Manoma, kad dvinariai asteroidai dažniausiai susidaro po susidūrimo, kurio metu subyra didesnis asteroidas. Kelios jo nuolaužos pabėgdamos gali suformuoti dvinarę sistemą, arba kai kurie atplėšti gabalai gali likti skrieti aplink sumažėjusį didesnįjį kūną.

Laikui bėgant, abiejų kūnų tarpusavio sąveika bei nevienodas Saulės šviesos atspindėjimas keičia jų orbitą, gali ją net suardyti arba suskaldyti pačius kūnus.

NASA zondas Lucy praskriejo pro dvinarį asteroidą Dinkinešę.

Tyrimo autoriai išvedė lygtis, nusakančias keleto procesų bendrą poveikį dvinariams asteroidams. Pritaikę jas Dinkinešės sistemai, jie nustatė, kad palydovą suformavęs smūgis turėjo įvykti ne seniau, nei prieš 10 milijonų metų.

Kitaip tariant, Selamas yra labai jaunas kūnas, lyginant su tipiniu asteroidų amžiumi. Šie rezultatai parodo, kad asteroidų skilimas ir dvinarių formavimasis toli gražu nėra senoviniai procesai, o vyksta ir dabar.

NASA zondas Lucy praskriejo pro dvinarį asteroidą Dinkinešę.

Turint omeny, kad tarp artimų Žemei asteroidų dvinariai sudaro apie 15 proc., atradimas svarbus ir siekiant geriau suprasti tų asteroidų keliamą grėsmę mūsų planetai.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astronomy & Astrophysics.