Tai DELFI patvirtino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Jis neatmeta galimybės, kad bus svarstomas ir visų rezultatų anuliavimo klausimas, tačiau tokią galimybę VRK vadovas laiko labai menkai tikėtina.

Keliose apygardose – labai rimtos problemos

Kol kas didžiausias VRK galvos skausmas – Zarasų-Visagino apygarda. Čia prokurorai jau kreipėsi dėl Darbo partijos kandidato Rimvydo Podolskio, įtariamo rinkėjų papirkinėjimu, neliečiamybės panaikinimo. Anot Z. Vaigausko, tikrai nemaža tikimybė, kad rinkimų rezultatai šioje apygardoje bus anuliuoti.

„Labai didelis svarstymo dalykas. Manau, kad yra, - sakė VRK pirmininkas, paklaustas, ar yra galimybė, jog šioje apygardoje rezultatai bus panaikinti. -

Pasak Z. Vaigausko, VRK sprendimą dėl rezultatų anuliavimo turi priimti ne vėliau kaip sekmadienį.

Be Zarasų-Visagino, yra dar kelios apygardos, kur rinkimai gali būti skelbiami iš naujo. Tarp tokių Z. Vaigauskas paminėjo Vilniaus-Trakų apygardą, kurioje išryškėjo įdomios pirmumo balsų tendencijos, bei kelias kitas.

„Svarstomos ir kitos apygardos. Tikrinami skundai. Atvirai pasakius, nėra labai daug tų apygardų. Zarasai-Visaginas, kiek man žinoma, yra labiausiai susirūpinimą kelianti apygarda. Taip, Vilnius-Trakai taip pat. Šilutės-Pagėgių – taip pat“, - vardijo VRK vadovas.

Zarasų-Visagino apygardoje daugiausiai balsų (25,49 proc.) gavo Darbo partija, o į antrąjį turą vienmandatėje pateko „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava bei prokurorų nemalonę užsitraukęs „darbietis“ R. Podolskis. Vilniaus-Trakų apygardoje triumfavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), surinkusi 36,20 proc. balsų, o vienmandatėje kovą tęsti turėtų LLRA kandidatas Jaroslavas Narkevičius bei „darbietė“ Mingailė Binkauskaitė. Šilutės-Pagėgių apygardoje tarp partijų laimėjo „Tvarka ir teisingumas“ (24,22 proc.), o vienmandatėje pirmas dvi vietas užėmė „tvarkietis“ Kęstas Komskis bei socdemas Artūras Skardžius.

Anot Z. Vaigausko, skundų yra ir dėl Širvintų-Vilniaus apygardos, bet čia rinkimų rezultatų anuliavimas mažiau tikėtinas. „Galbūt medžiaga bus gauta, ir pasikeis ta situacija. Nežinau“, - pridūrė VRK pirmininkas.

Visuotinis rinkimų anuliavimas – vargiai įmanomas

Z. Vaigauskas teigė, jog galimybė anuliuoti visus rinkimų rezultatus nėra atmesta. Tačiau tikimybę, kad tai įvyks, pagal dabar surinktą informaciją, VRK vadovas laiko labai maža.

„Balsavo gerokai daugiau negu milijonas žmonių. Kiek mes turime sukčiavusių, tų, kurie balsavo paveikti? Tūkstantį? Dešimt tūkstančių? Galime bandyti įvertinti. Aišku, kad tai yra tokia dalis, kuri vargu, ar pasiekia vieną procentą. Nesakau, kad su tuo reikia taikstytis. Matyt, prieš tą procentą ar dešimtąją dalį procentų reikia kariauti kitokiais būdais. Atimti iš visų, vėl iš naujo (skelbti rinkimus – DELFI), pratęsti dabartinio Seimo darbo laiką. Tai nėra tokie jau paprasti sprendimai“, - aiškino Z. Vaigauskas.

Paklaustas, ar tokia tikimybę egzistuoja, VRK vadovas buvo skeptiškas. „Mano galva, labai mažai. Teorinė daugiau. Reikėtų turėti labai daug faktų. O pas mus, manyčiau, tų faktų nėra tiek. Tik kai kuriose savivaldybėse“, - reziumavo Z. Vaigauskas.