Juodieji serbentai auginami vidutinių platumų klimato juostose – Šiaurės Europoje ir Šiaurės Azijoje. Kaip rodo rašytiniai šaltiniai, jie auginami jau nuo 16 amžiaus. Juoduosius serbentus augino ir Amerikoje, bet 1910 m. pradžioje uždraudė juos auginti, nes pastebėta, kad nuo juodųjų serbentų persimetęs grybelis išnaikino veimutines pušis. Draudimas daug metų galioja daugelyje valstijų, tad juodieji serbentai iki šiol tebėra retos uogos Amerikoje, rašoma portale webmd.com

Nauda sveikatai


Juoduosiuose serbentuose gausu antocianinių ir kitų antioksidantų. Antocianinai suteikia juodiesiems serbentams tamsią spalvą, kovoja su laisvaisiais radikalais žmogaus organizme, mažina oksidacinį stresą ir žalą ląstelėms.

Juodieji serbentai – vienos iš daugiausia antioksidantų turinčios uogos. Jų nauda sveikatai:

Stiprina imunitetą

Juoduosiuose serbentuose yra daug antioksidantų, taip pat ir vitamino C, jie kartu su antocianinais stiprina imuninę sistemą, skatina organizmą veiksmingiau kovoti su virusais ir infekcijomis.

Juodieji serbentai

Malšina uždegimus

Juoduosiuose serbentuose gausu omega 6 riebalų rūgščių (gama linoleno rūgšties). Jos malšina uždegimą, švelnina uždegiminių ligų, kaip antai reumatoidinio artrito, simptomus. Yra tyrimų, rodančių, kad gama linoleno rūgštis mažina sąnarių skausmą ir sąstingį artritu sergantiems žmonėms.

Stiprina akis

Antocianinų gausiai turintys juodieji serbentai padeda gydyti glaukomą, kuri yra viena pagrindinių aklumo priežasčių. Anioksidantai gerina kraujotaką, tai naudinga akims ir stabdo glaukomos progresavimą. Gama linoleno rūgštis, linoleno rūgštis (jos yra vitamine C) ir kiti antioksidantai mažina akių sausumą ir akių nuovargį.

Mažina širdies ligų riziką

Įtraukite į mitybą juodųjų serbentų – pastiprinsite širdį ir sumažinsite širdies ligų riziką. Pasak tyrėjų, juodųjų serbentų sėklelių aliejus mažina cholesterolio lygį ir trigliceridų kiekį kraujyje.

Nauda virškinimo sistemai

Juoduosiuose serbentuose yra tirpios ir netirpios ląstelienos, abu tipai reikalingi virškinimo sistemai. Tirpi ląsteliena lėtina virškinimą, kad žarnynas galėtų įsisavinti daugiau maistingų medžiagų, o netirpi ląsteliena užtikrina apykaitą, trukdo kaupti toksinams, mažina storosios žarnos vėžį.

Reguliuoja cukraus lygį kraujyje

Juoduosiuose serbentuose – didelis kiekis mangano. Šis mineralas veiksmingai reguliuoja cukraus lygį kraujyje, tad yra ypač reikalingas sergantiems antrojo tipo cukriniu diabetu.

Juodieji serbentai

Mažina vėžio riziką

Antioksidantai, kurių yra juoduosiuose serbentuose, kovoja su laisvaisiais radikalais organizme, užkerta kelią ląstelių žalai, dėl kurios gali išsivystyti kai kurios vėžio rūšys. Antocianinai lėtina vėžio ląstelių kepenyse dauginimąsi.

Vitamino C šaltinis

Juoduosiuose serbentuose yra didelis kiekis vitamino C, porcijoje – apie 85 proc. rekomenduojamos šio vitamino dienos normos. Vitaminas C labai svarbus imuninei sistemai.

Ką reikėtų žinoti ir būti atsargiems

Viena vertus, juoduosiuose serbentuose – daug reikalingų vitaminų, mineralų, antioksidantų, kita vertus, jie stabdo kraujo krešėjimą. Jei turite kraujo krešėjimo sutrikimų arba vartojate kraują skystinančius vaistus (pvz., aspiriną), pasitarkite su savo gydytojų, ar galite valgyti juodųjų serbentų.

Juodieji serbentai mažina kraujospūdį. Tai laikoma nauda sveikatai, bet gali neišeiti į naudą, jei jūsų kraujospūdis žemas arba vartojate kraujospūdį reguliuojančius medikamentus. Dėl žemo kraujospūdžio galimas galvos svaigimas, alpimas, laikinas regėjimo sutrikimas, gali atrodyti, kad trūksta oro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)