Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad atmeta dėl labai sunkaus nusikaltimo nuteisto A. Maceinos ir jo advokato skundą ir palieka galioti apkaltinamąjį Vilniaus apygardos teismo nuosprendį. Juo režisierius pripažintas kaltu dėl tyčinio dailininko Naglio Karvelio nužudymo.

Skelbdamas nutartį trijų teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Linas Žukauskas pažymėjo, kad pirmosios instancijos teismas pagrįstai režisieriaus veiksmus kvalifikavo kaip tyčinį nužudymą, o ne kaip būtinąją gintį ar jos peržengimą. Taip pat nebuvo pagrindo pripažinti, kad A. Maceina dailininką nužudė dėl neatsargumo.

Anot teismo, bylos aplinkybės nepatvirtina, kad A. Maceina buvo užpultas ir atsidūrė tokioje situacijoje, kad būtų turėjęs bičiuliui peiliu smogti į koją. „Nebuvo kilęs pavojus jo gyvybei ar sveikatai“, – pabrėžiama nutartyje, kuria iš karto įsigaliojo apkaltinamasis nuosprendis.

Teisėjų nuomone, smogdamas peiliu A. Maceina veikė tiesiogine tyčia – sąmoningai leido atsirasti padariniams. „Tarp jo veiksmų ir padarinių yra tiesioginis ryšys“, – pažymėjo teisėjų kolegijos pirmininkas L. Žukauskas.

Palikdamas apkaltinamąjį nuosprendį teismas taip pat nurodė, kad A. Maceinai skirta bausmė nėra per griežta, o iš jo nužudytojo sūnui priteistas 30 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimas nėra per didelis.

A. Maceina yra sakęs, kad savo draugui į šlaunį peiliu dūrė iš pavydo – negalėjo tvardytis, kaip šis buvo meiliai apsikabinęs ilgametę jo draugę.

„Sakiau, gal ženykitės, jeigu taip“, – tragiško įvykio aplinkybes prisiminė A. Maceina.

Dėl savo gero bičiulio nužudymo nuteistas režisierius pripažino, kad jeigu ne pavydas ir karštas būdas, tragedijos būtų nebuvę.

„Nepripažįstu, kad tai padariau tyčia – suprantu, jog tyčia yra tuomet, kai turi tikslą ir darai, o aš norėjau tik tiek, kad Naglis išeitų, jog daugiau čia nebūtų geriama“, – sakė A. Maceina. Jis pripažino, kad dėl nelaimės iš dalies kaltas yra alkoholis: „Gal nebūčiau taip jo aktyviai varęs iš namų, manau, jeigu ne alkoholis, viskas būtų buvę kitaip“.

Iki suėmimo apsaugininku dirbęs A. Maceina pasakojo, kad šių metų sausio 18-ąją jis prekybos centre nusipirko maisto produktų, o kadangi pavyko gauti kokybiškų prieskonių, nusprendė gaminti plovą. Ta proga jis su kartu gyvenančia drauge Vilija nutarė pasikviesti bičiulių, tarp jų – ir N. Karvelį.

„Jis atsinešė brendžio ir degtinės butelį, nesu mėgėjas gerti stiprius gėrimus, – sėdėjome, bendravome, o apie 22 val. nuėjau miegoti, nes buvau pavargęs, – pasakojo A. Maceina. – Atsibudau apie 4 val., norėjau eiti į tualetą, pamačiau, kad Naglis su Vilija sėdėjo prie kompiuterio ir apžiūrinėjo jo darbus, jis buvo apsikabinęs Viliją, supykau, lyg šūktelėjau, gal ženykitės, jeigu taip. Nuėjau į tualetą ir pyktelėjau, kad taip vyksta. Grįžęs šaukiau Nagliui, kad eitų namo – nenorėjau, jog tai tęstųsi, nes jau švito, nenorėjau, kad vėl būtų geriama, nes taip jau yra buvę, todėl aktyviai pradėjau Naglį išprašinėti – eik namo, gana jau čia“.

A. Maceina sakė, kad į jo raginimus Naglis nereagavo. „Jis ramiai sėdėjo, ėmiau jį už rankos, sakiau, davai Nagli, eik, gana tų bardakų – ėmiau jį kelti, o jis dešine ranka per sprandą mane užkabino ir ėmė laužti galvą, smaugti, bandžiau ištrukti iš jo glėbio, taip gavau smūgį į galvą. O po to jau neatsimenu...“.

„Atsimenu, kad stoviu prie kriauklės, kas įvyko – nežinau, tik Naglis sėdi, jo kojos ištiestos, pamačiau, kaip laikau kruviną peilį, iš baimės jį trenkiau į kriauklę, bandžiau susivokti, kas čia įvyko... – susijaudinęs teisme kalbėjo režisierius. – Supratau, kad kažkas negero įvyko... Banžiau žiūrėti, kur kažkokia žaizda, į virtuvę atėjusi Vilija puolė kviesti greitąją. Apčiuopiau, kad žaizda yra šlaunyje, ėmiau jo dešinę koją kelti, užspausti tą žaizdą...“.

A. Maceina prisipažino, kad tuo metu atrodė, jog sekundė trunka valandą ar dar ilgiau. „Man atrodo, kad greitoji važiavo amžinybę, o kai atvyko, net neturėjo elektrošoko“, – sakė jis.

A. Maceina sakė puikiai suprantantis, kad tik jis galėjo sužaloti savo draugą. „Aš negaliu patvirtinti, kad tai padariau, aš nežinau, bet virtuvėje buvau tik aš ir Naglis, tai darau logišką išvadą, kad tik aš – daugiau niekas negalėjo“, – kalbėjo jis.

Į įvykio vietą atvykę medikai nustatė, kad N. Karvelio patirtas sužalojimas yra labai rimtas, jo išgelbėti jau nebeįmanoma. Medikų teigimu, ir nužudytajam, ir kaltinamajam nustatytas sunkus girtumas – A. Maceinos kraujuje rasta 2,6, o N. Karvelio – 2,73 prom. alkoholio.