvenamame name, patyrė smurtą, be to, jam esą kasdien buvo leidžiami neaiškūs vaistai ar narkotikai.

Tokius išgyvenimus patyręs Vilniaus rajono gyventojas tik per stebuklą išsigelbėjo, tačiau kreipęsis į policiją buvo žiauriai sumuštas. Maža to, vyras buvo priverstas išsižadėti savo liudijimo – nusikaltėliai jam padegė plaukus, o galvą talžė plaktuku.

Tai pareigūnams pareiškė devynis kartus teistas Andrejus Jarmalovičius, kuris vėliau savo pribloškiančio pasakojimo jau išsižadėjo.

Tuo metu savo liudijimo neišsižadėjo vilnietė Eglė Sutkaitienė, nors teisme ir atsisakė broliams pareikšto beveik 5 tūkst. eurų civilinio ieškinio – būtent tiek moteris A. Butkui sumokėjo už ramybę: buvęs G. Vagnoriaus dukros mylimasis pareikalavo, kad moteris atlygintų už giminaičio gyvenimą jo sodyboje Šalčininkų rajone.

„Aš psichologinį smurtą ir dabar jaučiu“, – susijaudinusi teisme anksčiau sakė E. Sutkaitienė, nors negalėjo pasakyti, kodėl atsisako ieškinio. „Nebenoriu daugiau vaikščioti į teismus, noriu ramiai gyventi“, – DELFI sakė ji.

Daugiau apie brolių Butkų įvykdytus nusikaltimus skaitykite susijusiuose DELFI straipsniuose.