Prieš šventišką „Receptų receptai“ laidą pasikalbėjome su „Delfi“ komercijos direktoriumi Jonu Giliu, kuris pasidalijo savo vardadienio šventimo tradicijomis ir papasakojo, be kokių patiekalų tiesiog neįsivaizduojamos Joninės.

„Joninės man yra dviguba šventė, nes švenčiame kartu su mano geriausiu draugu, kurio ir gimtadienis būtent per Jonines. Šia proga iškeliame šventę ir sau, ir draugams. Jonines švenčiame tikrai griausmingai, nes būna ir scena, ir didžėjus, ir palapinių miestelis. Galima sakyti, kad tikras Joninių festivalis“, – besiruošiant Joninėms pasakojo pašnekovas.

Prakalbus apie Joninių tradicijas J. Gilys atvirauja, kad vaikystėje jo vardas jam neatrodė kaip pats geriausias, tačiau augant pradėjo jį vertinti, o kartu ir geriau suprasti Joninių reikšmę. Jis pasakoja puikiai prisimenantis kaip kasmet Joninių naktį eidavo su tėvais ieškoti mistinio paparčio žiedo bei juokdamasis sako, kad tikėjo jo egzistavimu kaip ir Kalėdų Seneliu.

Jonas Gilys

Šiandien paparčio žiedo ieškoti nebereikia, tačiau Jonams tenka ne ką mažiau sudėtinga užduotis – pamaitint didelį būrį jų sveikinti atvykusių bičiulių. „Dažniausiai ši šventė suburia draugus, o kadangi tą vakarą paprastai arba labai lyja, arba būna puikus oras, tenka pagalvoti apie galimybę ir visus suburti bei pamaitinti po stogu, ir lauke. Orai paprastai lemia ir patį šventės planą.

Didžioji dalis patiekalų yra kepami ant grotelių arba gaminami kazane, kuriame gaminame plovą, kopūstienę ar kepsninėje kepame mėsą. Maistas turi būti ne tik skanus, bet ir tikti didelei kompanijai. Paskutinįkart rengdami tradicinę šventę gaminoma plovą. Ir jei per visus metus atsivalgai vištienos, vėliau tikrai nelabai į ją gali pažiūrėti, tad ieškai ėrienos ar kokios kitos skanios mėsos, eksperimentuoji“, – pasakojo J. Gilys.

Pasiteiravus, kas paprastai imasi iniciatyvos gaminti visiems draugams, Jonas prasitarė, jog visuomet atsiranda tų, kurie imasi šios iniciatyvos bei savo firminius receptus pagamina dideliam bičiulių būriui.

„Delfi TV virtuvė“ veikia verslo centre „Vertas“, esančiame Gynėjų g. 16, Vilniuje. Norintieji šioje erdvėje filmuoti savo maisto šedevrus, daryti pristatymus ar kitus renginius, jau dabar gali rašyti el. paštu rinkodara@delfi.lt.

„Delfi TV“ eteryje laidą „Receptų receptas“ galite stebėti kiekvieną šeštadienį 11.00 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją