Žalioji arbata žinoma dėl savo naudos sveikatai, tačiau ji taip pat gali padaryti jus laimingesnius. Pasak „NY Post“, ankstesni tyrimai parodė, kad šis gėrimas turi teigiamų savybių, pavyzdžiui, mažina mirtinų širdies ligų ir insulto riziką, taip pat gali pagerinti nuotaiką.

„Moksliniu požiūriu žalioji arbata turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios padeda išlaikyti protą susikaupusį ir kartu ramų“, – laikraščiui „Post“ sakė smegenų sveikatos mitybos ekspertė Maggie Moon.

Pavyzdžiui, ji pažymėjo, kad Okinavoje (Japonija), kur vietiniai gyventojai mėgaujasi žaliąja arbata, pagardinta jazminu, sergamumas vėžiu, širdies ligomis ir demencija yra mažesnis nei JAV, o moterys ten gyvena ilgiau nei bet kur kitur planetoje.

Moon paaiškino, kad pagrindinės žaliosios arbatos sudedamosios dalys yra kofeinas, teaninas, argininas ir EGCG (epigalokatechino galatas).

Šių biologiškai aktyvių sudedamųjų dalių derinys gali lemti tiek vienos dienos, tiek ilgalaikį psichinės sveikatos ir nuotaikos pagerėjimą, taip pat galimą priešuždegiminį poveikį ir ilgaamžiškumą.

2018 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad tie, kurie per savaitę išgerdavo bent tris puodelius žaliosios arbatos, 21 proc. rečiau sirgo depresija nei tie, kurie šio gėrimo negėrė.

Be to, 2017 m. apžvalgos duomenimis, žaliojoje arbatoje esančio kofeino ir atpalaiduojančio L-teanino derinys parodė, kad jis gali sumažinti nerimą, pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti atmintį bei dėmesį.

Žalioji arbata

Be to, žalioji arbata padeda mažinti uždegimą, pažymi Moon.

2023 m. metaanalizės duomenimis, žmonių, kurių mityba pasižymėjo mažiausiu uždegiminiu krūviu (vertinant pagal mitybos uždegiminį indeksą), depresijos rizika sumažėjo 29 proc.“

Moon taip pat pažymėjo, kad žaliosios arbatos flavonoidai, kurie yra natūralūs junginiai, slopina uždegimą smegenyse ir neutralizuoja neigiamą streso poveikį.

„Pagerėjus kraujo tekėjimui į prefrontalinę smegenų žievę], gali sustiprėti neuroninės grandinės ir nuslopti su depresija susijusį kognityvinį elgesį, pavyzdžiui, graužimąsi“, – pridūrė ji.

***

Nors žalioji arbata neabejotinai gali padėti pakelti nuotaiką, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra universali priemonė.