Buvo ir šūvių

Nusikaltimas, kuriuo įtariamas šis Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai žinomas ketvertas, įvykdytas pačiame Kėdainių centre - J.Basanavičiaus gatvėje esančioje "Statoil" degalinėje. Pirmadienį, apie 19.30 valandą 35 metų kėdainiečiui S.J., turinčiam nedideles automobilių remonto dirbtuves, čia buvo paskirtas pasimatymas.

Pirminiais duomenimis, Kauno nusikalstamo pasaulio desantas turėjo išreikalauti iš jo skolą. S.J. buvo atidavęs į vieną Kėdainių remonto dirbtuvę savo automobilį. Bet kolegų darbas S.J. netenkino, todėl jis automobilį atsiėmė ir atsisakė sumokėti už remontą.

Šis konfliktas dėl 1500 litų skolos kilo pernai, baigiantis metams. Manoma, kad vienas dirbtuvių darbuotojas paprašė Kauno "berniukų" pagalbos. Pastarieji bandė susitikti su nepaklusniuoju ne kartą, tačiau pavyko tik pirmadienio vakare. Į susitikimą jis atvažiavo vienas, tačiau ginkluotas.

Grasinta ginklu ir jam. Kiekybinę persvarą turėję kauniečiai naudojo ir psichologinį smurtą. Teigiama, kad buvo ir šūvių. Visa tai įamžino degalinės vaizdo kameros.

Operacija Kaune

Praėjus vos valandai po išpuolio, "svieto lygintojai" sulaikyti Kaune (nukentėjusysis nedelsiant kreipėsi į policiją). Pagal Kėdainių policijos visai apskričiai išplatintus įtariamųjų duomenis, jų BMW-740 pastebėtas Kaune, Pramonės prospekte. Gaudynių nebuvo - vairuotojas, stabdomas policijos patrulių, klusniai sustojo.

Tačiau po šio sulaikymo Kaune pradėtas dar vienas tyrimas - dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir šoviniais. Apžiūrint automobilio saloną po užpakaline sėdyne aptiktas, pirminiais duomenimis, kovinis pistoletas "Iž". Jo dėtuvėje buvo 4 šoviniai.

Dar vienas ginklas - pirminiais duomenimis, legaliai parduodamas dujinis revolveris aptiktas pas sulaikytuosius per asmens apžiūrą.

M.Žemaitį, E.Trimailovą ir K.Smalstį tą pačią naktį išsivežė Kėdainių policija. Vakar jos pareigūnai LŽ prisipažino, kad su tokia sulaikytųjų arogancija dar nebuvo susidūrę. Jau vakar buvo apsispręsta, kad bus kreipiamasi į teismą dėl jų suėmimo.

Prie BMW vairo sėdėjęs, tačiau vairuotojo pažymėjimo neturėjęs D.Bugavičius liko Kauno policijos rankose, nes niekas neprisipažino, kieno pistoletas "Iž".

Po įtariamųjų savavaldžiavimo sulaikymo lyg į vandenį dingo numanomas užsakovas. Automobilių remonto dirbtuvėse jis nebedirba, ir neaišku, kur šiuo metu jis yra.

Tvarką daro kas netingi

"Pas mus tvarką daro kas netingi - ir Kaunas, ir Panevėžys, - vakar LŽ atviravo Kėdainių rajono policijos viršininko pavaduotojas Gintautas Tijūnaitis. - Turėtume galimybę, apsitvertume. Manau, kad tokia pati visų mažesnių miestų, esančių didmiesčių kaimynystėje, kasdienybė."

Kėdainiuose įkliuvę kauniečiai priskiriami Dainavos mikrorajone užaugusiai galimai Kauno mafijos veteranų pamainai. Su vienu jos išpuoliu susijęs ir pirmasis M.Žemaičio teistumas. Prieš metus už vieno Kauno policijos vadovo sūnaus sumušimą teismas jam skyrė 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Konfliktas įvyko prie vienos minėto mikrorajono parduotuvės. Po šio įvykio M.Žemaičio ir nenustatytų jo bendrininkų auka atėjo dirbti į Kauno vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrių.

Praėjus kelioms savaitėms po nuosprendžio paskelbimo M.Žemaitis buvo peršautas. Sunkiai sužeistas 17-metis atvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas. Dėl pažeistų vidaus organų jis ilgai gydytas reanimacijoje. Nusikaltimas neatskleistas iki šiol.

M.Žemaičio tėvas taip šiuo metu teisiamas - už turto prievartavimą, pasibaigusį granatos įmetimu į vieno Kauno verslininko kiemą. Kuko advokatas, prašantis jį išteisinti, įrodinėja, kad ginamasis tik bandęs padėti draugams - Šiaulių "guginiams" - atgauti skolą.