Dar vaikystėje užgimusi meilė maistui

Kotryna Stankuvė įvairiais receptais savo Instagram paskyroje dalijasi jau trejus metus. Ji pasakoja, jog gaminti pradėjo dar būdama maža, o ypatingas dėmesys buvo skiriamas saldumynams. Tačiau tikrąją meilę kokybiškam ir geram maistui „užsiaugino“ su laiku.

„Mano mama turėjo ir vis dar turi savo mokyklos receptų sąsiuvinį, tad dažniausiai versdavome jo puslapius ir rinkdavomės receptus. Tas sąsiuvinis – tikras lobynas! Ten – ir legendiniais jau tapę tortai, ir skruzdėlynas, traškūs vafliai bei daugybė kitų mylimų receptų. O meilė maistui – ji visuomet buvo kažkur manyje. Studijų metais, kai teko pradėti nuolat gaminti sau pačiai, atsirado noras ir eksperimentuoti. Užtrukau kelerius metus, bet dabar jau esu išsigryninusi: kokybiški švieži produktai ir ramus laikas virtuvėje yra tai, kas maisto ruošą paverčia maloniu ir kokybišku laiku. O tikroji meilė maistui atėjo būtent su šiuo supratimu “, – sako K. Stankuvė.

Savo dienos neįsivaizduoja be trijų dalykų

Kotryna sako, kad savo dienos neįsivaizduoja be rytinio kavos puodelio. Kavą geria ne dėl jos funkcijos, o dėl skonio ir malonumo, kai rytais gali niekur neskubėti ir skirti sau ramias dešimt minučių.

Taip pat neįsivaizduoja savęs be gausybės daržovių. Žinoma, priklauso nuo patiekalo, bet net ir valgydama makaronus pašnekovė stengiasi šalia pasiruošti dubenį daržovių.

Ir galiausiai – be ko nors saldaus: tai gali būti sauja uogų ar obuolys su riešutų sviestu, o gali būti ir bandelė ar riekė duonos su šokoladiniu kremu.

Samdomą darbą iškeitė į tinklaraščio kūrimą ir naminę duoną

Šis sprendimas, kaip pasakoja maisto tinklaraštininkė, brendo gana ilgai ir nepaisant abejonių Kotryna ryžosi pokyčiams.

„Mintis apie užsiėmimą tik sava veikla širdyje brendo jau porą metų, bet vis ieškodavau pasiteisinimų ir saugumo – fiksuotas atlyginimas samdomame darbe, aiškios darbo valandos, galimybė ramiai atostogauti ir turėti laisvus savaitgalius – juk daug saugesnis gyvenimo būdas. Ryžausi gąsdinantiems pokyčiams, kai supratau, kad darbas tapo visiškai nemielu, buvo sunku keltis kas rytą ir atrodė, kad kiekviena kūno ląstele jaučiau, kad einu prieš savo vertybes ir dirbu visai ne tai, ką norėčiau,“ – teigia tinklaraščio „Ko nors skanaus“ kūrėja.

Nutarusi paliki samdomą darbą, Kotryna visą savo laiką nutarė skirti kvietinės raugo duonos (angl. sourdough) gamybai. Ją kepa tiek klasikinę, tiek su įvairiais priedais – sėklomis, sūriu, jelapenu, alumi. Duoną pradėjo gaminti vos tik prasidėjus karantinui, kai atsirado laiko senai svajonei įgyvendinti. Pasak jos, susižavėjimas duonos skoniu ir tekstūra gimė nuo pirmojo kepalo ir pamažu maisto tinklaraštininkė prisijaukino kitus raugo kepinius.

Kepinių gaminimo procesu Kotryna pradėjo dalytis savo Instagramo paskyroje, tad sekėjai vis išsakydavo norą įsigyti duonos. Tačiau beveik metus Kotryna to nedarė, kol galiausiai nusprendė, kad verta pamėginti užsiimti šia veikla. Anot jos, mažas raugo kepinių verslas – geriausias jos sprendimas.

„Mano manymu, kol kas viskas sekasi – klientų turiu, nemaža dalis jų sugrįžta. Žinoma, visa tai dar pradžia. Vis dėlto, esmine sėkme vadinu tai, kad nebesėdžiu nemylimame darbe ir galiu užsiimti tuo, kas iš tiesų patinka. Tapo lengviau keltis rytais, esu geresnės nuotaikos, galiu pati planuotis savo laiką. Galiu pasakyti, kad dabar dirbu daug daugiau, saugumo kasdienybėje atrodo mažiau, bet esu žymiai laimingesnė“, – pasakoja Kotryna.

Nors Kotryna kepiniais prekiauja vos kelius mėnesius, pastebi, jog žmonių, besirenkančių rankų darbo natūraliai kildintą duoną netrūksta. „Tikiu, kad vis daugiau žmonių ima vertinti kokybę, lėtai ir su meile gamintą maistą“, – džiaugiasi pašnekovė.

Ko reikia norint išlaikyti normalų kūno svorį

Norint išlaikyti puikią figūrą, dažnai atsisakome riebesnių, daugiau angliavandenių turinčių maisto produktų. Tačiau svarbiausia, sako pašnekovė, laikytis balanso, režimo ir nepamiršti pasimėgauti mėgstamais produktais.

„Patarčiau mažiau sukti galvą dėl kiekvienos bandelės – juk jas valgome dėl malonumo, o ne sveikatinimosi tikslais, tad ir leiskime sau mėgautis. Pati stengiuosi valgyti daug daržovių ir vaisių, į pagrindinius patiekalus įtraukti baltymų šaltinius ir pirkti kokybiškus produktus bei jokio maisto nedemonizuoti. Kai pagrindiniai valgymai subalansuoti, bandelė tarp jų tikrai nieko blogo nepadarys. O duoną apskritai laikau puikiu produktu visavertėje mityboje,“ – sako Kotryna.

Tinklaraščio „Ko nori skanaus“ kūrėja kviečia išsikepti citrininį keksą.

„Esu visiška citrusų maniakė ir neperdedu nė truputį – jis tirpsta burnoje, o sviestiškumą ir saldumą tobulai atsveria citrinų rūgštelė. Rekomenduočiau net ir šventiniam stalui, kuriam gaiva ir lengvumas visuomet labai tinka“, – sako tinklaraštininkė.

Citrininis keksas

Tikrai svarbu, kad produktai būtų kambario temperatūros, tad ištraukite juos iš šaldytuvo anksčiau.

Gaminimo trukmė: apie 50 min. (+60 min. kepimo)

Ingredientai:

* 230 g sviesto (kambario temp.)
* 150 g rudojo cukraus
* 3 kiaušiniai (kambario temp.)
* 230 g kvietinių miltų (120g dėjau viso grūdo speltų)
* 1,5 a.š. kepimo miltelių
* 0,5 a.š. druskos
* 150 g pieno
* 35 g aguonų
* 2 citrinos (ir dar vienos citrinos žievelė)
* 75 g cukraus pudros

Gaminame:

* Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (be vėjelio).

* Smulkia tarka nutarkuokite dviejų citrinų žieveles (citrinas prieš tai gerai nuplaukite karštu vandeniu). Trečiąją citriną plonai nuskuskite ir žieveles supjaustykite siauromis juostelėmis.

* Sviestą, cukrų ir tarkuotas žieveles plakite maišytuvu apie 10 min., kol masė taps puri. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart plakite po minutę.

* Įmaišykite pusę miltų, kepimo miltelius ir druską. Supilkite ir įmaišykite pieną.

* Suberkite likusius miltus ir aguonas, maišykite kuo trumpiau.

* Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kekso formą. Kepkite apie 60 min., kol įkišus medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.

* Kol kepa, pasiruoškite glajų. Išspauskite 1,5–2 citrinų sultis (man gavosi 110 g). 40 g sulčių sumaišykite su cukraus pudra ir pjaustytomis žievelėmis, palikite pastovėti.

* Keksui iškepus, jį 10 min. vėsinkite, tada subadykite pagaliuku ir užpilkite likusias citrinų sultis (70 g). Kai visiškai atvės, išimkite iš formos ir apliekite glajumi.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją