aA
Gera naujiena – makaronus lieknėjantiems valgyti galima, tačiau makaronai makaronams nelygu. Daug kas priklauso nuo to, iš ko jie yra pagaminti ir ką su jais nuveikiate savo virtuvėje, sako mitybos specialistė, tinklaraščio „Sulieknek.lt“ autorė Vaida Kurpienė.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Kaip pasirinkti makaronus?

Rinkdamiesi makaronus parduotuvėje atkreipkite dėmesį, iš kokių miltų jie pagaminti. Pirmiausia jie turėtų būti pilno grūdo, kitaip vadinami visadaliais ar viso grūdo dalių miltais. Pastaruoju atveju į miltus sumalamos visos grūdo dalys: gemalas, apvalkalėlis, kurį dažniausiai vadiname sėlenomis, ir krakmolingas endospermas. Pastarajame yra daugiausia kalorijų, mažiausia naudingų medžiagų.

Ar žinojote, kad suvalgę įprastų makaronų ir viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronų, sotumą jausite skirtingą laiką? Suvalgę vertingesnių makaronų apie maistą imsime galvoti po 3 valandų ar net vėliau, ypač, jeigu skanaujame su šviežiomis daržovėmis, o po įprastinių kvietinių makaronų norėsime užkąsti ar išgerti saldžios kavos vos prabėgus 1,5–2 valandoms.

Antra, pasirinkite vertingesnes kviečių rūšis. Puiku, jei makaronai pagaminti iš kietagrūdžių kviečių (kviečių rūšis, Lietuvoje neauga), kurių vertė didesnė ir glikeminis indeksas žemesnis. Tokie visada bus itališki makaronai, bet jau ir maži lietuvių gamintojai importuoja miltus ir gamina šviežius ar džiovintus viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronus.

Makaronai lieknėjantiems: kokius rinktis ir kaip teisingai išvirti
© Shutterstock

Puikiai tinka ir viso grūdo spelta. Spelta – irgi kvietys, bet kita rūšis. Speltos glitimas karštyje skyla, šis grūdas pagal maistines medžiagas laikomas vertingesniu už įprastinius kviečius. Įdomu, kad kai kurie žmonės, kurie dėl alergijos negali valgyti kviečių, gali valgyti speltą. Tik tą galite daryti pasitarę su gydytoju.

Taigi renkamės viso grūdo speltos arba viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronus.

Kvietinių makaronų alternatyvos ️

Renkantis alternatyvas pirmiausia reikia pagalvoti, kodėl tai darome, nes viso grūdo kietagrūdžių kviečių makaronai – pakankamai geras pasirinkimas. Tačiau būna situacijų, kada dėl tam tikrų ligų reikia vengti glitimo arba kviečių. O kartais galima rinktis kitokius makaronus tiesiog dėl įvairovės. Nuo to priklausys ir jūsų sprendimai.

Tokiu atveju tinka šie makaronai:

  • grikių
  • avinžirnių
  • pupelių
  • sojos pupelių makaronai
  • sorų
  • bolivinės balandos
  • mišiniai
Grikių makaronai
Grikių makaronai
© Shutterstock

Renkantis visada reikia pasižiūrėti detalią sudėtį, nes kartais grikių makaronuose būna 100 proc. grikių, o kartais vos… 20 proc., tokiu atveju likutis – paprasti balti miltai.

Taip pat primenu, kad grūdai visada bus geriau nei makaronai. Pastarieji – tik kartais.

Vengti šių makaronų:

  • ryžių
  • kukurūzų

Šie veikia organizmą panašiai kaip ir kvietiniai makaronai, jei kalbame apie lieknėjimą. Tik jie neturi glitimo, taigi tiems, kas negali vartoti glitimo/kviečių, bet ką tik prabėgo maratoną arba trūksta svorio bei yra greitų angliavandenių poreikis, gali tikti.

Norintiems išvengti uždegiminių procesų, svorio kilimo ir noro užkandžiauti, ryžių ir kukurūzų makaronų reikėtų vengti.

Kaip sugadinti makaronus juos verdant? Ar tikrai tiek laiko reikia virti, kiek parašyta ant pakuotės?

Gaminant makaronus itin svarbu, kiek laiko verdate. Pirmiausia žiūrėkite, kas nurodyta ant pakuotės, nes, priklausomai nuo rūšies, makaronams reikia skirtingo gaminimo laiko. Jei ant pakuotės nurodytas intervalas, pavyzdžiui, 6–8 minutės, rinkitės trumpesnį laiką (6 min. šiuo atveju). Jei nurodyta tik vienas laikas, pavyzdžiui, 8 minutės, atimkite iš nurodyto 2 minutes. Žinoma, jei verdate makaronus, kur nurodyta 2 minutės, tai tiek ir virkite. Šis laiko skaičiavimas tinka, kai makaronus valgysite be padažo, tik pabarstę sūriu ar pagardinę ypač tyru alyvuogių aliejumi.

Makaronai lieknėjantiems: kokius rinktis ir kaip teisingai išvirti
© Shutterstock

Jei planuojate makaronus papildomai keptuvėje patroškinti kartu su šviežiai paruoštu pomidorų ar kitokiu padažu, tuomet iš virimo laiko, nurodyto ant pakuotės, atimkite gaminimo laiką keptuvėje. Juk keptuvėje dar kaitinate ir tokiu būdu makaronus gaminate per ilgai.

Pateikiant ant stalo makaronai turi būti vos kietoki, lyg su plonu siūleliu viduje. Jei makaronai sulipę ar patižę – jie jau pervirė ir tapo koše – greitai pasisavinamais angliavandeniais, t.y. tais, kurie didina mūsų svorį, išbalansuoja hormonus, skatina uždegiminius procesus ir skatina alkį.

Dar keli patarimai dėl virimo:

  1. Virimo laikas skaičiuojamas nuo makaronų įdėjimą į vandenį, o ne nuo pakartotinio užvirimo!
  2. Makaronus dedame tik į verdantį vandenį, puode vandens turi būti apie 3/4 viso tūrio. Pasūdome jau verdantį vandenį, prieš dėdami makaronus.
  3. Kai makaronus išverdate, prieš dėdami į lėkštę ar į keptuvę trumpai nuvarvinkite sietelyje. Jei sietelyje laikysite per ilgai – makaronai sulips.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Paprastai pagaminami grikių blynai – ir sveika, ir skanu (8)

Užteks: 2-3 porcijoms (10-12 mažų blynų) Tešlos ruošimas: 5 min Kepimas: 20 min Iš viso: 25 min

Išmetate pasibaigusio galiojimo maisto produktus? Prieš tai darydami atkreipkite dėmesį į svarbų užrašą ant pakuotės (18)

Nors apie perteklinį maisto produktų vartojimą kalbama vis dažniau, o visuomenė, rodos, darosi...

Citrinos konkurentai: ar žinote, kokios daržovės gausios vitamino C? (14)

Kuriuose vaisiuose yra daugiausia vitamino C ? Išgirdę šį klausimą daugelis žmonių pagalvotų...

Veganų diena išaušo: maistas gali būti skanus ir be mėsos 4 gardžių patiekalų receptai (101)

Jei prieš 40 metų kažkas būtų pasiūlęs paskanauti veganiškos picos ar pyragėlio,...

Patarimai, kaip atpažinti ekologiškus produktus: įvardijo mitus apie ekologišką maistą (6)

Lietuviai vis labiau rūpinasi tuo, ką valgo, tačiau dauguma dar nesugeba parduotuvių lentynose...

Top naujienos

Henrikas Daktaras nenori kalėti iki gyvenimo galo: skyrė teismui emocijų kupiną kreipimąsi (121)

Kauno šešėlinio pasaulio lyderiu anksčiau vadintas Henrikas Daktaras, pravarde Henytė prašo...

Kručinskienė apsisprendė: išsikrausto (119)

Eglė ir Gintaras Kručinskai pagaliau sutiko – išsikraustys į Kauno miesto savivaldybės...

Asfaltuojama prezidentės Grybauskaitės namų gatvė: kainą perpus pasidalino gyventojai ir savivaldybė (181)

Vasarą kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės namų gatvėje vyksta asfaltavimo...

Linas Kojala. NATO: namai – pragarai, be namų negerai (5)

„Pusryčiai su Donaldu Trumpu ir omletas buvo puikūs – juk amerikiečiai už viską...

Paskelbta manekenės Didžiūnaitytės tragiškos žūties ikiteisminio tyrimo pabaiga: 18 tomų medžiagos - 64 asmenų liudijimai (57)

Po beveik pusę metų trukusio ikiteisminio tyrimo procesinių sprendimų teisėtumo kontrolės etapo...

Valdantieji siūlo alternatyvą bankų mokesčiui papildyta Zalatoriaus komentaru (86)

Valdantieji užregistravo siūlymą dėl papildomo pelno mokesčio kredito įstaigoms. Teigiama, kad...

Konservatoriai Skvernelį apkaltino nepagarba Seimui (194)

Nors pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis grįžo į darbą po laikino nedarbingumo, tačiau...

Įvardijo labiausiai paplitusią parazitinę ligą Lietuvoje: užsikrėsti labai paprasta

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ( ULAC ) duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių...

Vieni brangiausių sostinės vaikų darželių: ką ypatingo čia gauna vaikai ir kiek už tai pakloja jų tėvai? (114)

Kad vaikų auginimas kainuoja, niekam ne paslaptis. Ir tiems, kas gali sau leisti daugiau, vaikai...

„Čepkelių nealkoholinė netrauktinė“ laukia verdikto (9)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento ( NTAKD ) atstovai ketvirtadienį vykusiame...