Liepos mėnesį Aliaskos universiteto Šiaurės muziejaus mokslininkai išsiruošė 800 kilometrų ilgio kelionei Jukono upės pakrante. Iš šios ekspedicijos jie parsivežė net 900 kilogramų dinozaurų pėdsakų fosilijų.

„Dinozaurų pėdsakų dešimtimis rasdavome praktiškai kiekvienoje atodangoje, kur sustodavome. Dinozaurų pėdsakų Aliaskoje esu matęs valstijos pietvakariuose, prie Šiaurės atšlaitės, Denali nacionaliniame parke, bet nėra daug vietų, kur pėdsakų būtų tiek daug“, - sakė ekspedicijos mokslininkas Paulas McCarthy.

Per pastarąjį dešimtmetį dinozaurų pėdsakų buvo surasta Aliaskos Denali nacionaliniame parke – jie palikti uolienose, kurios susidarė prieš 80-65 mln. metų, vėlyvuoju Kreidos periodu. Nauji pėdsakai ties Jukono upe gali būti 25-30 mln. metų senesni, sakė mokslininkas.

„Kad 2005 metais Denali parke rastume pirmuosius pėdsakus, prireikė kelerių metų paieškų, bet nuo to laiko jau surasti šimtai dinozaurų ir paukščių pėdsakų. Bet prie Jukono pėdsakų buvo tiek daug, kad per 10 minučių kartais rasdavome net 50 vienetų“, - džiaugėsi P. McCarthy.

Dinozaurų pėdsakus išsaugojo „natūralios išlajos“, susiformavusios gyvūnams užlipus ant dumblo, o vėliau į atsiradusią duobę pribyrėjus smėlio. Gautas rezultatas – fosilijos, atrodančios kaip akmenys su pirštais.

Muziejaus žemės mokslų kuratorius Patas Druckenmilleris pridūrė, kad tokio masto radiniai šiais laikais yra reti, rašo nbcnews.com.

„Tai toks atradimas, kuris piečiau esančiose valstijose būtų padarytas prieš šimtmetį. Aptikome didžiulę pėdsakų įvairovę – tai yra ženklas, kad toje vietoje egzistavo ekosistema, apie kurią nieko nežinojome“, - sakė muziejaus kuratorius.

Visą ekspedicijos fotogaleriją galima peržiūrėti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)