Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad anksčiau du kartus teistą R. Jakubovskį pripažįsta kaltu dėl tyčinio L. Bujevičiaus nužudymo bei neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu. Nuosprendžio laisvėje laukęs nuteistasis į pataisos namus bus pasiųstas teismo verdiktui įsiteisėjus – jį R. Jakubovskis dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

Iš nuteistojo teismas nužudytojo motinai priteisė 30 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą, nors moteris buvo pareiškusi net 900 tūkst. Lt ieškinį. Bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, tokio dydžio sumą prašiusi priteisti nukentėjusioji neatsižvelgė į teismų praktiką. „Toks ieškinys neatitinka tikrovės“, – paskelbė teisėja Jūratė Damanskienė.

Bylos duomenimis, R. Jakubovskis 2009-ųjų birželio 5-ąją prie savo namų – Trakų rajone, sodų bendrijoje „Saida“ iš neteisėtai laikomo pistoleto „Sig Sauer“ nušovė agresyviai nusiteikusį ir jį užpuolusį L. Bujevičių.

Su juo R. Jakubovskis buvo pažįstamas nuo 1996-ųjų, kai tarnavo Prancūzijos svetimšalių legione. Vėliau vyrų keliai išsiskyrė – R. Jakubovskis grįžo į Lietuvą, o L. Bujevičius buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme Prancūzijoje.

Teisme R. Jakubovskis pasakojo, kad jo draugas 2008-aisiais grįžo į Lietuvą, su savimi turėjo nedaug pinigų, todėl prašė padėti jam įsikurti ir pradėti naują gyvenimą. „Aš tuo metu dažnai verslo reikalais važinėjau į Rusiją, Belgiją, Angliją“, – sakė buvęs svetimšalių legiono karys, L. Bujevičiui paskolinęs 10 tūkst. Lt.

Dalį šių pinigų L. Bujevičius patikėjo savo draugo motinai, todėl kai netrukus dėl padaryto nusikaltimo buvo sulaikytas policijos pareigūnų, o vėliau – ir suimtas, R. Jakubovskis iš jos paėmė pinigus ir savo bičiulį lankė kalėjime, nešė jam siuntinius, siuntė pinigines perlaidas.

Po kiek laiko L. Bujevičius buvo paleistas į laisvę – jis iš karto prisistatė pas R. Jakubovskį ir vėl prašė padėti įsikurti.

„Tu turi pinigų, gali man jų duoti“, – L. Bujevičiaus pasakytus žodžius prisiminė R. Jakubovskis, kuris toliau stengėsi padėti bičiuliui – jį apgyvendino pas pažįstamas merginas.

Kai vėliau R. Jakubovskis ėmė vengti savo draugo, šis įsiuto. „Jis toliau pardavinėjo narkotikus, man to nereikia“, – legaliu verslu užsiėmęs vyras teigė, kad nenorėjo turėti reikalų su teisėsaugos pareigūnais, todėl atsisakė finansiškai remti L. Bujevičių.

Pasak R. Jakubovskio, L. Bujevičius visais būdais bandė jo ieškoti, per kitus asmenis grasino susidoroti. „Tada savigynai nusipirkau pistoletą“, – teigė kaltinamasis.

Birželio 5-osios vakarą R. Jakubovskis iš vienos draugės internetu gavo žinutę, kad saugotųsi L. Bujevičius, kuris pas jį dar tą patį vakarą žada atvažiuoti. „Tavo vietoj dingčiau iš Lietuvos“, – rašė mergina.

Tą patį vakarą pas R. Jakubovskį atvažiavęs L. Bujevičius išties buvo agresyviai nusiteikęs. „Ko nori?“ – dar bandė klausti atvykėlio R. Jakubovskis, kai jo rankose išvydo peilį. „L. Bujevičius buvo geros sportinės formos, buvo gerai peilį įvaldęs, todėl supratau, kad mano gyvybei kilo grėsmė“, – sakė kaltinamasis.

Kilus grumtynėmsR. Jakubovskis iššovė iš pistoleto – vienas šūvis pataikė L. Bujevičiui į koją, kitas – į krūtinę. Pastarasis buvęs mirtinas.

Apie nušautą bičiulį R. Jakubovskis iš karto pranešė policijos pareigūnams.

Bylos nagrinėjimo metu nužudytojo motina pareiškė, kad jos sūnus buvo nužudytas dėl savanaudiškų tikslų – esą žudikas nenorėjo L. Bujevičiui grąžinti 6 tūkst. eurų skolos. Tačiau tokius nukentėjusiosios argumentus teismas atmetė kaip nepagrįstus – niekas iš apklaustų liudytojų nežinojo apie skolą, taip pat nebuvo gauta jokių duomenų, kad iš Prancūzijos į Lietuvą grįžęs L. Bujevičius būtų turėjęs didelę sumą pinigų.

Maža to, teismas išsiaiškino, kad nužudytasis gyveno skurdžiai – buvo kreipęsis į Vilniaus savivaldybę, prašydamas jį įtraukti į asmenų, siekiančių gauti socialinį būstą, sąrašą.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad konflikto iniciatorius buvo L. Bujevičius – jis piktinosi, kad draugas atsisako jam teikti finansinę paramą.

Atsižvelgdamas į bylos aplinkybes teismas R. Jakubovskiui skyrė švelniausią įstatyme numatytą bausmę.