„Buvau blaivus, bet pareigūnai liepė pūsti į alkotesterį, kuris parodė, jog esu girtas“, – per apklausą prisipažino Trakuose gyvenantis Romualdas M.

Pagal Romualdo M., kuris anksčiau taip pat yra dirbęs Trakų policijoje, pranešimą STT budėtojui, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai sulaikyti ne iš karto – tik po dviejų dienų, todėl įrodyti kyšininkavimo atvejį nėra taip jau ir paprasta, juoba, kad baudžiamojon atsakomybėn patraukti pareigūnai kaltę neigia, o pinigų pas juos nepavyko surasti.

Vilniaus apygardos prokuratūra kaltinimus pateikė vyresniesiems patruliams – įtariama, kad 800 Lt kyšį paėmė ir per pusę pasidalino Giedrius Tamašauskas ir Laertas Dzingeliauskas.

Jiems iškeltą baudžiamąją bylą pirmadienį nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas – teisėja Virginija Švedienė paskelbė, kad toliau pratęsia pareigūnų nušalinimą nuo pareigų.

Tuo metu apie kyšininkavimo atvejį STT pranešusio buvusio pareigūno sesuo teisme pasakojo, kad 2013-ųjų rugsėjo 27-osios vakarą jai paskambinęs brolis pasiguodė, jog policijos patruliai sustabdė jo vairuojamą lengvąjį automobilį ir pareikalavo kyšio.

„Jis sakė, kad policininkai iš pradžių liepė pūsti į vieną alkotesterį, paskui – į kitą, nes pirmasis esą yra sugedęs, – kalbėjo liudytoja. – Brolis sakė, kad buvo blaivus, bet kažkodėl pripūtė virš vienos promilės. Tada pareigūnai pasakė, kad galima susitarti arba bus surašytas protokolas. Jis sutiko ir nuvažiavo į namus paimti pinigų – paskui sumokėjo 800 Lt kyšį.“

Liudytojos teigimu, Romualdas B. sutiko sumokėti kyšį, nes bijojo prarasti vairuotojo pažymėjimą.

„Jis sakė, kad iš karto paskambino į STT ir apie tai pranešė“, – teigė ji.

Kad buvo sustabdytas policijos patrulių, teigė ir kitas buvęs policijos pareigūnas – jis tą patį vakarą taip pat sulaukė Romualdo B. skambučio.

„Aš jam pasakiau, kad esi suaugęs žmogus, tai ir tvarkykis reikalus pats“, – kalbėjo jis.

Liudytojas pažymėjo, kad Romualdas B. jam paskambino ir maždaug po valandos, tačiau nieko nekalbėjo, tik juokėsi. „Tai mane labai įsiutino, nes jau buvo vėlus vakaras“, – sakė jis.

Tuo metu STT budėtojas teisme aiškino, kad vairuotojo pranešimą apie duotą kyšį jis iš karto perdavė Policijos departamento budėtojams.

„Jo pranešimas atrodė rimtas, jis pats sakė, kad yra anksčiau dirbęs policijoje, o dabar buvo sustabdytas ir turėjo sumokėti pinigus už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, nors, kaip sakė, jų nepadarė“, – kalbėjo STT pareigūnas.

Baudžiamasis įstatymas už kyšio reikalavimą ir paėmimą numato baudą arba laisvės atėmimą iki septynerių metų. Kol teismas nepaskelbė nuosprendžio, vyresnieji patruliai G. Tamašauskas ir L. Dzingeliauskas laikomi nekaltais.