Pomėgis gaminti atsirado vaikystėje

Berta pasakoja, kad vaikystėje ji dažnai kartu su tėvais gamindavo ir sukiodavosi virtuvėje – tuo metu tai buvo mėgstamiausias merginos užsiėmimas. Tačiau paauglystėje meilė maisto gamybai išgaravo, mat viena iš Bertos pareigų vasaros atostogų metu buvo kasdien gaminti pietus ar vakarienę.

„Tuo metu man atrodė, kad niekada nebepamilsiu maisto gaminimo – maniau, kad tai pati nuobodžiausia pareiga ir nuobodžiausias reikalas. Bet iš tiesų, esu labai dėkinga tėvams, nes per tą laiką tikrai daug išmokau, o ir iškeliavus studijuoti nebuvo problemų pačiai pasigaminti, tikrai nereikėdavo tėvams dėti paruoštų lauknešėlių ar galvoti, kur nueiti pavalgyti“, – prisimena Berta.

Malonumas gaminti maistą atgimė pradėjus gyventi su būsimu vyru, kai drauge ėmė ruošti vakarienes ir dažniau leisti laiką virtuvėje.
„Pajaučiau, kad noriu virtuvėje sukiotis dažniau nei įprastai, kad man patinka atrasti naujus skonius, išbandyti naujus patiekalus. Pamažu namai vis dažniau pradėjo kvepėti pyragais, vis dažniau išbandydavau kažką naujo, grįžo įkvėpimas eksperimentuoti virtuvėje“, – sako tinklaraštininkė.

Grįžusi aistra maisto gaminimui paskatino sukurti tinklaraštį ir dalintis idėjomis su kitais – taip gimė jau 10 metų gyvuojantis tinklaraštis „Cukrinis avinėlis“. Pamažu jis tapo pagrindine Bertos veikla – čia ji dalijasi receptais ir juos fotografuoja, o taip pat kuria turinį įvairiems prekės ženklams.

Virtuvėje eksperimentuoja kartu su dukra

Prieš beveik 8 metus, gimus dukrai Adelei, pradėjo keistis ir Bertos tinklaraščio turinys – atsirasdavo vis daugiau mamiškų temų. Laikui bėgant gimė atskira tinklaraščio rubrika „Mamos pasaulis“, kur Berta pasakoja apie savo ir dukros nuotykius, keliones, patarimus.

Bertos tinklaraštyje nestinga įrašų apie keliones su šeima. Mergina dalijasi įspūdžiais ir pamatytais vaizdais iš įvairių pasaulio vietų, o svarbiu akcentu tampa ir dukra – Berta visuomet apgalvoja, kokios vietos ar veiklos būtų įdomios Adelei. Nors šeimyna mėgsta lankytis svetur, tačiau stengiasi atrasti įdomių vietų ir Lietuvoje.
„Nors labai smagu atrasti kitas šalis, bet ypač man patinka keliauti Lietuvoje – kaskart vis nenustoju žavėtis, kiek daug gražių ir dar neatrastų vietų mes turime, kiek daug galima pamatyti ir patirti“, – teigia ji.

Tinklaraštyje gausu idėjų ir mažiesiems valgytojams: kūdikiams čia yra tyrelių receptų, o vaikams Berta sugalvoja smagius užkandžius, iš maisto sudėliodama gyvūnus.

Dukra pakeitė ne tik Bertos tinklaraščio turinį, bet ir kasdienybę virtuvėje. Mergina pasakoja, kad dažnai įtraukia dukrą į gamybos procesus ir drauge jos išbando naujus skonius.

„Man pasisekė, kad Adelė nuo pat mažens nėra išranki valgytoja, tad dažniausiai gaminu visai šeimai kartu. Adelė dažnai įsitraukia į maisto gaminimą drauge su manimi, tad ir pati ką nors pasiūlo, išbandome įvairias idėjas drauge, taip kartu atrasdamos naujus skonius. Manau, labai svarbu gaminti drauge su mažaisiais, nes taip jie pradeda kitaip žiūrėti į maistą, yra linkę daugiau išragauti, nebijo naujų skonių“, – tvirtina Berta.

Maisto gaminimas – kūrybiškas užsiėmimas
„Nors labai mėgstu, kai namai pakvimpa kepiniais ir pasipuošia miltų debesimis – savaitgaliais dažnai tai nutinka – bet pati mėgstu valgyti labiau nesaldžiai, tad ir gaminti nesaldžius patiekalus man įdomiau. Mėgstu gaminti įvairius užkandžius, troškinius, sotesnius patiekalus“ – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Dažnai įkvėpimo Berta semiasi iš knygų, žurnalų ir įvairių tinklaraščių. „Šiuo metu internetas yra pilnas receptų, tad paprasta sugalvoti, ką gaminti, įvedus vieną ar kitą ingredientą į paiešką – belieka tik išsirinkti, kas tą akimirką patiktų“, – sako ji.
Tačiau eksperimentuoti virtuvėje mergina mėgsta ne ką mažiau. Nors daugeliui mažas produktų pasirinkimas namuose tampa galvos skausmu, Bertai tai – malonus iššūkis.

„Man labai patinka, kai turiu ribotą produktų pasirinkimą namuose ir turiu iš jų sugalvoti, ką pagaminti šeimynai – dažniausiai tokiu atveju gimsta vieni skaniausių ir netikėčiausių atradimų“, – tvirtina receptų kūrėja.
Tiesa, mergina yra sukaupusi nemažai receptų, kurie šeimoje keliauja iš kartos į kartą, bet su jais Berta neeksperimentuoja – gamina taip, kaip gamino mama ar močiutė.

Maisto tinklaraštininkė teigia neturinti griežtų taisyklių maisto gamyboje ir dažnai gamindama pasitelkia kūrybiškumą.
„Maisto gaminimas gali būti labai kūrybiškas užsiėmimas, tad kuo mažiau taisyklių, tuo geriau. Bet man svarbu, kad produktai, iš kurių gaminu, būtų kokybiški, taip pat patinka, kai virtuvėje nereikia per ilgai užsibūti, patinka greiti, skanūs, bet kartu ir maistingi patiekalai“, – aiškina pašnekovė.

Berta dalijasi greitai pagaminamu užkandžiu, kuris puikiai tiks ir tiems atvejams, kai šaldytuve netikėtai pasibaigė produktai – prireiks tik bulvių, bulvių krakmolo, miltų, kiaušinio, sūrio ir džiūvėsėlių.

Bulvių kamuoliukai su sūriu

Ingredientai:

• 600 g bulvių;
• 2 kiaušiniai;
• 3 valg. š. bulvių krakmolo;
• ½ puodelio miltų;
• Žiupsnis druskos;
• 100 g tarkuotos mocarelos arba 100 g „Guodos“ sūrio;
• 100 g džiūvėsėlių;
• Saulėgrąžų aliejus kepimui

Gaminimo eiga:

1. Bulves nuskutame, nuplauname, smulkiau supjaustome ir išverdame. Paliekame atvėsti.
2. Atvėsusias bulves sutriname grūstuve arba šakute. Įmušame vieną kiaušinį, beriame miltus, bulvių krakmolą, šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišome.
3. Formuojame kamuoliukus, į kurių vidų dedame po gabalėlį „Guodos“ sūrio arba beriame tarkuotos mocarelos.
4. Kamuoliukus apvoliojame miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose.
5. Gerai įkaitiname aliejų ir jame kepame kamuoliukus. Patiekiame juos su mėgstamu padažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją