aA
Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos, tačiau energiją galima atgauti mitybą praturtinus įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač naudingos yra žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, supermaistu vadinami brokoliai ar jų pusbroliai „Romanescožiediniai kopūstai. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad šie kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi sveikatai, nes juose yra gausu įvairiausių mineralinių medžiagų.
Romanesco
Romanesco
© Shutterstock

„Po šaltojo sezono gyventojai nori atgauti energiją ir valgiaraštį papildyti vitaminais, tad įvairios daržovės tampa neatsiejama raciono dalimi. Pastebime, kad mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių daržovių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis rūšimis. Mes, savo ruožtu, esame parengę plačią ne tik tradicinių, bet ir mažiau įprastų daržovių pasiūlą, o „Romanesco“ žiediniai kopūstai sulaukia vis daugiau dėmesio“, – sako V. Juodkazienė.

Romanesco
Romanesco
© Shutterstock

Maisto ekspertė pasakoja, kad „Romanesco“ kopūstai, palyginus su tradiciniais žiediniais kopūstais, yra minkštesnės tekstūros, išsiskiria subtiliu riešutus primenančiu skoniu ir dekoratyvinius augalus primenančia išvaizda – jų žiedyną sudaro tipine fraktalo forma išsišakoję žiedkočiai. Šie kopūstai puikiai dera su česnakais ar aitriaisiais pipirais.

Kaip ir brokolius ar kalafiorus, „Romanesco“ žiedinius kopūstus galima valgyti žalius, virtus garuose ar marinuotus, tačiau ypatingai skanūs jie būna kepti. Juos ruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje – aukštesnėje temperatūroje ruošiama daržovė tampa stebėtinai saldi. Kaip tik todėl „Romanesco“ yra puikus karių ir kitų aštrių patiekalų priedas.

Buvo auginami kaip gėlės


Dėl ypatingos savo išvaizdos „Romanesco“ maistui Italijoje pradėti vartoti XVI amžiuje, o iki tol, regis, šie kopūstai buvo dažniau auginami kaip gėlės.

Romanesco
Romanesco
© Shutterstock

Tiesa, anot maisto ekspertės, ši daržovė išsiskiria ne tik išvaizda, bet ir maistinėmis savybėmis: juose daug vitamino C, K, skaidulų ir mineralinių medžiagų. Šiuose kopūstuose gausu geležies, folio rūgšties kuri skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą organizme. Taip pat ir omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir daugelio kitų medžiagų. „Romanesco“ žiediniai kopūstai – lengvai virškinamos, nekaloringos daržovės, todėl juos mėgsta sveikos gyvensenos principais besivadovaujantys žmonės.

Norint išsaugoti kuo daugiau gerųjų daržovės savybių, vienas iš „Romanesco“ paruošimų būdų – kopūstą nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus išsaugota ne tik ryškiai žalia spalva, bet ir skonis bei vitaminai. „Supjaustytus „Romanesco“ žiedinius kopūstus nuplikykite verdančiu vandeniu, o tada iškart pamerkite į šaltą vandenį. Taip paruošta daržovė puikiai tiks dėti į įvairiausias salotas“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Dar vienas „Romanesco“ paruošimo būdas – žiedinį kopūstą pakepti kartu su smulkintais česnakais, svogūnais, alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais. Tokiu būdu paruošta daržovė tiks ant sumuštinių ir skrebučių. Maisto ekspertė pabrėžia, kad ruošiant kopūstus svarbiausia jų nepervirti ar perkepti ir nepaversti į košę.

V. Juodkazienė sako, kad vienas iš populiariausių „Romanesco“ panaudojimų Italijoje – patiekimas su makaronais. Maisto ekspertė siūlo paprastai pagaminamą, tačiau nepaprastai skanų makaronų su „Romanesco“ žiediniais kopūstais receptą, bent trumpam nukelsiantį į Italiją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
5.0000

Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis naminis seitanas sparčiai populiarėja tarp sveikuolių (63)

Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia...

Svarstote, kuo pakeisti kvietinius miltus? Štai jums 5 alternatyvos (4)

Kasdienė maisto ruoša be miltų būtų sudėtinga – tai vienas dažniausiai naudojamų...

Maitinatės vegetariškai? Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė įvardijo, kuo rizikuojate (30)

Šiandien minimą pasaulinę sveikatos dieną daug dėmesio skiriama sveikatai palankesnei mitybai. O...

Velykų stalas be pridėtinio cukraus – misija įmanoma (6)

Šventėms artėjant, kaskart sukame galvą, kuo paįvairinti šventinį stalą ir pavaišinti...

Mokslų daktarė paaiškino, kaip išsirinkti kokybiškus kiaušinius ir kodėl geriausia juos valgyti penktą dieną po padėjimo (21)

Jau visai netrukus kiekvienus namus aplankys gražiausia pavasario šventė – Šventos Velykos ....

Top naujienos

Šimonytė apie planuojamus atlaisvinimus: veiklų stabdymas ilgą laiką man kelia prasmės klausimų (89)

Vyriausybei paskelbus apie karantino režimo atlaisvinimus, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad...

Šimonytė išvardijo, kada kas atsivers: naujienos ir abiturientams, ir laukiantiems renginių (57)

Premjerė Ingrida Šimonytė išvardijo eiliškumą, kaip ir kada turėtų atsiverti veiklos.

Dulkys: skiepijimas „J&J“ vakcina kol kas nebus pradėtas (56)

Skiepijimas „Johnson & Johnson“ vakcina Lietuvoje kol kas nebus pradėtas, sako sveikatos...

Šimonytė apie lauko kavinių darbo laiko ribojimus: situacija nėra tokia puiki (15)

Reaguodama į kritiką dėl planų atvėrus lauko kavines ir barus riboti jų darbo laiką nuo 7 iki...

Karantinas tęsiamas iki vasaros, bet sąlygos bus kitos: dėliojasi atlaisvinimų planą pasavaičiui (459)

Vyriausybė siūlo pratęsti karantiną iki gegužės pabaigos, svarstoma galimybių paso idėja.

Vyriausybė suplanavo verslo atlaisvinimą: prekybos centrai dirbs ne visą savaitę, lauko kavinėms – ribotas darbo laikas (151)

Vyriausybė ketina priimti aibę naujų atlaisvinimų verslui. Prekybos centrai galės veikti,...

Slaptame Eurolygos vadovų susitikime Atėnuose – kirčiai turnyro vadovui, dalyvavo Motiejūnas įvardintos klubų uždarbių sumos (16)

Graikijos sporto naujienų portalas Gazzetta.gr praneša, kad šios šalies sostinėje Atėnuose...

Vilniuje atgims dar vienas kvartalas: Verkių autobuso parkui ieškoma ateities vizija (5)

9 ha teritorija Vilniuje, kurioje dabar įsikūręs Verkių autobusų parkas, artimiausiais metais...