Ikiteisminis tyrimas pradėtas atlikus dviejų pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ analizę. Buvo nustatyta, kad įmonės, galimai siekdamos neteisėtai įgyti ES struktūrinių fondų lėšas, sudarė finansavimo sutartis su VšĮ „Inovacijų agentūra“, pateikusios, įtariama, melagingus duomenis.

FNTT pareigūnai nustatė, kad bendrovės neturi užtikrinusios finansavimą savo lėšomis, jog galėtų įgyvendinti projektą.

Atliekant tyrimą, kratos vyko Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Jose dalyvavo 54 pareigūnai. Iš viso atliktos 24 kratos.

Europos deleguotoji prokurorė Jurgita Steponavičiūtė-Otto spaudos konferencijoje paskelbė, kad sulaikyti 5 įtariamieji. Jiems pateikti įtarimai dėl sukčiavimo įgyjant ES paramos lėšas, kreditinio sukčiavimo ir dokumentų klastojimo susigrąžinant PVM.

Įtariamieji, veikdami bendrininkų grupėje, atlikdami mokėjimus tarp susijusių įmonių ratu. Pateikdami suklastotus dokumentus apie atliktus mokėjimus, įtariamieji kreipėsi į agentūrą, administruojančią ES paramos lėšas, kad būtų išmokėtos didesnės sumos, nei buvo sumokėjo už įrangą.

Dvi įmonės teikė paraiškas gauti ES finansavimą metalo dažymo ir šratavimo įrangai.

Organizuojant fiktyvius viešuosius pirkimus, kuriuose dalyvavo su įtariamaisiais susijusios įmonės, nepagrįstai buvo užaukštinta įgyjamos įrangos kaina.

Tokiu būdu neteisėtai buvo įgyta 343 000 Eur ES lėšų.

Bylos duomenimis, įtariamieji suklastojo VMI deklaracijas ir neteisėtai susigražino 70 000 Eur.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos viršininkė Jekaterina Grudinskaja teigia, kad 2 iš įtariamųjų seniau dirbo agentūroje, administruojančioje ES paramos lėšas.

Dvi bendrovės teikė paraiškas gauti ES finansavimą sukčiaujant kėsintasi gauti 880 000 ES lėšų.

Projektas buvo finansuojamas pagal ES programą jaunoms įmonėms remti. Visas projektas buvo įvertintas 1 mln. 700 tūkst. Eur. Dalį šių kaštų asmenys turėjo padengti savo lėšomis, bet apgaule siekta, kad viską finansuotų tik ES. Įmonė buvo specialiai įkurta šiam projektui.

Per kratas FNTT pareigūnai rado ne tik su byla susijusių įkalčių, bet ir narkotikų.

Įtariamieji seniau nebuvo patekę į FNTT akiratį. Tyrimą kontroliuoja Europos prokuratūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)