29 metų S. Babrauskui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą ketvirtadienį atvertė Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Teisėja Aiva Survilienė paskelbė, kad administracinio teisės pažeidimo protokolas S. Babrauskui surašytas po įvykio vasario 22-ąją, kai apie 12.58 val. Vilniuje, Žarijų g., važiuojant link Druskininkų, policijos pareigūnai sustabdė jo vairuojamą automobilį.

Protokole nurodyt, kad kol pareigūnai krepšininkui už padarytą pažeidimą surašinėjo protokolą, jam buvo nurodyta likti savo vietoje, tačiau S. Babrauskas priėmė kitokį sprendimą – užvedė automobilio variklį ir nuvažiavo.

Policijos pareigūnai buvo priversti persekioti S. Babrausko vairuojamą automobilį. Kai jį pasivijo, krepšininkui buvo nurodyta kuo greičiau išlipti iš mašinos, tačiau šis esą nepakluso ir taip nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų.

Kaltės dėl pažeidimų nepripažįstantis S. Babrauskas teisme aiškino, kad tądien su šeima nusprendė papietauti Trakuose.

„Važiuojant link Trakų, Savanorių pr. pamačiau, kad paskui važiuoja policijos automobilis, bet kadangi važiavau tvarkingai, buvau ramus, tačiau išvažiavus iš Vilniaus ribų jie įjungė švyturėlius, – pasakojo krepšininkas. – Jie man pasakė, kad kirtau ištisinę liniją Vilniuje, bet aš su tuo nesutikau, kėliau pasipiktinimą, sakiau, tai Trakuose galėjote sustabdyti, jeigu toks pažeidimas buvo Vilniuje“.

Sportininkas teigė, kad pareigūnai paėmė jo dokumentus ir nuėjo į savo tarnybinį automobilį.

„Aš tada juos nufotografavau, nes pagalvojau, jog čia kažkas negerai, bet tada jie pasipiktino mano elgesiu, ėmė mojuoti rankomis, matyt, dėl to, kad fotografuoju“, – teigė „Lietuvos ryto“ krepšininkas.

Jis pasakojo, kad netrukus grįžęs į automobilį ir apie tariamai padarytą pažeidimą Vilniaus miesto teritorijoje papasakojo mašinoje laukusiai savo žmonai Ramintai.

„Tada ji irgi išlipusi pareigūnus telefonu nufotografavo, o kai vėliau grįžo pareigūnas, padavė man dokumentus, liepė pasirašyti protokolą už pažeidimą – nesutikau, užsisegiau saugos diržą ir išvažiavau, nes policininkas man pasakė, jog susitiksime teisme“, – įvykio aplinkybes dėstė sportininkas.

S. Babrauskas teigė, kad vos tik išvažiavus iš įvykio vietos policijos pareigūnai vėl įjungė švyturėlius ir maždaug 20 metrų ėmė persekioti jo vairuojamą automobilį.

„Kai sustojau, jie ėmė traukti mane iš automobilio, kišo dujų balionėlį, uždėjo antrankius, nors aš nieko nesipriešinau, o žmona ir vaikai buvo panikoje, iš baimės ėmė verkti“, – prisiminė jis.

Krepšininkas teigė, kad vietoj pietų Trakuose buvo priverstas praleisti laiką Vilniaus policijos komisariate, į kurį jį pristatė pareigūnai. Čia jam taip pat buvo liepta pūsti į alkotesterį, bet jis parodė tik nulius.

S. Babrauskas pabrėžė, kad po šio įvykio jo vyresnysis sūnus iki šiol bijo policijos pareigūnų, o mažoji dukra dėl savo amžiaus dar nelabai suvokia, kas įvyko, bet taip pat buvo labai išsigandusi.

„Vyresnysis sūnus dar nelabai gerai apie pareigūnus galvoja, apie tai mes esame su juo šnekėję, iki šiol nesuprantame, kodėl policininkai taip pasielgė“, – sakė S. Babrauskas.

Policininkų elgesys pribloškė ir kartu su S. Babrausku važiavusią jo sutuoktinę R. Babrauskienę – susijaudinusi dviejų vaikų motina teisme teigė, kad jos vyras nepadarė pažeidimo Vilniuje, kuriuo jį kaltino pareigūnai.

„Jie sakė, kad pažeidimas buvo padarytas Žarijų g., tačiau mes ja net nevažiavome“, – teigė ji.

Moteris pasakojo, kad pareigūnai labai ilgai pildė pažeidimo protokolą, todėl jai net teko raminti vietos automobilyje nerandančius savo vaikus. Kai galop vienas pareigūnų S. Babrauskui grąžino visus dokumentus, jos sutuoktinis nesutiko pasirašyti protokolo, nes pažeidimo esą nepadarė.

„Tada jie pasakė, kad galėsime kreiptis į teismą“, – R. Babrauskienė teigė, jog pareigūnai jos vyrui leido išvažiuoti, tačiau dėl nesuvokiamų priežasčių vėl ėmė persekioti automobilį.

„Kai sustojome, jie pribėgo prie mašinos, ėmė laužti dureles, įsiveržę į vidų vyrą ištempė į lauką, grasino purkšti dujų balionėliu, o Stepą surakino antrankiais – tai viskas įvyko akimirksniu, buvau dideliame šoke, teko raminti ir apsiverkusius vaikus, – teisme susijaudinusi kalbėjo R. Babrauskienė. – Nesuprantu tokio pareigūnų elgesio, viskas buvo daroma su jėga, nors niekas nesipriešino, jiems buvo paklusta, o dar tuo labiau, kad mašinoje buvo mažamečiai vaikai. Nesuprantu, kodėl nebuvo galima elgtis žmogiškai“.

Administracinio teisės pažeidimo bylą nagrinėjanti teisėja į ketvirtadienio posėdį buvo kvietusi ir policijos pareigūnus, dalyvavusius incidente su S. Babrausku, tačiau jie į teismą neatvyko. Policijos patrulis Marius Kirvelevičius teismui atsiuntė raštą, prašydamas remtis jo surašytu tarnybiniu paaiškinimu, nes šiuo metu yra išvykęs iš Vilniaus, tuo metu jo kolega Darius Judickas teismui net nesiteikė paaiškinti, kodėl neatvyko.

Nors pareigūnai ir vengė teismo, tačiau jiems vis tiek teks į jį atvykti – teisėja A. Survilienė yra nusprendusi, kad policininkų dalyvavimas teisme yra privalomas.

Toliau šią bylą teismas nagrinės birželio viduryje. Jeigu bus įrodyta „Lietuvos ryto“ krepšininko kaltė, jam grės bauda nuo trijų šimtų iki penkių šimtų litų arba administracinis areštas nuo penkiolikos iki trisdešimties parų.

Po posėdžio nei S. Babrauskas, nei R. Babrauskienė žurnalistams nepanoro komentuoti incidento su policija.