Pplicijos pareigūnai primena, kad visą Lietuvą žiaurus įvykis sukrėtė prieš pusantrų metų, 2013 m. sausio 8 d.

Tą dieną apie 13 val. Pernaravos sen. Gožių k., savo namuose, to kaimo gyventojas, užsukęs į svečius, kraujo klane rado negyvą A. D. (gimusią 1944 m.). Moters rankos ir kojos buvo surištos, galva, veidas nusėtas žaizdomis.

Po kiek laiko pagalbinėse, nekūrenamose, patalpose rastas jos vyras L. D. (gimęs 1935 m.), kurio rankos taip pat buvo surištos, galva sumušta.

Nustatyta, kad vyras ten kankinosi pusantros paros, tai yra nuo 2013-01-06. Jis buvo pristatytas į gydymo, tačiau vėliau taip pat mirė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariate (toliau – Kauno apskr. VPK Kėdainių r. PK) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 2, 5 ir 9 punktus.

Kauno apskr. VPK Kėdainių r. PK Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai operatyviai nustatė penkis įtariamuosius, įvykdžiusius šį kraupų nusikaltimą.

Tai buvo dvi jaunos moterys ir trys vyrai, iš jų keturi romų tautybės asmenys: Šiaulių r. gyventojas R. J (gimęs 1987 m.), šiaulietis L. B. (gimęs 1988 m.), kėdainietis A. S. (gimęs 1976 m.), Dotnuvos sen. Žemaičių k. gyventoja J. J. (gimusi 1992 m.) ir kėdainietė A. A. (gimusi 1990 m.). 2013 sausio 10 d., operatyvaus darbo ir aktyvių pastangų dėka, minėti asmenys buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Tirdami šį nužudymą, Kauno apskr. VPK Kėdainių r. PK pareigūnai išsiaiškino, kad šie asmenys veikė organizuotoje grupėje ir laikotarpiu nuo 2012 m. gruodžio 08 d. iki 2012 gruodžio 15 d. nusikaltimus vykdė ir kituose rajonuose: Raseinių, Anykščių, Pakruojo.

Jų daromų nusikaltimų braižas buvo vienodas: jie užpuldavo atokesnėse vietovėse gyvenančius senyvo amžiaus žmones, žiauriai juos kankindavo, reikalaudami pinigų ir aukso.

Minėtuose rajonuose buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl plėšimų, tačiau įtariamieji nebuvo nustatyti tol, kol jie neįvykdė nusikaltimo Kėdainių rajone.

Ikiteisminio tyrimo metu Kauno apskr. VPK Kėdainių r. PK pareigūnams padėjo kolegos iš Kauno apskr. VPK, Šiaulių apskr. VPK, Utenos apskr. VPK. Tad po pusantrų metų, 2014 m. birželio 26 d., keturiolikos tomų, 2 500 lapų, baudžiamoji byla atiduota į teismą.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą, už nusikaltimą, numatytą 129 str. 2 d., gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.