Mėnuleigį valdantys ekspertai sakė, kad problema iškilo dėl „itin sudėtingos aplinkos Mėnulio paviršiuje“, praneša BBC. Gedimas įvyko šeštadienį, prieš pat suplanuotą energijos taupymo režimo įjungimą. Kol kas daugiau detalių apie įvykį nepateikiama. Kinijos valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ teigimu, mokslininkai šiuo metu bando pataisyti robotą, kuris šeštadienį turėjo „užmigti“ keturiolikai dienų.

Pranešimas apie įvykusį gedimą buvo pirmasis viešai praneštas sutrikimas šioje ambicingoje Kinijos mėnulio tyrimų programoje.

Sausio 17 d. ELTA informavo, kad Kinijos mėnuleigis „Nefritinis triušis“ sėkmingai „pabudo“ iš energijos taupymo režimo ir paėmė Mėnulio grunto tyrimus naudojantis mechanine strėle.

„Nefritinis triušis“ yra pirmasis aparatas, „minkštai“ nusileidęs Mėnulyje nuo 1976 metų. Misijos tikslas yra išbandyti naujas technologijas, surinkti ekspertinės informacijos apie Mėnulio gruntą ir sukaupti ekspertinių duomenų tobulesnių kosminių aparatų kūrimui. Tikimasi, kad „Nefritinis triušis“ veiks dar tris mėnesius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)