Iki kito sezono viską suvalgo

Monika Mingailienė mielai sutiko pasikalbėti ir papasakojo, kad prieš beveik trejus metus su vyru nusipirko seną sodybą Šilalės rajono kaime.

Dalį senų vaismedžių paliko, tačiau iš esmės įkūrė naują sodą, kuriame dabar auga obelys, kriaušės, vyšnios, trešnės, graikiniai ir lazdyno riešutai (riešutų dar negreit bus), aronijos, šilkmedis, karenkos ir kt.
Pora įrengė ir uogyną, tad skanauja aviečių, braškių, žemuogių, gervuogių, skina vynuoges, serbentus, agrastus, mėgaujasi sausmedžio uogomis. Monikai tik dar trūksta – jau netolimoje ateityje jų bus – ir šaltalankių, nes iš šių daug vitaminų turinčių uogų galima išvirti nuostabaus skonio uogienę.

Mingailių daržiuke auginamos įvairiausios daržovės, šiltnamyje – pomidorai.

„Su vyru auginame 4 mokyklinio amžiaus vaikus, trys iš jų – paaugliai, tad maisto reikia tikrai nemažai. Man malonu ruošti maistą šeimai, kuri vertina darbą. Mėgstu sodo ir daržo gėrybes konservuoti – kasmet konservų priruošiu tikrai daug. Mums belieka nusipirkti mėsos, aliejaus, kruopų, miltų, duonos. Nors ateityje planuoju namuose ir duonelę kepti, kad jos nuolat turėtume šviežios, šiltos, minkštos“, – pasakoja šilališkė.

Ir nors internete pasidalytoje nuotraukoje konservų kiekis – įspūdingas, Tai – tik per šiuos metus paruoštos gėrybės.

„Kiek tiksliai yra stiklainėlių, neskaičiavau. Konservuoju tai, ką užauginame, – viską mūsų šeima sunaudoja iki kito sezono įvairiausių gėrybių“, – tikina daugiavaikė mama.

Dvi taisyklės

Konservuodama Monika laikosi tam tikrų taisyklių.

„Visų pirma, gėrybes dedu tik į 0,5 litro stiklainius. Šio dydžio stiklainiukai mūsų šeimai yra patogiausi. Atidarai ir suvalgai per kartą. Jei pritrūksta, imi kitą. Tokiu būdu stengiamės, kad neužsiliktų šaldytuve truputis agurkų, truputis uogienės, truputis pomidorų. Vienam kartui pusė litro konservų – geriausias sprendimas“, – iš patirties sako Mingailienė.

Antra taisyklė: ruošiantis konservavimo sezonui visų stiklainiukų senas etiketes nušveičia – tuomet ir patiems maloniau tokį stiklainį paimti.

„Nepatinka matyti seną etiketę, tarkime, „pomidorų padažas“, o viduje rasti braškių uogienę. Stiklainiai būna kruopščiai išplaunami, o dangtelius visada naudoju naujus, spalvingus, dažniausiai atitinkančius paruošto stiklainio turinį. Užsukus dangtelį ant stiklainio priklijuoju ranka rašytą etiketę, pvz., „Braškių uogienė 2023 m.“, – dalijasi.

Nuo uogienių iki mišrainių

O uogienių Mingailių sandėliuke galima rasti pačių įvairiausių, kurios tinka prie blynų, naudojamos kepant pyragus ar gaiviam gėrimui ruošti: juodųjų serbentų, obuolienė su cinamonu, braškių, žemuogių, aviečių, rabarbarų, aronijų, vyšnių, agrastų, juodųjų serbentų, raudonųjų ir geltonųjų serbentų miksas.

Iš daržovių Monika ruošia konservus ir mišraine, čia yra: šparaginės pupelės, marinuoti kukurūzai, džiovinti pomidorai alyvuogių aliejuje, pomidorų padažas, marinuoti grybai (jau prasideda sezonas), pomidorai su želatina, patisonai, cukinijos, marinuoti burokėliai, daržovių mišrainė, burokėlių–svogūnų mišrainė, marinuoti česnakai ir svogūnų žiedai, moliūgų–paprikų mišrainė, burokėlių lapai sriubai, traškūs agurkai, gaivios agurkų salotos žiemai, žali pomidorai su svogūnais (lauke auginti nulūžo nuo stipraus vėjo), morkų–grybų mišrainė, troškinti kopūstai.

„Apžvelgdama visus konservus manau, kad daugiausia mano sandėliuke yra agurkų ir pomidorų. Šaldiklyje turime susišaldę petražolių, krapų, svogūnų laiškų, vyro sugautos žuvies, uogų. Kasmet padžioviname obuolių, įvairių vaistažolių arbatoms, kurias geriame su kaimynų dovanotu medumi žiemai“, – kaime nesvetima dalintis.

Žiemą pirmiausia iš sandėliuko lentynų „dingsta“ braškių ir rabarbarų uogienės, šparaginės pupelės, agurkai ir troškinta kopūstų mišrainė. Beje, Mingailių planuose – lauko rūsio statybos, kur būtų erdviau ir atsirastų daugiau lentynų.

Žiemai nepasiruošia, o paskui dejuoja
Teiraujusoi, kaip Monika reaguoja į skeptikų komentarus, kad neverta konservuoti – juk parduotuvėje ir žiemą galima rasti šviežių daržovių, vaisių.

„Taip, yra negatyviai nusiteikusių žmonių, bet čia tik jų nuomonė. Mes viską užsiauginame patys, todėl mums to nereikia pirkti. Šiemet pirmi metai, kai sodyboje pasistatėme šiltnamį ir turime pomidorų, o jų skonio net nepalyginsi su pirktiniais – žiemą parduotuvėje pirkti pomidorai yra tarsi guminiai, beskoniai ir kietomis odelėmis. Mano nuomone, geriau užsiauginti savo ir pasiruošti žiemai negu pirkti beskonius.

O ir vaikams tai puiki edukacija. Manau, šiais laikais dauguma vaiku galvoja, kad daržovės parduotuvėse auga, kad pieną, mėsą irgi prekybininkai gamina. Jie nežino tikros maisto auginimo ir gavimo grandinės, nepažįsta grybų“, – komentarus atremia Monika.

Moteris pastebi, kad žmonės mažiau ir gal net visai nesiruošia žiemai.

„Abu su vyru dirbame, aš – iš namų. Laiko darbams rasti nėra labai sudėtinga, reikia tik norėti. Kadangi daržas, sodas, šiltnamis yra prie namų, nereikia važinėti, tad taip susitaupo laiko. Žinoma, sukuosi kaip voverė rate – kad spėčiau ir padirbti, ir vaikams dėmesio skirti, ir išvykti atostogauti su šeima. Vieną kitą kartą tenka ir panaktinėti, kai būnu suplanavusi suruošti ne vieną ir ne du stiklainius žiemai.

Žinote, kiekvienas gyvena savaip – man priimtina žiemai pasiruošti, nnei vėliau dejuoti, kaip viskas brangu ir blogai, kai tiesiog tingima užpakalį nuo sofos pakelti“, – skeptikams atsako Monika.

Trys receptai žiemai

Monika dalijasi 3 konservų žiemai receptais.

Kopūstų mišrainė žiemai

Reikės:

2, 5 kg kopūsto
500 g raudonosios paprikos
500 g morkų
500 g svogūnų
150 g cukraus
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinbė acto
1,5 v. š. druskos

Gaminimas:

* Sutarkuoti kopūstus, taip pat ir morkas. paprikas ir svogūnus susmulkinti.
* Viską sumaišyti dubelnyje, supilti likusius ingredientus ir gerai išmaišyti rankomis vis pamaigant, kad kopūstai suminkštėtų ir išsiskirtų sultys.
* Paruoštą mišrainę sudėti į stiklainius ir laikyti šaltoje vietoje.

Džiovinti pomidorai žiemai

Reikės:

1,5 kg pomidorų
alyvuogių aliejaus
česnakų
raudonėlių
čiobrelių
bazilikų
maltų juodųjų pipirų
maltų baltųjų pipirų
druskos
garstyčių grūdelių

Gaminimas:

* Pomidorus supjaustyti puselėmis, ketrvirčiais arba apskritimais. Juos sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pabarstyti druska, pipirais, pašlakstyti aliejumi, išdėlioti česnakus.
* Pomidorus kepti orkaitėje 140 laispnių temperatūroje apie 4–5 valandas.
* Džiovintus pomidorus sudėti į stiklainį, kuriame ant dugno paberti garstyčių grūdelių. O tarp pomidorų įdėti česnako, žolelių. Jei megstate, galima įdėti ir sūrio.
* Viską užpilti alyvuogių aliejumi.
* Norint išsaugoti žiemai pomidorus užpilkite verdančiu aliejumi.

Pomidorai su želatina

Reikės:

1 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
1 a. š. acto
2 a. š. želatinos
pomidorų
svogūnų

Gaminimas:

* Į 0,5 l stiklainius sluoksniais dėti pomidorus ir svogūnus. Ant viršaus suberti cukrų, druską, aliejų ir nebrinkintą želatiną.
* Stiklainius užpilti verdančiu vandeniu. Sudėti stiklainius į puodą, kurio dugne patiestas rankšluostis ir pripilti vandens. Kaitinti 20 minučių.
* Užsukti dangteliais ir atvėsusius nešti į rūsį.

Traškūs agurkai

Reikės:

1 kg agurkų
200 g cukraus
100 ml acto
10 skiltelių česnako
5 v. š. alyvuogių aliejaus 1 v. š. druskos

Gaminimas:

* Agurkus nuplauti, supjaustyti griežinėliais. Užberti druskos ir palikti 2 valandoms.
* Į agurkus sumesti nuluptus česnakus, suberti cukrų, supilti aliejų. Išmaišyti, kad nesijaustų cukraus.
* Tada supilti actą ir palikti dar 2 valandoms.
* Agurkus sudėti į stiklainius ir užpilti susidariusiu skysčiu. Laikyti vėsioje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)