Apie ką pagalvoti iš anksto

Jei norite, kad jūsų iškyla būtų tobula, o ne spontaniškas sustojimas pavalgyti, skirkite laiko jai pasiruošti. Visada geriau yra namuose ruoštas maistas, nei tai, ką rasite pakelės parduotuvėje. Pasiimkite šviežių daržovių, vaisių, gardžių sezoninių uogų, pyragą ar sumuštinių. Ilgiau pabuvus gamtoje net patys nevalgiausi vaikai mielai valgo ar bent jau pasičiumpa uogų ar vaisių.

„Jei iškylausite ne vieni, o su draugais, galite sugalvoti iškylos temą ar užduotį. Pavyzdžiui: iškylų pyragai, maistas tik žalios ir raudonos spalvos, vėrinukai ar pan. Patys nustebsite, kokie galite būti išradingi, kai reikia kažką padaryti pagal užduotį.

Jei iškylausite kartu su vaikais, būkite pasiruošę, kad gali tekti atlaikyti ir „nuobodu“ bei „čia nėra ką veikti“ niurnėjimą. Tad būkite išradingi ir pasiruošę keletą minčių iš anksto: tyrinėkite augalus, paukščius, statykite akmenukų piramides, fėjų pilis iš pagaliukų, svajokite stebėdami debesis. Prisiminkite savo vaikystės žaidimus – tiks net ir visų gerai žinomos ir mėgstamos gaudynės, slėpynės, žiedo dalinimas, „Bulvė“. Galite įsirašyti specialių programėlių padėsiančių atpažinti gyvūnų balsus, ieškoti išskirtinių bei įdomių vietų. Iškyloje gali praversti ir kompasas, žemėlapis, žiūronai. Juk „ieškoti“ lobio mėgsta visi. Jei norėsite pajudėti, nepamirškite kamuolio, badmintono rakečių, smegenų pramankštinimui – stalo žaidimų („Alias“, „Uno“, „Kris Kros“). Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, tai gali būti naujų atradimų metas.
Tačiau nepamirškite, kad iškylaudami gamtoje esate svečiai, tad nešiukšlinkite ir neterškite. Būtinai apgalvokite, kur dėsite likusias šiukšles (tam užtenka iš anksto pasiruošti keletą šiukšlių maišų ir šiukšles rūšiuoti atokiau įrengus atliekų punktą), ir jokiu būdu nepalikite jų iškylos vietoje, o išsivežkite su savimi. Iškylos vietą palikite tokią, kaip radote, arba švaresnę.

Ir žinoma, nepamirškite įamžinti smagių akimirkų prisiminimams. Šaltą žiemą vakarojant prie židinio bus smagu prisiminti prabėgusią vasarą ir aptarti ateinančios vasaros planus.

Maistas – ką imti?

Kai kalbame apie iškylą, be abejonės visiems aišku, kad veiksmas suksis apie maistą. Tad nepatingėkite apgalvoti šio klausimo iš anksto ir pasiruošti. Nes skanus maistas yra užprogramuota iškylos sėkmė.

Taisyklė iškylos maistui labai paprasta – minimalus ir išradingas! Ir tam geriausiai tinka vieno kąsnio užkandžiai. Rinkitės lengvus, gaivius patiekalus, jūsų tikslas – smagus laikas su draugais ir artimaisiais, o ne parsivalgymas.

Jei naudosite kepsninę, būkite išradingi: nebūtina kepti įprastas dešreles, tiks ir greitai iškepanti mėsa – vištiena, kalakutiena. Jei nevalgote mėsos, ant grotelių arba folijoje kepkite kukurūzus, saldžiąsias bulves, baklažanus, taip pat – baltą sūrį, daržoves, ar net vaisius (arbūzus, persikus, ananasus).
Pasirūpinkite daržovėmis: vyšniniais pomidorais, mažais agurkėliais. Galite paruošti salotas stiklainiuose iš anksto, tik neužpilkite padažu, nes salotos praras savo traškumą ir išvaizdą. Padažu užpilsite prieš pat valgant. Jei ir nekepsite kepsnių, daržovės gamtoje labai tinkamas ir mėgstamas maistas. Jos tiks su sumuštiniais, vienos ar su padažais, humusu. O kepsnius gali pakeisti namuose pasigamintas mėsos pyragas, daržovių keksiukai ar sumuštiniai.

Pasiimkite duonos traškučių, duoniukų. Prie jų puikiai tiks įvairios užtepėlės, geriausiai pasigamintos iš anksto jūsų pačių.

Gėrimų paimkite pakankamai – daugiau pajudėjus gamtoje, ypač kaštą vasaros dieną norėsis atsigaivinti.

Pagalvokite apie vaikų meniu. Kartais tereikia tiesiog suteikti įprastiniams patiekalams kitą veidą ir tam visada lengvai pasitarnauja iešmeliai, dėžutės „pasidaryk pats“ galimybė.
Venkite greitai gendančių produktų, įvairių kremų, mišrainių ir padažų su majonezu, atsargiai ir su jūros gėrybėmis.

Ko gali prireikti iškylai:

* Iškylos patiesalas. Rinkitės tą kuris jums pats mieliausias. Geriausiai, kad jis būtų su neperšlampamu sluoksniu, tuomet net ir neseniai praūžęs lietus ar vakaro rasa nesutrukdys iškylos planų.

* Įvairios pagalvės. Jeigu turite galimybę pasiimti daugiau daiktų, jos tiesiog būtinos, nes puikiai pasitarnaus, jeigu sugalvosite patogiai prisėsti ant žemės, prigulti ar atsiremti į medžio kamieną.

* Šaltkrepsis – turint jį, jūsų patiekalų meniu gerokai prasiplės, nes galėsite nebijoti, kad maistas karštą vasaros dieną suges ar praras savo išvaizdą. O gėrimai bus visada šalti ir gaivinantys.

* Apgalvokite ir indų klausimą: ar tikrai jų reikia, gal viską galima pasiruošti iš namų, taip, kad būtų patogu valgyti rankomis? Jei be indų negalite išsiversti, tuomet rinkitės daugkartinius indus bei įrankius, įvairias maisto dėžutes ir stiklainius. Nebūtina pirkti brangiai kainuojantį iškylos rinkinį – galima susikomplektuoti savo iškylos rinkinį iš rečiau naudojamų indų.

Mano patys mįgstamiausi ir labiausiai pasiteisinę receptai:

Pyragėliai su špinatais ir rikota

12 pyragėlių pagaminti reikės:
250 g rikotos sūrio
200 g šviežių špinatų
3 kiaušiniai
1 nedidelis kiaušinis aptepimui
1/2 šaukštelio džiovintų krapų
100 g fetos sūrio
2 lakštai šaldytos sluoksniuotos tešlos
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

* Fetos sūrį pertrinkite šakute ir sumaišykite su rikota, kiaušiniais bei krapais. Pagardinkite pipirais, druska ir įmaišykite špinatus.
* Tešlos lakštą švelniai pakočiokite ir padalinkite į 6 kvadratėlius.
* Tešlos kvadratėliais išklokite keksiukų formos dugną.

* Tolygiai paskirstykite įdarą duobutėse.

* Sujunkite 4 tešlos kampučius uždengdami įdarą, ir suspauskite juos. Lengvai aptepkite kiaušinio plakiniu.
* Kepkite 180C laipsnių temperatūroje apie 20 -25 minutes, kol taps auksinės spalvos ir išsipūs.
* Leiskite atvėsti 10 minučių, išimkite iš formos ir patiekite.

Skanaus!
Kriaušių ir „Bri“ sūrio tarta

Kadangi mano patiekaluose kriaušės dažniausiai būna desertuose, tai šįkart nusprendžiau, kad gaminsiu ne desertą, o ką nors, kas tiks vakarojant prie filmo. Tad teliko tik pasitelkti fantaziją ir truputį palaukti rezultato.

O rezultatas nustebino gerąja prasme, nes kriaušė kartu su rozmarinu ir „Bri“ sūriu suskambėjo labai prabangiai. Jei mėgstat saldžius, net ir rimtus patiekalus, drąsiai gaminkit šią tartą ir pusryčiams ar lengvai vakarienei.

Ingredientai:

1 sluoksniuotos tešlos lakštas
70 g „Brie“ sūrio
1 vidutinė kriaušė
2 šakelės šviežio rozmarino (skanu ir su čiobreliu)
Muskato riešuto
Cinamono
1 v. š. agavų sirupo
1 kiaušinio trynys (aptepimui)
1 š vandens

Gaminimas:

1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite šaldytuve per naktį arba bent kelios valandos iki gaminimo.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
3. Tešlos lakštą dėkite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir lengvai pakočiokite. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
4. Tešlos lakšto vidų subadykite šakute palikdami maždaug 3cm rėmelį.
5. Supjaustykite „Brie“ sūrį plonais griežinėliais. Kriaušę taip pat supjaustykite plonais griežinėliais ir pašalinkite sėklas.
6. Išdėstykite sūrį ir kriaušes „rėmo“ vidury, palikdami kraštą neuždengtą. Pabarstykite rozmarinais, muskato riešutu ir cinamonu. Apšlakstykite agavų sirupu.

7. Išplakite kiaušinio trynį su vandeniu ir šepetėliu aptepkite likusį neuždengtą rėmelį.
8. Kepkite maždaug 20 minučių, kol „rėmelis“ gražiai išsipūs ir paruduos.
9. Patiekite dar šiltą.

Skanaus!

Štrudelis apsimetėlis arba greitas obuolių pyragas

Jis labiau primins austriškąjį štrudelį, nes nusprendžiau, kad rikota ir obuoliai nelabai draugauja. Bet obuoliai labai skaniai dera su cinamonu, migdolais ar rome mirkytomis razinomis. Taigi viskas kaip ir su vyšnių ar slyvų pyragais – greitai ir skaniai.

Jums reikės:

0,5 kg obuolių
70 g cukraus
1 šaukšto citrinų sulčių
1 šaukštelio cinamono
1 kiaušinio aptepimui
Pakuotės sluoksniuotos bemielės tešlos
Cukraus pudros apibarstymui.

Jei norite prabangesnio varianto galite obuolių masę paskaninti pakepintais džiūvėsėliais – jie priduos paslaptingo traškumo (80 g maltų džiūvėsėlių + maždaug 50 g sviesto). Arba rome mirkytomis razinomis ( 50 g razinų +3 šaukštai romo (galima keisti brendžiu arba vandeniu)). Tiks ir migdolų drožlės (apie 50 g) ar apelsino žievelės. Žodžiu viskas pagal Jūsų fantaziją ir norus.

Gaminimas:

* Obuolius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, sudėkite pasirinktus priedus.

* Atšildytą tešlą truputį pakočiokite į visas puses. Per vidurį dėkite įdarą ir viską gražiai sulankstykite(žr. nuotraukas). Viršų aptepkite kiaušinio plakiniu.

* Kepkite apie 25 min. iki 180 C įkaitintoje orkaitėje.

Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra. Labai skanu su vaniliniais ledais!

Skanaus!