14
Kitas

Gardžiausios spurgos

– Išvertus iš anglų k. jūsų tinklaraščio pavadinimas reiškia maistą sielai. Kodėl toks pavadinimas?

– Gyvenime turiu du hobius, tai yra žvejyba ir maisto gaminimias. Gamindama maistą bei žvejodama ilsiuosi, man tai savotiška meditacija, produktyvus ir geras laikas sau. Maistas užima ypatingą vietą mano gyvenime. Visada mėgau valgyti ne tik skaniai, bet būtinai ir gražiai, nes maistas mūsų gyvenimui turi didžiulę įtaką. Kaip atrodome, kaip jaučiamės, kokios nuotaikos esame, priklauso nuo to, ką, kur ir kaip valgome.

Maistas yra ne tik sąlyga išgyventi, o valgymas, tai ne tik skrandžio užpildymas. Tai procesas, kuomet matome, uodžiame, liečiame, skanaujame ir galiausiai vertiname. Skanus ir gražus maistas yra tikra atgaiva sielai, jis lieka atmintyje, širdyje. Taip vieną dieną besimėgaujant juo, galvoje ir gimė pavadinimas “Food for Soul”.

Apkeliavau daugybę artimų ir tolimų šalių, valgiau įvairiausiuose pasaulio restoranuose, degustavau įvairiausių šalių patiekalus, žaviuosi molekuline virtuve, bet pats skaniausias maistas man – gamintas namuose. O gaminu ir dažnai, ir daug. Turiu prabangą mėgautis šviežia mėsa (žvėriena), kurią vyras sumedžioja, ir valgyti šviežią žuvį, kurią vyras arba mes kartu pagauname.

– Kaip manote, ar patiekalas gali pakeisti nuotaiką, pakylėti, suteikti impulsą kūrybai?

– Man jau maisto gaminimas yra ypatingas procesas, kurį visada stengiuosi atilikti preciziškai ir pateikti estetiškai. Niekada negaminu bet ko, niekada negaminu bet kaip. Visada apgalvoju ir pasiruošiu produktus, susidėlioju eigą mintyse. Dar nepagaminusi vaizduotėje regiu rezultatą, kaip patiekalas atrodys lėkštėje, koks turėtų būti jo skonis. Visą maistą stengiuosi pateikti gražiai, ypatingą dėmesį skiriu detalėms, nes valgyti gražiai yra daug skaniau. Gamindama, niekada nepamirštu svarbiausio ingrediento – meilės, nes tikiu, kad tik su meile pagmintas maistas yra skanus ir ypatingas.


– Kokie patiekalai – jūsų mėgiamiausi?

– Esu absoliuti lietuviškos virtuvės ir griliaus patiekalų gerbėja, todėl kamado grilius mūsų kieme kūrenasi nuolatos. Ypač mėgstu grilyje keptą mėsą, bulves, daržoves, jūros gėrybes, rūkytą žuvį. Sriubos – jos tokios šildančios – ir mūsų namuose tiesiog privalomos, tad šaltuoju metų laiku verdu jas nuolat.

Kiekvienais metais labai laukiu sezoninių produktų. Vasara ir ruduo yra tas metas, kai valgome daug uogų, daržovių ir grybų. Mano skintų raudonųjų serbentų kompotas ir džemas nugula sandėliuko lentynose, rabarbarų kompotas yra nuolatinis sezono gėrimas, švieži agurkiukai labai gardūs ką tik parauginti, o voveraičių ne tik atsivalgau iki soties, bet būtnai jų pasiruošiu ir žiemai.


Kieme pūpso vyro sumontuotas mini daržiukas, o jame jau ne vienerius metus auga gausiai virtuvėje naudojami produktai: krapai, svogūnų laiškai, ridikai ir salotos.
Desertai yra tai, kur galiu išlaisvinti savo vaizduotę, eksperimentuoti su skoniais, tekstūromis. Nedažnai jais užsiimu, bet kai gaminu, atiduodu visą save ir dažniausiai skonis pranoksta mano pačios lūkesčius.

Savo gaminamiems patiekalams turiu tik vieną reikalavimą – jie visi turi būti lengvai ir greitai pagaminami, produktai turi būti visur randami, visiems prieinami, švieži. Negalėčiau prie vieno patiekalo stovėti pusę dienos, todėl turbūt niekada ir negaminu tortų. Mano visi receptai yra tokie, kurių gaminimo laiko sąnaudos yra minimalios ir nesvarbu, kad produktų sąrašas ir gaminimo aprašymas ilgas.

– Kas jūsų gamintą maistą degustuoja?

– Pagrindinis mano gaminamo maisto degustuotojas yra mylimas vyras, kuris visada žavisi tuo, ką jam pagaminu. Mėgstu gaminti ir draugams, artimiesiems, kolegoms ir visiems svečiams, kurie užsuka į mūsų namus.

Mūsų dukrytei dar tik 6 mėnesiai, bet kai ji paūgės, būtinai ją supažindinsiu su virtuvės paslasptimis, skaniausiais patiekalais, slapčiausiais ingredientais, o tėtis išmokins pagauti pirmąją žuvį.
Mano vyras virtuvėje labai dažnas svečias, gamina gana nemažai ir labai skaniai, tad jam namuose patikėta visa žuvis, kai kuriais atvejais mėsa, visi vytinti, rūkyti gaminiai. Iš savo maisto raciono galėčiau išbraukti žuvį, bet vyro pastangų dėka valgau ir ją, nes jis geba būtent man ją pagaminti labai skaniai.

Mūsų su vyru skoniai ir reikalavimai maistui visiškai sutampa, todėl galime gaminti kartu, valgyti kartu ir mėgautis tuo pačiu maistu. Mums tai labai svarbu, nes skanios ir jaukios vakarienės šeimoje leidžia kurti ir puoselėti bendrystę, artumą.

– Mėgstate ne tik gaminti ir žvejoti, bet ir fotoaparatą į rankas paimti.

Dažniausiai fotografuoju savo pagamintą maistą. Tai yra viso proceso pabaigos dalis. Mano nuotraukos yra kasdieniškos, buitiškos, gyvenimiškos. Būtent tokios man artimiausios, tikriausios ir pačios mieliausios. Tad turėdama nuotraukų ir širdžiai mielą pavadinimą, vieną dieną nusprendžiau sukurti tinklaraštį. Tai darau savo malonumui, tikėdamasi, kad kam nors vienas ar kitas mano patiekalas bus gera idėja pietums ar vakarienei, o gal bus ir atgaiva sielai.

Trys desertai

„Gamindama turiu galimybę paįvairinti, praturtinti, o kartas ir atrasti naujus ar neįprastus skonius.
Ir kaip sakė Thomas Keller, receptas neturi sielos. Tai virėjas turi duoti sielą receptui.

Spurgos yra tas desertas, kuris niekada nepabosta. Receptų, proporcijų sukurta daugybė ir visi jie puikūs, verti būti išbandyti. Man tai yra vienas skaniausių, pigiausių, lengviausiai ir greičiausiai pagaminamų desertų. Aš dažnai varijuoju ingredientų proporcijomis bei skoniais, bet tos paprastutės, tradicinės spurgos – skaniausios“, – sako Mažvyda.

Ir dalijasi gardžiasių spurgų, Pavlovos krepšelių ir minkštų kaip pūkas plikytų pyragaičių receptais.

14
Kitas

Gardžiausios spurgos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją