„Labai noriu atsiprašyti nukentėjusiųjų, prie pirmos progos pažadu atlyginti jums padarytą žalą, kad ir kokia ji bebūtų“, – ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė antradienį Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime 33-iąjį gimtadienį sutikęs teistas Viktoras Vilkovičius.

Atleidimo viliasi ir su V. Vilkovičiumi prieš suėmimą gyvenusi anksčiau teista 22 metų Emina Marcinkevičienė bei šiuo metu viename sostinės prekybos centre kasininke dirbanti 21 metų Viktorija Eismont.

„Pakeičiau savo gyvenjimo būdą ir šiandien labai gailiuosi dėl to, ką padariau“, – teisme sakė ji.

Teisėjai Virginijai Liudvinavičienei pradėjus nagrinėti kaltinamiesiems iškeltą baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad visi trys pripažįsta jiems prokurorų pateiktus kaltinimus ir net neginčija jiems pareikštų ieškinių, kurie sudaro keliolika tūkstančių litų.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Romualdas Betingis teisme pagarsino, kad E. Marcinkevičienė ir V. Vitkovičius praėjusių metų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais apiplėšinėjo troleibusais ir autobusais važiavusius keleivius – šiems planuojant išlipti iš transporto priemonės griebdavo už ant kaklo kabančios auksinės grandinėlės ir pabėgdavo.

Dviejuose apiplėšimuose dalyvavo ir V. Eismont.

Nustatyta, kad inuo vienos moters kaklo buvo nutraukta auksinė grandinėlė su deimantu – papuošalas buvo įvertintas 3 250 Lt. Iš kitos vilnietės stotelėje prie ligoninės nuo kaklo buvo nuplėšta auksinė grandinėlė su kryžiuku, įvertinta 1 200 Lt.

Labiausiai nukentėjo moteris, vykusi 16-uoju troleibusu – jam sustojus stotelėje „Paukščių takas“ V. Vilkovičius nuo moters kaklo nuplėšė dvi grandinėles: 5 tūkst. Lt vertės su pakabuku „Nukryžiuotas“ ir 4 800 Lt kainavusią su pakabuku „Mergelė Marija“.

Kita moteris patyrė palyginus nedidelę žalą – geltono metalo grandinėlė su zodiako pakabuku „Jautis“ buvo įvertinta 390 Lt.

Dar viena nukentėjusioji buvo užpulta „Žėručio“ – E. Marcinkevičienė prie aukos priėjo iš už nugaros ir nuo kaklo nutraukė auksinę grandinėlę su auksiniu Šv. Mergelės Marijos pakabuku, įvertintais 500 Lt.

Be to, E. Marcinkevičienė kaltinama ir dėl vagysčių iš prekybos centro „Maxima“ –vieną dieną per du kartus ji pagrobė prekių beveik už 800 Lt. Tuo metu V. Vitkovičius iš savo pažįstamo namų Lazdynuose pagrobė televizorių ir telefoną. Mobiliojo ryšio aparatą jis pagrobė ir iš vienos Vilniaus universitetinėje ligoninėje besigydžiusios moters – prisistatęs gydytoju vyras paėmė telefoną ir išėjo iš palatos.

„Viską pripažįstu, bet papasakoti nieko negaliu – ką pasakiau ikiteisminio tyrimo metu, yra tiesa, – dabar tiesiog nieko jau nepamenu“, – teisme pareiškė E. Marcinkevičienė.

Ji teisinosi, kad tuo metu vartojo narkotikus – būtent jiems ir išleisdavo už parduotus papuošalus gautus pinigus. „Kai parduodavome grandinėles, gaudavome tą pačią sumą – pasižiūri į atneštą grandinėlę ir duoda maždaug 100 Lt“, – pasakoji ji.

Moteris neslėpė, kad nė neįtarusi, jog kai kurios pagrobtos grandinėlės yra vertos tūkstančius litų.

„Tuo metu labai reikėdavo pinigų – paskui nuvažiuodavome į taborą ir nusipirkdavome heroino“, – aiškino ji.

Kaltinamoji taip pat atskleidė, kad specialiai neplanuodavo apiplėšti žmonių – esą važiuojant troleibusu pasitaikydavo palanki situacija.

„Dažniausiai grandinėles parduodavome taksistams“, – prisipažino vagystėms vadovavęs V. Vilkovičius.

Nors kaltinamieji ir pripažįsta jiems inkriminuotus nusikaltimus, nukentėjusiesiems nuo to nė kiek nelengviau – pavogtos grandinėlės jiems buvo labai vertingos.

„Grandinėlę pirkau pati, o pakabuką – bendradarbiai surinko pinigų ir padovanojo“, - sunkiai rinko žodžius viena nukentėjusioji.

„Man ji buvo labai brangi – labai gražus kryžius“, – jai antrino ir kita nukentėjusioji, užpulta važiuojanti iš ligoninės. Ji pavogtus papuošalus taip pat buvo gavusi dovanų ir labai juos vertino.

Jeigu teismas pripažins kaltinamiesiems pateiktus kaltinimus, jiems grės įkalinimas iki šešerių metų.