„Mes nesitikėjome, kad nuotraukos bus tokios geros“, – teigė planetų astronomė, prof. Imke de Pater iš Kalifornijos universiteto Berklyje. Ji, kartu su Paryžiaus observatorijos profesoriumi Thierry Fouchet, vadovavo Jupiterio stebėjimams, kurie buvo ankstyvosios Jameso Webbo kosminio teleskopo paleidimo mokslo programos ir tarptautinio bendradarbiavimo dalis.

„Tai, kad vienoje nuotraukoje galime matyti smulkiausias Jupiterio detales kartu su jo žiedais, mažyčiais palydovais ir net galaktikomis fone, yra tiesiog nepaprasta“, – sakė Th. de Pateris.

Jameso Webbo kosminio teleskopo užfiksuoti Jupiterio vaizdai.

Naujausi Jupiterio vaizdai gauti iš teleskopo artimųjų infraraudonųjų spindulių kameros (NIRCam), kuri turi tris specializuotus infraraudonųjų spindulių filtrus, rodančius planetos detales. Kadangi infraraudonųjų spindulių spektras žmogaus akiai nematomas, teleskopo surinkti duomenys buvo atvaizduoti regimajame spektre. Paprastai ilgiausios bangos atrodo raudonesnės, o trumpiausios – mėlynesnės. Duomenis iš Jameso Webbo kosminio teleskopo apdorojo ir į regimąjį spektrą konvertavo mokslininkė Judy Schmidt.

Iš kelių nuotraukų sujungtame Jupitero atvaizde matyti dideliame aukštyje susiformavusios pašvaistės – tiek pietiniame, tiek šiauriniame Jupiterio ašigaliuose. Vienoje nuotraukoje auroros vaizduojamos per raudonesnių spalvų fitrą, kuris išryškina šviesą, atsispindinčią nuo apatinių debesų ir viršutinės miglos. Kitoje nuotraukoje (geltonai žalios spalvos), matomi rūkai, besisukantys aplink šiaurinį ir pietinį ašigalius. Mėlynos spalvos filtras parodo šviesą, atsispindinčią nuo gilesnių pagrindinių debesų.

Jameso Webbo teleskopas fiksuoja tolimąjį kosmosą.

Tuo tarpu didžioji raudonoji dėmė – Jupiterio audra – šiose nuotraukose atrodo balta, nes atspindi daug Saulės šviesos.

„Nuotraukose matomas ryškumas rodo didelį aukštį – Didžioji raudonoji dėmė turi didelio aukščio miglų. Tuo tarpu daugybė ryškių baltų dėmių ir dryžių, tikėtina, yra konvekcinių debesų viršūnės, esančios labai dideliame aukštyje“, – tikino Heidi Hammel, Jameso Webbo kosminio teleskopo Saulės sistemos stebėjimų mokslininkė. Tose pačiose nuotraukos užfiksuotos tamsios dėmės ir juostos į šiaurę nuo pusiaujo regiono parodo mažą debesų kiekį.

Jameso Webbo kosminio teleskopo užfiksuoti Jupiterio vaizdai.

Beje, Jameso Webbo teleskopas užfiksavo Jupiterį kartu su jo žiedais, kurie yra milijoną kartų blankesni nei pati planeta. Taip pat užfiksuoti ir du mažyčiai palydovai – Amaltėja ir Adrastėja. Žemiau Jupiterio esančios dėmės, ko gero, yra galaktikos, kurių šviesa pateko į kosminio teleskopo jutiklius.

Jameso Webbo kosminis teleskopas ir jo programa yra tarptautinė misija, kuriai vadovauja NASA, kartu su partneriais – Europos kosmoso agentūra ir Kanados kosmoso agentūra.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)