Apie tai politikai diskutavo DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau?“

„Mes norime sukurti geresnes sąlygas įmonėms, kurios uždirba valiutą ir kurios konkuruoja vidaus rinkoje, norime mažinti PVM. Ir ne šiaip sugalvojome, bet siūlome paimti pavyzdžius. Pavyzdžiui, Britanija įvedė 0 proc. savo gamintojams, arba pirmo būtinumo prekėms, vokiečiai iki 5 proc. padarė, prancūzai – iki 7 proc., lenkai – 3-5 proc. Tai turbūt jie ne durnesni negu mes?“ - pasakojo V. Uspaskichas.

„Tikrai nemanau, kad jeigu mes sumažinsime mūsų gamintojams PVM, kainos parduotuvėje sumažės“, - prieštaravo D. Kreivys.

Nori mažinti PVM maisto produktams

„Darbiečių“ vedlys V. Uspaskichas pasakoja, kad svarbiausia PVM sumažinti pirmo būtinumo prekėms, tai yra maisto produktams. Politikas sako, kad taip būtų daroma siekiant apginti savo gamintojus vidaus rinkoje, nes turguose prekiaujama užsienyje pirktais produktais, už kuriuos toje šalyje sumokėtas mažesnis PVM arba jis visai nemokėtas.

„Tai maisto prekės. Jų yra apie šimtas tūkstančių pavadinimų. Maisto prekėms mes tą turėtume padaryti pirmiausia, - pasakojo politikas. - Tai daroma ir kitose valstybėse. Viską reikia daryti, kad šitos įmonės su aplinkinėmis valstybėmis būtų konkurencingos. Mes iš karto išlošim, nes šventa vieta tuščia nebūna: atsiras norinčių investuoti į mūsų šalį, pilnu pajėgumu pradės dirbti kiti. Tai rinkos dėsniai“.

V. Uspaskicho teigimu, Lietuvoje šešėlinė ekonomika sudaro apie 30 proc., tad prekybininkai nedeklaruodami veža produktus per sieną, išvengia apmokestinimo lietuvišku PVM, todėl jų prekės turguose pigesnės. Be to, dažniausiai turgaus prekybininkai nemuša kasos čekių.

„Aš jums noriu pasakyti, kad labai daug praeina pro turgų, o turguje PVM nemokamas. Va, čia ir yra problema: iš užsienio atveža prekę, ten nėra PVM, o mūsų įmonės turės mokėti PVM net ir parduodant prekę turguje. Ir čia iš karto mes pralošiam. Štai kur problema. Arba turi nelegaliai dirbti“, - teigė Darbo partijos lyderis.

D.Kreivys: viskas atsidurs prekybininkų kišenėse

Tuo tarpu konservatorių atstovas, buvęs ūkio ministras D. Kreivys teigia, kad legaliai į Lietuvą įvežamos prekės yra apmokestinamos lietuvišku PVM tarifu, pigesnės gali būti tik tos prekės, kurios įvežamos nelegaliai. Jo nuomone, sumažinus PVM maisto produktams iš to išlos ne vartotojai ar gamintojai, o prekybininkai.

„Noriu pasakyti, kad jeigu toms įmonėms sumažintume PVM, tai mes sumažintume vidaus rinkoje, nes eksportuodamos jos ir taip nemoka PVM. Galiu grįžti prie skaičių, kuriuos esu matęs būdamas ministru, ir galiu pasakyti, kad maisto produktams visa marža visą laiką pasilikdavo prekybininkų kišenėje. Ir jeigu pažiūrėtumėt, kokie buvo mėsos, vištienos ir pieno produktų marža, ji buvo be galo didelė. Automatiškai viskas atsidurs prekybininkų kišenėse. Tas vyko visose šalyse. Britai padarė – sumažino PVM, bet galiausiai Gordonas Brownas atšaukė, nes niekur niekas nesumažėjo, vartojimas niekur nepadidėjo“, - pasakojo D. Kreivys.

Jo teigimu, kiekviena užsienio įmonė, įvežanti į Lietuvą kokią nors produkciją, yra apmokestinama tokiu pačiu PVM tarifu, kuris galioja vidaus rinkoje. Šiuo metu Lietuvoje maisto produktams taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

„Vadinasi, turguje neapmokestinamos prekės PVM yra tik tos, kurios yra atvežtos į šalį kontrabanda“, - teigė D. Kreivys.

Jis taip pat priminė, kad eksportuojamoms prekėms taikomas 0 proc. PVM tarifas, todėl užsienio rinkose mūsų gamintojų produkcija nėra brangesnė.

„Eksportuojančios įmonės PVM nemoka, yra nulinis tarifas. Jos visą laiką turėjo ir turi nulinį tarifą: ką išvežei, ką sumokėjai ir įdėjai į prekę, tą atsiimi“, - aiškino D. Kreivys, pridūręs, kad tai buvo Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sumanymas.