Primena – šią mėsą svarbu patiekti tik gerai iškeptą

Brigita Baratinskaitė, „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė sako, kad šviežia kiauliena ir vištiena daugeliui yra vieni dažniausių pasirinkimų tiek kasdienėje mityboje, tiek gaminant patiekalus šventėms, pvz., Velykoms. Tik B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad priešingai nei jautieną, avieną ar antieną, kurių iškepimo lygį galima pasirinkti pagal skonį, kiaulieną ir vištieną svarbu patiekti tik gerai iškeptą.

„Tiek kepant orkaitėje, tiek iškylaujant gamtoje ir gaminant ant grilio, svarbu skirti pakankamai laiko, kad kiauliena ir vištiena iškeptų iki galo ir būtų saugi valgyti. Kita vertus, taupantys laiką ir nemėgstantys ilgai plušti virtuvėje, gali rinktis termiškai jau apdorotą mėsą, kurios kepimo laikas yra trumpesnis. Tai ypač aktualu gaminant sultingus kiaulienos šonkaulius, kurie įprastai keptų apie valandą ir daugiau. Tačiau greitesniam ir lengvesniam paruošimui galima rinktis kepimui skirtus ilgai virtus šonkaulius, kuriuos skanu ir saugu valgyti pakepus apie 20 minučių“, – sako B. Baratinskaitė.

Tuo tarpu tiems, kurie mėgsta suktis virtuvėje ir nori patys pasigaminti mėsos patiekalą, bet nesugaišti pusdienio prie puodų, maisto gamybos ekspertė atskleidžia nesudėtingus ir greitus sultingos kiaulienos nugarinės ir aromatingo vištienos pyrago receptus.

Sultinga kiaulienos nugarinė – du kepimo būdai
Nugarinės kepsnys

Reikės:

kiaulienos nugarinės,
svogūno,
7 česnako skiltelių,
druskos,
pipirų,
kadagio uogų (arba kmynų),
šakelės šviežio rozmarino,
5 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

* Nuluptą ir nuplautą svogūną sutarkuokite smulkia tarka, nuluptas česnako skilteles sutrinkite, sugrūskite kadagio uogas, sutrinkite nuskabytus rozmarino lapelius ir viską sumaišykite dubenėlyje su druska, grūstais juodaisiais pipirais bei alyvuogių aliejumi. Prieskonių ir aliejaus kiekį pasirinkite pagal nugarinės dydį – šiuo mišiniu gerai ištrinkite mėsą, susukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve apie 2 valandas.

* Praėjus šiam laikui, didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir ant didelės kaitros apkepkite nugarinę iš visų pusių.

* Kadangi nugarinė nėra labai riebi kiaulienos dalis, neapsiriksite ją kepdami specialioje kepimo rankovėje, kuri neleidžia išgaruoti drėgmei, padeda vienodai paskirstyti temperatūrą ir sumažinti kepimo laiką. Rankovėje sandariai užrištą sprandinę į skardą dėkite taip, kad riebalų sluoksnis būtų viršuje – tirpdami riebalai gersis į mėsą ir suteiks jai dar daugiau sultingumo .

* Orkaitę gerai įkaitinkite – iki 220 laipsnių, dar prieš dėdami į ją nugarinę. Tik po maždaug 15 minučių sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių ir kepkite mėsą maždaug pusantros valandos.

Vištienos pyragas – ir kasdienai, ir šventiniam stalui
Vištienos pyragas

Reikės:
50 g sviesto,
1 smulkiai supjaustyto poro,
1 kg vištienos faršo,
šakelės šviežio čiobrelio (nuskabytų lapelių),
2 lauro lapų,
2 šaukštų miltų,
100 ml baltojo sauso vyno,
300 ml vištienos sultinio,
100 ml riebios grietinėlės,
šaukšto garstyčių,
druskos,
pipirų,
2 kiaušinių,
1 pakuotės (apie 500 g) mėgstamos šaldytos tešlos,
pieno.
Vištienos pyragas

Gaminame:

* Keptuvėje ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą ir berkite susmulkintą porą bei čiobrelio lapelius, vištienos faršą, druskos, pipirų – lėtai kepkite apie 12 minučių.

* Tuomet įmaišykite miltus ir maišydami kaitinkite dar 3 minutes, kol masė taps rupi. Supilkite vyną, užvirkite ir kaitinkite apie 1 minutę, tuomet pilkite sultinį, grietinėlę, dėkite garstyčias ir laupo lapus. Vėl viską užvirkite ir troškinkite apie 10-15 minučių. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, išimkite lauro lapus. Masę palikite atvėsi ir susistovėti bent dvi valandas arba per naktį.

* Atšildykite tešlą ir jos lakštą iškočiokite, kad padengtų pasirinkto kepimo indo dugną bei kraštus. Prieš klojant tešlą, kepimo indą patepkite trupučiu sviesto. Tuomet dėkite vištienos masę ir ją tolygiai paskirstykite. Užklokite viršų kitu tešlos lakštu, užspauskite šonus.

* Kiaušinius išplakite su trupučiu pieno ir plakiniu aptepkite pyrago viršų, jį taip pat subadykite šakute. Dėkite pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180-200 laipsnių ir kepkite 20 minučių. Tuomet vėl aptepkite kepinio viršų kiaušinių plakiniu ir dėkite į orkaitę dar 15-20 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinkite ir ragaukite su gaiviomis salotomis ar šviežiomis daržovėmis.

Kalakutų šlaunelės, įdarytos porais ir mėsa

Kalakutiena yra kiek mažiau riebi nei raudona mėsa, tad dėl šios priežasties ji iškepusi gali būti kiek sausesnė. Kad taip neatsitiktų, Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį į keletą esminių momentų.

„Norėdami išlaikyti mėsą sultingą, būtinai prieš kepant ją įtrinkite augaliniu aliejumi, marinatu ar padažu. Kepant kalakutieną orkaitėje ar ant grilio, svarbu atkreipti dėmesį į jos kepimo laiką ir temperatūrą. Per ilgas kepimas gali mėsą išsausinti ir nebetinkamą vartojimui, todėl labai svarbu laikytis recepte nurodytų rekomendacijų“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ specialistė.

Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia pasigaminti įdarytų kalakutienos šlaunelių, papuošiančių šventinį Velykų stalą.

RECEPTAS
Įdarytos kalakutų šlaunelės

Patiekalui reikės:

2 šaukštų sviesto;
1,2 kg kalakutų šlaunelių mėsos;
1 vnt. poro;
1 vnt. saliero;
2 skiltelių česnako;
1 šaukšto rozmarinų;
750 g šviežių dešrelių;
3 šaukštų petražolių;
1 šaukšto čiobrelių;
3 riekelių batono;
1 vnt. kiaušinio;
100 ml vandens;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Briuselio kopūstams reikės:

500 g šaldytų Briuselio kopūstų;
2 šaukštų sviesto;
50 g kietojo sūrio;
3 šaukštų „Panko“ džiūvėsėlių;
125 g grietinėlės;
druskos ir pipirų pagal skonį;

Keptoms morkoms reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
800 g morkų;
2 šaukštų čiobrelių;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

* Česnako skilteles nulupkite. Porą ir česnaką susmulkinkite mažais kubeliais. Saliero stiebą nuplaukite ir susmulkinkite mažais kubeliais. Keptuvę įkaitinkite ir ištirpinkite sviestą. Porą ir salierą suberkite į keptuvę, maišydami pakepkite 3–4 min. Į keptuvę suberkite česnaką, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies.

* Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir suverskite keptas daržoves. Išimkite iš apvilktų dešrelių mėsą į dubenį, berkite sukapotus rozmarinus ir čiobrelius. Duoną pamirkykite vandenyje, sudėkite į dubenį prie dešrelių mėsos ir viską išmaišykite.

* Ant švaraus stalo paviršiaus dėkite kalakuto šlaunelių mėsą ir padaužykite muštuku. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą paskirstykite tolygiai ant išmuštų šlaunelių mėsos ir susukite. Suriškite medvilniniu siūlu, suvyniokite į aliuminio foliją.

* Kalakutienos suktinuką dėkite į skardą ir įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 1 valandą. Iškeptą kepsnį atvėsinkite, nuimkite siūlą ir supjaustykite griežinėliais.

* Į kepimo indą sudėkite Briuselio kopūstus su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes. Kai Briuselio kopūstai suminkštės, užpilkite grietinėlės, užberkite kietojo sūrio ir „Panko“ džiūvėsėlių, pakepkite, kol gražiai apskrus.

* Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite išilgai 2 cm storio juostelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, pabarstykite kapotais čiobreliais. Šaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 20–25 min.

Skanaus!

Salotos su liežuviu ir daržovėmis

Jautienos ar kiaulienos liežuvis tinka ir drebučiams, ir salotoms, jis puikuojasi įmantriuose vyniotiniuose su krienais bei majonezu. Tradiciškai susiklostė, kad tai šventinis patiekalas, prieš kelis dešimtmečius pelnęs delikateso šlovę ir puošęs daugelio šeimų vaišių stalą.
Mėsos patiekalai

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautienos bei kiaulienos liežuviuose yra mums būtinų B grupės vitaminų, kurie prisideda prie tinkamos nervų, imuninės, širdies ir kraujagyslių sistemų veiklos. Be to, valgydami šį subproduktą gauname ir mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalio, geležies. „Liežuvis turtingas gyvūninės kilmės baltymais, kurių sudėtyje yra visų būtinųjų amino rūgščių, be to, šie baltymai, lyginant su riebesnėmis mėsos rūšimis, lengvai virškinami ir gerai įsisavinami. Beveik nėra skirtumo, kokį liežuvį rinksitės – kiaulės ar jaučio. Pastarasis yra kiek liesesnis, tačiau naudingų medžiagų abiejose mėsos rūšyse yra beveik vienodai“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Prieš didžiąsias metų šventes gaminami tradiciniai, daugelio pamėgti patiekalai, o vienas jų – virtas liežuvis drebučiuose ar su padažu. Komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad kiaulės ar jaučio liežuvį galima dar ir kepti, troškinti, ruošti įvairias salotas.

RECEPTAS
Salotos su liežuviu

Patiekalui reikės:

2 virtų kiaulės liežuvių;
½ nedidelio šviežio kopūsto;
0,5 poro;
1 ilgavaisio agurko;
druskos, pipirų, majonezo – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

* Smulkiai supjaustykite kopūstą, porą – pusžiedžiais, agurką ir liežuvius – juostelėmis.

* Pagardinkite majonezu, druska ir pipirais, išmaišykite.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją