Sakoma, viskas gerai, jei išlaikomas saikas. Gydytojai, dietologai puikiai žino – jei visiškai atsisakysite mėgstamų valgių, ateis diena, kai palūšite ir be saiko jų prisikirsite. Ir vis dėlto yra produktų, kurių gastroenterologai (medikai, gydantys virškinimo sistemą) 99 atvejais iš 100 atsisakytų, rašoma huffpost.com.

Tai – 6 produktai:

Baltymų batonėliai

Juk baltymų batonėlius valgyti sveika, tiesa? Kai kurie baltymų batonėliai, pagaminti iš tikrų vaisių ir riešutų, yra vertingesni, kita vertus, gastroenterologė iš „Tufts Medical Center“ klinikos daktarė Harmony Allison sako niekada nevalganti stipriai perdirbtų batonėlių. Nuo stipriai perdirbtų baltymų batonėlių pilve kaupiasi dujos.

„Niekada nevalgau tariamų „baltymų“ batonėlių. Jie – stipriai perdirbti, su daug priedų, kurių nauda nėra aiški, – teigė medikė. – Tokį patį baltymų kiekį galima gauti iš stiklinės pieno, iš porcijos žemės riešutų sviesto, riešutų ar moliūgų sėklų.“

Mėsos kepsniai

Kad ir kaip būtų liūdna raudonos mėsos mėgėjams, gydytojai nėra kepsnių gerbėjai. „Stengiuosi nevalgyti raudonos mėsos, ypač kepsnių, mėsainių, – teigė gastroenterologė, daktarė Reezwana Chowdhury iš Johnso Hopkinso ligoninės. – Raudona mėsa, stipriai perdirbti mėsos gaminiai didina storosios žarnos vėžio ir jos polipų riziką. Šiuose produktuose daug prisotintųjų riebalų. Jei vis tik rinksitės šiuos produktus, turėkite omenyje, kad svarbus kiekis: storosios žarnos vėžio rizika didėja, jei per dieną suvalgoma daugiau nei 100 g tokių produktų.

Dešrainiai ir kitokie stipriai perdirbti mėsos gaminiai

Nedaugelis be valios pastangų atsisakytų kvapnių kiaulienos kumpio griežinėlių ar dešrainio, viena iš to nedaugelio – gastroeneterologė, dėstytoja Niujorko universitetinėje Grossmano medicinos mokykloje, daktarė Rabia De Latour.

Ji teigia: „Raudona mėsa, perdirbti mėsos gaminiai didina storosios žarnos vėžio riziką. Tyrimų duomenimis, keturis kartus per savaitę ar dažniau valgant raudonos mėsos ir perdirbtų mėsos gaminių, 20 proc. padidėja storosios žarnos vėžio rizika.“

Dešrainis

Riebaluose gruzdinta žuvis arba vištiena

Gruzdinti žuvies gabalėliai, vištienos kepsneliai – gardūs gomuriui, deja, skrandžio ir apskritai viso organizmo sveikatai jie nieko gero neduoda.

„Tyrimais įrodyta, kad aliejus, kuriame kepama, negatyviai veikia žarnyno mikrobiomą, dėl jo gali paūmėti aterosklerozė (kai ant kraujagyslių sienelių kaupiasi riebalai ir kitokios apnašos)“, – aiškino mikrobiomo tyrėjas, vienas iš tyrimų centro BIOHM įkūrėjų daktaras Mahmoudas Ghannoumas. Laikui bėgant, dėl apnašų ant kraujagyslių sienelių gali ištikti širdies smūgis ir insultas.

Gazuoti gėrimai

Jeigu jūs – iš tų žmonių, kurie reguliariai vartoja gazuotus gėrimus, ilgai nelaukite kirskite iš pašaknų šį savo įprotį.

„Šie gėrimai irgi siejami su chroninėmis ligomis, kaip antai, diabetu, širdies ligomis, – konsultavo gastroenterologas Johnso Hopkinso ligoninėje, daktaras Simonas Matthewsas. – Be to, nuo gazuotų gėrimų dažnam pučia pilvą, kyla raugulys, paaštrėja refliuksas, ypač jei vartijami gazuoti gėrimai su kofeinu.“

Balta duona


Pasak daktarės Shilpos Grover, kuri yra Brighamo ir moterų ligoninės Gastroenetrologijos skyriaus Onkologijos ir gastroenterologijos programos direktorė, perdirbti grūdai nenaudingi žarnynui.

„Tyrimai aiškiai parodė – valgant daug raudonos ir gausiai perdirbtos mėsos, perdirbtų grūdų miltų gaminių, didėja uždegiminių darinių – divertikulito (mažos storosios žarnos gleivinės išvaržos per visus sienelės sluoksnius, įskaitant ir lygiuosius raumenis) virškinamajame trakte rizika. Priešingai, nei manyta anksčiau, riešutai, kukurūzai ir spragėsiai nedidina divertikulito, vidinio kraujavimo rizikos“, – aiškino specialistė.

Gausiai valgant raudonos mėsos ir perdirbtų grūdų miltų gaminių, kenkiama ne tik žarnynui. „Laikantis mitybos rekomendacijų, teikiamų sergant diabetu, vainikinių arterijų liga, storosios žarnos ir kitų rūšių vėžiu, mažėja ir divertikulitų rizika“, – teigė daktarė.

Jei liūdite, kad teks praleisti vasarą be dešrainio gamtoje, nesikrimskite – nuo poros mėsainių žarnyno veikla nesutriks, svarbu jausti saiką ir galbūt valgyti dešrainį su raugintais kopūstais, kurie gerina virškinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją