Cholesterolis – lyg dviašmenis kardas. Nors nedidelis šių medžiagų kiekis padeda formuoti ląstelių membranų struktūrą ir gaminti hormonus, didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis gali užkimšti jūsų arterijas.

Užsikimšusios kraujagyslės gali padidinti sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies ligų, insulto riziką. Laimei, sveika mityba gali padėti tai suvaldyti.

Dr Sunni Patel portale dishdashdeets.com pasidalijo geriausių maisto produktų kovoje su cholesteroliu sąrašu.

Avižos ir pilno grūdo grūdai

Moksliškai įrodyta, kad avižos, kuriose gausu tirpių skaidulų, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

„Nesmulkinti grūdai, tokie kaip miežiai, kvinoja, rudieji ryžiai ir viso grūdo duona suteikia skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą“, – sakė gydytojas.

Riebi žuvis

Galbūt manote, kad norint sumažinti cholesterolio kiekį reikia visiškai atsisakyti riebalų, tačiau ne visi riebalai yra vienodi.

Dr Sunni sako: „Šaltųjų vandenų žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė, sardinės ir upėtakis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Įrodyta, kad omega-3 sumažina trigliceridų kiekį ir taip mažina širdies ligų riziką."

Riešutai

Kaip ir riebioje žuvyje, riešutuose esantys riebalai gali būti naudingi širdžiai ir sumažinti cholesterolio kiekį. Tačiau gydytoja pažymėjo, kad tokį maistą svarbu vartoti saikingai.

Ankštiniai augalai

Nuo pupelių iki lęšių – ankštiniai augalai gali būti maistingas pakaitalas gyvuliniams baltymams, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų – tokių, kurie padidina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Vaisiai ir uogos

Dr Sunni pastebi, kad vaisiuose, tokiuose kaip obuoliai, apelsinai, vynuogės, braškės ir mėlynės gausu tirpių skaidulų ir antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą.

Daržovės

Daržovės, kuriose gausu skaidulų ir kitų maistinių medžiagų, galinčių sumažinti vaškinės medžiagos kiekį, yra pagrindinė cholesterolio kiekį mažinančios dietos dalis.

Gydytojas rekomenduoja rinktis įvairias daržoves, įskaitant brokolius, morkas, špinatus, lapinius kopūstus ir Briuselio kopūstus.

Avokadas

Dėl gerųjų mononesočiųjų riebalų kiekio avokadai gali sumažinti cholesterolio kiekį dviem būdais: gali padėti padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį ir sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų ir antioksidantų, yra sveikesnė sočiųjų riebalų alternatyva gaminant maistą ar kuriant salotų padažus, pastebi gydytojas.

Sojos gaminiai

Nuo tofu iki sojų pieno – sojos produktuose yra augalinių junginių, vadinamų izoflavonais, kurie gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Juodasis šokoladas

Nors sausainiai ir pyragaičiai paprastai būna pertekę gyvulinių riebalų, kurie jokios naudos kovoje su cholesteroliu neatneša, saikingai valgomas juodasis šokoladas gali būti sveikas skanėstas.

Dr Sunni sako: „Juodasis šokoladas, kuriame yra daug kakavos (70 procentų ar daugiau), gali suteikti antioksidantų ir flavonoidų, kurie gali turėti teigiamą poveikį širdies sveikatai“.