Klaipėdiečiai pasirodė esą dosnūs. Rudenį uostamiestyje duris atvėrė merginų įkurta parduotuvė. Jų misija ypatinga - miestiečių padovanotus daiktus jos parduoda, o visas surinktas pajamas skiria socialiniams projektams. Uostamiesčio gyventojai noriai prie to prisideda - aktyviai perka šias prekes.

Panaši parduotuvė veikia ir Estijoje. Minėtoji Lietuvos uostamiestyje atidaryta parduotuvė yra Estijoje veikiančio verslo dalis.

Negailėjo pagyrų uostamiesčiui

Jaunuolių atidarytos parduotuvės pavadinimas - „Draugas draugui“. „Tai atkreipia dėmesį į mūsų misiją - siekiame parduoti žmonėms daiktus, kurie kitiems nebereikalingi“, - sakė S. Pavlova.

Klaipėdoje įsikūrusiame LCC tarpautiniame universitete studijuojanti mergina atkreipdė dėmesį, kad toks verslas - efektyvus ir ekologiškas. „Klaipėdoje vyrauja perdirbimo kultūra, tad miestas palaiko mūsų misiją. Klaipėda taip pat yra toks miestas, kuris džiaugiasi naujomis ir novatoriškomis idėjomis“, - džiaugėsi S. Pavlova ir pridūrė, kad Klaipėdoje - ideali ekonominė padėtis vykdyti tokio tipo verslą.

Daugelis parduotuvėje esančių ir pirkėjų laukiančių daiktų esti iš Švedijos, mat kol kas parduotuvė visai neseniai atvėrė duris. „Tačiau jau yra ir tokių daiktų, kuriuos dovanojo miesto bendruomenė„, - šiltą klaipėdiečių sutikimą prisiminė mergina.

Būtent miestiečių dovanotas prekes pardavę jaunuoliai už jas pinigų nusprendė nepasilikti nenusprendė ir šią dovaną atiduoda Klaipėdai - pinigus skiria projektams.

„Klaipėdiečiai į mūsų parduotuvę atvyksta pirkti reikalingų daiktų, taip pat prabangių prekių, pavyzdžiui, porceliano lėkščių ar senovinių baldų.

Labiausiai nustebino vienas dalykas. Žmonės mums aukoja daiktus. Vėliau mes juos pažymime raudonomis etiketėmis, o pardavę visus pinigus skiriame socialiniams projektams. Vietos bendruomenė išties nustebino mus savo dosnumu. Klaipėdiečiai rūpinasi vienas kitu ir tai yra tikrai nuostabu“, - sakė S. Pavlova.

Įvertino verslo sąlygas

Lietuvos verslininkai itin dažnai akcentuoja didelius valstybės taikomus mokesčius verslui. O ką apie verslo sąlygas Lietuvoje mano jaunuoliai?

„Viskas priklauso nuo to, kokio tipo verslą norima pradėti. Mūsų situacija Lietuvoje gera. Ir mes dedame viltis į plėtrą. Vienintelis barjeras, su kuriuo susidūriau asmeniškai, yra tas, jog mes vis dar neturime visų dokumentų anglų kalba, ne visi Vyriausybės darbuotojai kalba angliškai.

Kalbant apie mokesčius, įmonių pelno mokesčio, gyventojų pajamų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų tarifai Lietuvoje yra net mažesni nei Estijoje. Tuo pat metu socialinio draudimo įmokų tarifas Lietuvoje didesnis“, - kalbėjo S. Pavlova.

Ji atskleidė, kad pusė parduotuvės priklauso Estijoje veikiančiai ir toje šalyje taip pat parduotuvę valdančiai bendrovei, o kita pusė - ne pelno siekiančiai organizacijai Klaipėdoje.

Mergina tikino, jog Klaipėdoje ketinanti pasilikti kiek ilgėliau, nes naujai atidaryta uostamiesčio parduotuvė - puiki galimybė ir jai pačiai.