„Saldumynus kepu tiesiog be progos – kai tik atsiranda ūpo. Vaikams dažniausiai kepu keksiukus, nes tik juos pripažįsta. O kai noriu pavaišinti koleges, visada sugalvoju, kokį desertą pagaminti iš vaisių ar uogų. Kepu ir džiaugiuosi, kad mano kepiniai patinka kitiems“, – žvaliai pasakoja dviejų vaikų mama.
Užklausus apie Velykų gardėsius, panevėžietė pasakoja ne vienerius metus pavasario šventėms kepdavusi gaivų špinatų tortą. Tačiau, panašu, šiemet atėjo metas pokyčiams.

„Šiemet galbūt gaminsiu klasikinį medutį, o gal šokoladinį su gaiviu spanguolių džemu“, – šypteli Monika.

Tačiau ji atvira: kai kalba pasisuka apie tortus, pirmiausia pagalvoja, ar kitiems gaminys patiks. Nes juk kas skanu vienam, kitam gali visiškai būti neptrauklu. Tačiau tai negalioja įvairiems nostalgiškiems kepiniams. Tokiems, kurie primena namus, vaikystę, giminės susiėjimą ar tiesiog seną ir gerai pažįstamą saldėsį.
Toks Monikai ir yra Medaus tortas. Tortas, kurio kiekvienas meduolinis sluoksnis yra permirkęs gaiviu citrininiu kremu, ir burnoje ištirpsta net nekramtant.

„Ilgai ieškojau labiausiai man tinkančio medučio recepto. Varčiau receptų knygas, naršiau blogų įrašus. Ir vis tik likau prie minties, kad tortas nebus skanus, jei neįdėsi dalelę savęs. Ir viską sudėjus gavosi nuostabus tortas. Kas jo ragavo, negailėjo komplimentų. Ir tikrai, – jis toks gardus, šlapias. Nors kepiau pirmą kartą“, – nustebina Monika, kuri sako nuolat mėgstanti kurti kažką naujo.

Šiandien Monika ir su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi savo patobulinto medučio receptu.

Medaus tortas

Papločiams reikės:

130 g sviesto,
90 g cukraus pudros,
1 kiaušinio + 1 kiaušinio trynio,
125 ml grietinės,
1 a. š. sodos,
500 g kvietinių miltų,
20 g meduolių prieskonių mišinio,
vanilės pagal skonį,
4 pilnų v. šaukštai medaus.
P.S. miltų neberkite iškart visų, kad galėtumėte jausti tešlą. Išminkius turi gautis lengvai minkoma, minkšta masė. Pastovėjusi ji bus lengvai kočiojoma.

Kremui reikės:

1 kg grietinės,
200 ml grietinėlės,
200 g cukraus pudros,
šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės,
1 citrinos sulčių
ir vanilinio cukraus.

Gaminame:

* Papločių gaminimas: grietinę sumaišome su soda. Atidedame į šalį.

* Minkštą sviestą, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų išplakame iki purumo. Sudedame medų ir permaišome iki vientisos masės.

* Į medaus masę įmaišome grietinės ir sodos mišinį. Pamažu pilame miltus ir meduolių prieskonius. Išminkome ir dedame tešlą į šaldytuvą kelioms valandoms. Tad ji taps labai maloni ir gerai kočiojama tešla.

* O kad kočioti būtų itin paprasta, tešlos rutuliuką dėjau ant kepimo popieriaus, kitu kepimo popieriumi uždengiau ir iškočiojau apskritimą.

* Kepiau 200 laipsnių ketaus keptuvėje po maždaug 5 min. – iki auksinės papločių spalvos. Taip iškepiau visus papločius. Kepant papločius keptuvėje, procesas – daug greitesnis. Neturint ketaus keptuvės, kepti orkaitėje iki paplotis įgaus auksinę spalvą.

* Torto surinkimas: paplotį dedame į lėkštę, paskirstome kelis gerus šaukštus kremo, dedame kitą meduolinį paplotį, vėl – sluoksnį kremo ir t.t. Man gavosi 15 pertepimų.
* Likusius 3 papločius sumaliau mėsmale ir palikau papuošimui, kai tortas sustingo. Visą tortą aptepiau kremu ir apibarsčiau trupiniais. Dekoravau uogomis.

* Tortas skaniausias kažkiek pabrandintas, tad jei turite galimybę – bent kelias paras palaikykite jį šaldytuve.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)