– Viktorija, pasižiūrėjus į Jūsų kuriamą turinį instagrame, akivaizdu, kad Jūs – tikra maisto entuziastė. Kada pradėjote gaminti?

– Kalbant apie maistą, man sunku įsivaizduoti, kaip galima nebūti jo entuziastu. Juk valgome kasdien. Tai, ką valgome, tiesiogiai lemia mūsų fizinę ir emocinę savijautą, o per skonius, tikiu, daugelis patiria naujas emocijas, pažįsta dar neatrastas kultūras. Mano nuomone, tie, kuriems maistas nekelia susidomėjimo, ar kuriems nesinori paragauti ko nors naujo, tiesiog dar neatrado, koks maistas jiems patinka. Kai atras – tai bus raktas į meilės maistui pasaulį.

Viktorija Kordiukova

Kalbant apie mano santykį su maistu, kiek save pamenu, visada buvau alkanas vaikas. Norėdavau valgyti viską: ir kotletus, ir ledus. Visada valgiau ir tebevalgau viską, mėgstu eksperimentuoti ir nebijau ragauti naujų skonių, net jei jie atrodo keisti ir nepažinti. Pati gaminti pradėjau paauglystėje, nes norėjau valgyti ką nors kito, nei tėvų pagaminta. Tad nors ir ta kelionė prasidėjo nuo omletų ir makaronų su šlapenka, meilė maisto gamybai mane lydi iki šiol. Virtuvėje aš atsipalaiduoju, kuriu, turiu laiko savo mintims, o po to dar laukia apdovanojimas – skanūs pietūs ar vakarienė.

– Kodėl nusprendėte dalytis receptais socialiniuose tinkluose? Kuo Jūsų kuriamas turinys skiriasi nuo kitų maisto entuziastų?

– Apie dalijimąsį socialiniuose tinkluose niekad per daug negalvojau. Turėjau asmeninę paskyrą, kurioje publikuodavau įvairių patiekalų nuotraukas tiesiog draugams, gal net sau, tačiau kelis kartus sulaukusi klausimo, kodėl nekuriu maisto paskyros ir nesidaliju receptais, nusprendžiau ją susikurti. Pradžioje instagrame vadinausi „Our Daily Bread“ ir komunikavau anglų kalba (buvau ką tik grįžusi iš Londono, tad ir mane sekantys žmonės buvo draugai ir pažįstami iš ten), bet vėliau, auditorijai augant, keitėsi pavadinimas, pradėjau bendrauti lietuvių kalba ir tai darau iki šiol.

„Sourdough“ duona

Nepasakyčiau, kad mano turinys kažkuo išskirtinis. Jis neprilygsta kitoms maisto paskyroms, nes mano tikslas toks, kad mano kuriamas turinys teiktų man džiaugsmą. Aš ne visada turiu energijos kažką pagaminus gražiai nufotografuoti ir aprašyti. Dažnu atveju tiesiog noriu pasigaminti maistą sau ir jį, dar šiltą, skaniai suvalgyti. Mano kuriamas turinys pakankamai buitiškas, publikuojamos akimirkos iš mano gyvenimo virtuvėje ir ne tik.

– Kas yra sourdough duona? Kuo ji skiriasi nuo paprastos duonos? Ar šią duoną valgyti sveika? Kokia yra jos sudėtis? Kodėl nusprendėte ją kepti?

Sourdough duona – tai tūkstantmečius menanti natūralaus raugo duona, kuriai iškepti reikia tik trijų ingredientų: miltų, vandens ir druskos. Jai kepti auginamas raugas, kuris ir įvykdo visą magišką procesą, išpūsdamas tešlą į gražų apvalų kepalą. Raugo duona mums, lietuviams, toli gražu ne naujiena, bet ši duona skiriasi nuo mums įprastos, nes yra šviesi, kvietinė, nors galima maišyti ir skirtingų grūdų miltus.

Raugo duona yra sveikesnė nei duona, kepta su pramoninėmis mielėmis. Natūralūs fermentacijos procesai suskaido mums sunkiau virškinamas medžiagas iš grūdų ir duoną paverčia draugiškesne mūsų virškinimo sistemai. Be to, kaip ir bet kuriame kitame raugintame patiekale, joje yra gerųjų bakterijų.

„Sourdough“ duona

Duoną kepti nusprendžiau todėl, kad būtent šios duonos nebuvo galima nusipirkti Lietuvoje. Gyvendama Londone pirkdavau šią duoną nedidelėje kepyklėlėje ir man ji buvo pats skaniausias valgytas dalykas. Visada norėjau išmokti ją kepti, tad grįžus į Lietuvą ir apėmus nostalgijai griebiausi interneto bei knygų ir viską išmokau. Kepu jau ketverius metus, dar nenusibodo (šypsosi).

– Galbūt esate atradusi tinkamų pagardų šiai duonai? Pavyzdžiui, sourdough duona su aguonomis. Gal yra dar kokių alternatyvų? Gal galite pasidalyti duonos receptu?

– Į duoną galima įmaišyti ką tik norisi: sėklas, riešutus, žoleles, sūrį, kumpį, kakavą – ribų nėra! Aš labai mėgstu į tešlą įmaišyti linų sėmėnų, taip pat labai skani duona su juodgrūdės sėklomis. Mano feisbuko grupėje „Kasdienės Mūsų Duonos“ kepėjai dalijasi savo duonos kepalais su špinatais, moliūgų tyre, šokoladu, burokėliais. Tereikia turėti idėją ir paeksperimentuoti. Na, o pats geriausias pagardas prie jau iškeptos duonos – sviestas ir druska.

„Sourdough“ duona

Receptų yra daugybė. Iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo labai paprasta – sumaišome miltus, vandenį, druską, palaikome ir kepame, tačiau šios duonos esmė slypi procese, jos rauge, temperatūroje, kepimo laike, miltų pasirinkime… Duonos receptu su visa eiga žingsnis po žingsnio dalijuosi savo instagramo paskyroje @viktorijakord, highlights skiltyje yra ilgas video procesas, kuriame viskas paaiškinta itin išsamiai. Be to, gausybė informacijos glūdi mano įkurtoje feisbuko grupėje „Kasdienės Mūsų Duonos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)