Rusijai ir toliau veržiantis į Ukrainą, saulėgrąžų, kaip simbolio, iškėlimas tapo vienu iš būdų, kuriuo pasaulis demonstruoja solidarumą su Ukraina ir jos piliečiais, rašo „Time“.

Praėjusį antradienį, kai buvo skaitomas pranešimas apie Sąjungos padėtį, JAV pirmoji ponia vilkėjo suknią su išsiuvinėta saulėgrąža ant dešiniosios rankovės. Galybėje miestų, pradedant Meksiku ir baigiant Karakasu, kilusių protestų prieš Rusijos veiksmus dalyviai rinkosi nešini saulėgrąžomis. Londone saulėgrąžomis buvo apkaišytos barikados, stovinčios priešais pastatą, kuriame įsikūrusi pagalbos ukrainiečiams organizacija „Sunflowers for Peace“, o Rino mieste (Nevadoje) šiomis gėlėmis buvo papuoštas meno objektas – raidės, iš kurių sudėtas žodis, reiškiantis „tikėk“.

Nuo pat vasario 24-osios – rusų invazijos į Ukrainą pradžios – asociacija tarp saulėgrąžų ir Ukrainos tampa suprantama vis didesniam būriui pasaulio piliečių. Prie to, aišku, prisidėjo naujienų kanalu „Ukraine World“ pademonstruotas vaizdo įrašas, kuriame ukrainietė, Heničesko gyventoja, siūlo rusų kareiviams saulėgrąžų sėklų ir liepia susiberti jas į kišenes, kad toje vietoje, kurioje jie žus, išaugtų saulėgrąžos. Šis pirmą karo dieną „Twitter“ paviešintas vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 8,6 mln. kartų, o komikas Johnas Oliveris jį atskirai paleido per savo vedamą šou „Last Week Tonight“.

Vis dėlto Ukrainos sąsajų su saulėgrąžomis istorija – gerokai ilgesnė. Remiantis 1993-iaisiais metais išleistoje Ukrainos enciklopedijoje pateikta informacija, saulėgrąžos (ukr. – „soniašnik“) Ukrainoje auginamos nuo XVIII a. vidurio. Tada, kai enciklopedija pasirodė, saulėgrąžų sėklos buvo bene populiariausias ukrainiečių užkandis. Šie augalai – ir šalies ekonomiką stiprinanti žaliava: Ukrainai ir Rusijai priklauso net 70–80 proc. viso pasaulio saulėgrąžų aliejaus eksporto.

„Kadangi saulėgrąžos buvo tiesiog būtinas Ukrainos kaimo kraštovaizdžio komponentas, ilgainiui šios gėlės tapo neoficialiu nacionaliniu šalies simboliu“, – rašoma enciklopedijoje.

Ne vienu Ukrainos istorijos etapu saulėgrąžos žiedas buvo suprantamas kaip taikos simbolis. 1996-ųjų birželį, švenčiant Ukrainos apsisprendimą atsisakyti branduolinių ginklų, JAV, Rusijos ir Ukrainos gynybos ministrai pasodino saulėgrąžų per ceremoniją, surengtą Ukrainos pietuose esančio Pervomaisko raketų bazėje.

„Per ceremoniją buvo sveikinamas Ukrainos apsisprendimas atsisakyti trečio pagal dydį pasaulyje branduolinio arsenalo. Jis šaliai atiteko 1991-aisiais, po to, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, – tuo metu rašė „Washington Post“. – Buvo paminėtas ir strateginis JAV tikslas, kurį beveik pavyko pasiekti, būtent – sutelkti Rusijoje visus anksčiau Sovietų Sąjungai priklausiusius branduolinius ginklus, kad būtų išvengta branduolinių galių išplitimo.“

Nuo ceremonijos praėjo 25-eri metai, o Rusijos ir Ukrainos ministrai atsidūrė priešingose karo stovyklose, tačiau simbolinė saulėgrąžų reikšmė išliko tokia pat – jos ir dabar simbolizuoja taiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją