Pasak šefo, nuo tos, kokia gardžiuodavosi jo klientai Londone, šioji skirsis tik tuo, jog joje nebus vieno ingrediento. Tokia akcija Panevėžio socialinių paslaugų centras tikisi surasti sunkumų patiriančių potencialių klientų.

Pamaitins daugiau nei šimtą

Prieš metus ieškoję elgetaujančiųjų prie miesto prekybos centrų, daliję jiems maisto paketus bei siūlę padėti grįžti į socialų gyvenimą, Panevėžio socialinių paslaugų centro darbuotojai vėl rengiasi į gatvę. Šįkart Nemuno gatvėje, šalia Asmens higienos ir priežiūros paslaugų teikimo poskyrio, įsikūrusio po miesto poliklinikos stogu, trečiadienį varguolių lauks net 60 litrų karštos ir sočios sriubos. Skaičiuojama, kad to turėtų užtekti 120-iai porcijų.

Tokią Londono restorano lankytojams virdavo virtuvės šefu šiame megapolyje dirbęs panevėžietis Evaldas Žaliukas. Dabar jo išvirta ir į pusės litro stiklainius supilstyta sriuba pamaitinti norima tuos, kurie arba nežino apie Panevėžyje teikiamas socialines paslaugas, arba nedrįsta ateiti jų gauti.

Šią sriubos akciją „Pasidalinkime šiluma“ rengiančio Socialinių paslaugų centro vadovė Lina Kazokienė pastebi, kad visuomenėje dar gaji nuostata, jog priimti pagalbą iš šalies nepatogu ar net gėda.

„Taip neturėtų būti. Juk suteikti pagalbą rengiami kvalifikuoti specialistai, tad reikėtų jos ieškoti ir tai daryti nelaukiant, didesnėms problemoms užbėgant už akių“, – teigia L. Kazokienė.

Pagalbą priima ne visi

Per pernykštę akciją ieškant potencialių klientų socialiniai darbuotojai apėjo aštuonių mieste esančių prekybos centrų prieigas. Iš asmenų, su kuriais bendrauta ir kuriems pasiūlyti maisto paketai, Socialinių paslaugų centro klientais tapo vos du. Kiti maisto paketus priėmė, bet kitokios pagalbos atsisakė.

„Dėl elgetaujančių asmenų sulaukiame nemažai skambučių. Būna, skambina politikai, sako, pasiimkit, jūsų žmogus klūpo, prašinėja centų, miestui daro gėdą. Mums tuomet tenka aiškintis, kad tai visų mūsų žmogus, o pagalbos jis kategoriškai nepriima ir tokiu atveju mes nepajėgūs jos įsiūlyti“, – pasakojo L. Kazokienė.

Anot jos, elgeta tampama ne per vieną dieną. Todėl ypač svarbu žmogui suteikti vadinamąją prevencinę pagalbą, kad elgetauti jam nesinorėtų.
Evaldas Žaliukas

„Ir šia akcija, kai dalinsime sriubą, nesitikime į Socialinių paslaugų centrą pritraukti visus, kurie ją valgys. Bet padėję ir keliems žmonėms, padėtume visai visuomenei. Kai žmogus nebekentės, gyvens socialiai, geriau gyventi taps visiems“, – patikino Socialinių paslaugų centro vadovė.

Socialinių paslaugų centre veikia 40-ies vietų Nakvynės namai. Šiuo metu juose glaudžiasi 33 gyventojai, iš kurių – devynios moterys. Vyriausiasis jau įžengęs į aštuntą dešimtį, jauniausias – vos sulaukęs pilnametystės. Nakvynės namams vadovaujanti Romantė Jasiūnaitė atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu čia gyventojų skaičius vienodas apskritus metus, net per žiemos šalčius ieškoti pastogės į Nakvynės namus daugiau žmonių nebeužsuka.

Neįpils tik vieno ingrediento

Pasak L. Kazokienės, jau svarstoma ir apie kalėdines akcijas. Ketinama kviesti panevėžiečius drauge su Nakvynės namų gyventojais kepti kūčiukų, kalėdinių skanėstų ir taip dalintis bičiulyste. Bet tai bus po poros mėnesių. O dabar sumanę sriubos akciją, Socialinių paslaugų centro darbuotojai kreipėsi į mieste veikiančius Šv. Juozapo globos namus. Juose jau keturis mėnesius dirba buvęs vieno Londono restorano virtuvės šefas, kulinarijos mokslus ten baigęs panevėžietis Evaldas Žaliukas.

Šių globos namų virtuvė jau pagarsėjo Panevėžyje kaip gaminanti restorano lygio patiekalus. Tad Socialinių paslaugų centras rytoj kvies gatvėje skanauti Šv. Juozapo globos namų virtuvės šefo sriubos.

„Iš tiesų mane pavadino pernelyg skambiai, nes virtuvės šefai būna tik restoranuose. Tačiau globos namų, kuriuose dirbu, gyventojus stengiuosi maitinti restorano lygio maistu. Tokio pat lygio prancūziška sriuba iš trintų bulvių ir porų pamaitinsime ir ateisiančius į Socialinių paslaugų centro rengiamą akciją. Galbūt bus tik vienas skirtumas – prancūzai tokią sriubą verda su vynu, mūsų pagamintoje vyno nebus“, – paaiškino E. Žaliukas.
Evaldas Žaliukas

Pasak jo, sriubai reikalingų bulvių ir porų parūpino Socialinių paslaugų centras, o sriubą virs Šv. Juozapo globos namų virtuvės kolektyvas. Labdaros valgykloje kaip restorane Šv. Juozapo globos namams vadovaujantis Patrikas Skrudupis teigė, jog įdarbinus E. Žaliuką restorano lygio sriubą valgo ir varguoliai, ateinantys į jiems skirtą „Betliejaus“ labdaros valgyklą. Jiems kasdien išverdama po penkias dešimtis porcijų sriubos, pridedama ir sočios košės.

„Paprastai sulaukiame tiek valgytojų, kiek pagaminama porcijų. Jei jų ateina daugiau, porcijos būna mažesnės, jei visi nesusirenka – atėjusiems maisto pasiūloma daugiau“, – teigė P. Skrudupis.

Anot jo, labdaros valgykloje vargstantieji maitinami iš lėšų, kurias skiria Savivaldybė, kurių gaunama iš Šv. Juozapo globos namų bičiulių, gyvenančių JAV, ir iš produktų, dovanotų ūkininkų bei kitų geradarių.